Vrhunska lanska sezona je Tino Maze izstrelila med svetovne zvezde. Foto: EPA
Vrhunska lanska sezona je Tino Maze izstrelila med svetovne zvezde. Foto: EPA
Missy Franklin
Missy Franklin je na svetovnem prvnstvu osvojila šest zlatih medalj. Foto: Reuters
Shelly-Ann Fraser-Pryce
Shelly-Ann Fraser-Pryce je bila na svetovnem prvenstvu kraljica kraljice športov. Foto: Reuters

Njene tekmice so nemška nogometašica Nadine Angerer, ameriška plavalka Missy Franklin, jamajška atletinja Shelly Ann Fraser Pryce, ruska skakalka v višino Jelena Isinbajeva in teniška igralka Serena Williams.

Sezona 2012/2013 sezona presežkov
Akademija laureus - nominacije so plod glasovanja svetovnih medijev - je ob imenu Tine Maze zapisala, da je slovenska smučarka poskrbela za eno najbolj neverjetnih sezon svetovnega pokala. Zmagala je v skupnem seštevku, hkrati pa še v seštevkih superveleslaloma, veleslaloma in kombinacije. Ob tem je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo v superveleslalomu in srebro v kombinaciji. V letu 2013 je dosegla enajst zmag, zbrala pa je tudi rekordno število točk v svetovnem pokalu (2414), največ stopničk do zdaj v eni sezoni (24) ter uvrstitev do petega mesta (31).

Kandidatke iz nogometa, atletike, tenisa in plavanja
Tudi njene tekmice imajo za seboj plodno leto 2013. Kapetanka nemške nogometne reprezentance Nadine Angerer je bila izbrana za nogometašico leta. 18-letna Missy Franklin je na svetovnem prvenstvu v Barceloni osvojila šest zlatih medalj, ob tem pa še naprej zavrača pokroviteljske pogodbe, saj želi ohraniti amaterski status na svoji šoli. Shelly-Ann Fraser-Pryce je Jamajki na svetovnem prvenstvu pritekla tri zlate medalje, Jelena Isinbajeva je postala svetovna prvakinja, Serena Williams pa je v letu 2013 zmagala na odprtem prvenstvu Francije ter ZDA in slavila še na osmih turnirjih WTA.

Zmagovalka bo znana 26. marca na prireditvi v Kuala Lumpurju.

Vrhunska konkurenca tudi med moškimi
V moški konkurenci so nominiranci sprinter Usain Bolt (Jamajka), atlet na dolge proge Mo Farah (Velika Britanija), košarkar LeBron James (ZDA), teniški igralec Rafael Nadal (Španija), nogometaš Cristiano Ronaldo (Portugalska) in dirkač formule 1 Sebastian Vettel (Nemčija).

Lani so nagrade prejeli Usain Bolt, britanska sedmerobojka Jessica Ennis in evropska golfska ekipa.