Rok Drakšič je osvojil tretjo medaljo na evropskih prvenstvih. V letih 2010 in 2012 je bil bronast v kategoriji do 63 kilogramov. Foto: EPA
Rok Drakšič je osvojil tretjo medaljo na evropskih prvenstvih. V letih 2010 in 2012 je bil bronast v kategoriji do 63 kilogramov. Foto: EPA
Rok Drakšič
Rok Drakšič je v finalu z 1:0 premagal Gruzijca Nugzarija Tatalašvilija. Foto: EPA
Tina Trstenjak
Tudi Tina Trstenjak se veseli največjega uspeha v karieri. Foto: BoBo
Drakšič v Budimpešti do uspeha kariere

26-letni Grižan je najprej po slabih dveh minutah z iponom premagal Turka Hasana Vanliogluja, nato je z istim metom opravil še z Nizozemcem Dexom Elmontom, v četrtfinalu pa z Rusom Muso Moguškovom.

Drakšič slavil s prednostjo "juke"
Celjan je v polfinalu porazil Francoza Pierra Duprata, v finalu pa za največji uspeh v karieri še Gruzijca Nugzarija Tatalašvilija. Do odločilne prednosti je prišel dve minuti pred koncem, ko je Tatalašvilija spravil na bok, kar je pomenilo odločilno prednost "juke".
Drakšič je po Raši Sraki Vuković, Urški Žolnir in Luciji Polavder četrti slovenski judoist, prvi moški, z naslovom evropskega prvaka.

Drakšič: Ko zmagaš prvo borbo, dobiš samozavest
"Ne dojemam še čisto, kaj sem osvojil, dobiti kolajno na evropskem prvenstvu je nekaj izjemnega, ampak postati evropski prvak ... Komaj čakam zdaj, da bom slišal slovensko himno. Vedel sem, da jih lahko presenetim, s tem sem prišel gor, trener me je dobro motiviral in skovala sva odlično taktiko za polfinale in finale. Kolajne si nisem upal napovedati, saj nisem bil med nosilci in sem vedel, da bom dobil dobre nasprotnike. Ko zmagaš prvo borbo, dobiš tisto samozavest, ki jo samo stopnjuješ do konca," je po tekmi dejal Drakšič.

Bron za Tino Trstenjak
Slovenski uspeh v Budimpešti je dopolnila 22-letna Celjanka Tina Trstenjak, ki je bila v kategoriji do 63 kg tretja. Trstenjakova je v uvodnem nastopu premagala Švedinjo Mio Hermansson. Odločilni ipon ji je uspel vsega sedem sekund pred koncem obračuna. Nato je z najmanjšo mogočo razliko premagala Izraelko Jarden Gerbi. Trstenjakova je v repasažu porazila Avstrijko Hilde Drexler, s čimer se je uvrstila v polfinale, kjer pa jo je ustavila Rusinja Marta Labazina. Kljub temu pa se je Trstenjakova veselila brona, prve medalje z največjih tekmovanj. V tej kategoriji je nastopila tudi Nina Milošević, a je morala priznati premoč Italijanki Edwige Gwend, tako da je ostala brez uvrstitve.

"Zelo sem zadovoljna, zelo prav so mi prišli napotki trenerke Žolnirjeve. S svojimi izkušnjami in znanjem lahko precej pripomore k našim dosežkom, a zahvala gre tudi Fabjanu in celotnemu klubu, s katerim smo se na prvenstvo odlično pripravili," pa je povedala Trstenjakova.
Pogačnikova sedma
Anka Pogačnik
(do 70 kg) je najprej z iponom opravila z Italijanko Giulio Cantoni, nato pa je imela več dela z Britanko Sally Conway, ki jo je premagala z juko prednosti. V četrtfinalu jo je premagala Avstrijka Bernadette Graff. Pogačnikova se je v repasažu pomerila s Hrvatico Barbaro Matić, ki pa je bila premočna, tako da je Slovenka končala na sedmem mestu.

Sedej: Če povem po domače, sem en 'butelj'
Aljaž Sedej
(do 81 kg) je šele s kaznijo premagal Srba Miroljuba Ivezića. V drugi borbi pa ga je po vsega 22 sekundah na hrbet spravil Tomas Costa. "Če povem po domače, sem en 'butelj'. Taktika za obe borbi je bila enaka in prvo sem dobil, tako kot sva se s trenerjem dogovorila. Tudi v drugi borbi bi moral početi isto, a sem naredil neumnost. Namesto da bi vstopil z levo nogo, sem vstopil z desno in končal na hrbtu. To je judo. Ena napaka in konec. Tako hitro še nikoli nisem padel. Ne vem, zakaj delam te neumnosti, kot da ne najdem več tistega juda, ki sem ga imel, pa čeprav sem fizično dobro pripravljen," je bil nezadovoljen Sedej.

Tadej Čeh po porazu razočaran
Svoj uvodni dvoboj pa je izgubil Tadej Čeh (do 73 kg). Po dveh minutah ga je po štirih zaporednih kaznih premagal Nugzari Tatalašvili iz Gruzije. "Nikakor nisem našel orožja za njegov gard. Ker sem ga izbijal, sem dobival kazni, poleg tega pa sem dvakrat zgolj napol vstopil v napad in Gruzijec si je z mojimi štirimi kaznimi priboril zmago z iponom. Sem razočaran in upam, da bo drugič bolje," pa je po borbi dejal Duplečan.

Drakšič v Budimpešti do uspeha kariere