Bojan Tokić, edini slovenski namiznoteniški olimpijec, je glavno orožje v boju za evropsko prvenstvo. Foto: STA
Bojan Tokić, edini slovenski namiznoteniški olimpijec, je glavno orožje v boju za evropsko prvenstvo. Foto: STA
Lasan je Turka z izjemnimi potezami spravljal v obup

Slovenija v postavi Bojan Tokić, Jan Žibrat in Saš Lasan je tako uspešno začela Evropsko ligo, ki hkrati pomeni tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo leto 2013. Pred lepim številom gledalcev je ugnala Turčijo z dvema igralcema kitajskega rodu in tako napovedala svojo kandidaturo za najboljša mesta v skupini B drugega kakovostnega razreda.
SLOVENIJA - TURČIJA 3:1
Bojan Tokić - Ahmet Li 3:1 (9:11, 11:6, 11:8, 11:6)
Jan Žibrat - Bora Vang 1:3 (13:15, 11:8, 5:11, 7:11)
Saš Lasan - Gencay Menge 3:0 (11:7, 11:6, 11:5)
Tokić - Vang 3:0 (11:7, 11:6, 11:5)

Slovenci bodo morali v naslednjih nekaj mesecih spet potrjevati mesto v najboljšem ducatu evropskih reprezentanc. Pri tem jih čaka sprememba tekmovalnega sistema. Že lani je bilo ob tej odločitvi vodilnih mož evropske zveze slišati veliko kritik. Slovenijo zdaj do konca januarja čakajo še štiri tekme in med najboljše se bosta iz tako imenovane skupine izzivalcev prebili le dve reprezentanci.

Za nameček bodo izbranci selektorja Bojana Raka tri od petih dvobojev odigrali na tujem, po dvoboju s Turki bo Slovenija doma igrala le še na zadnji tekmi s Poljsko. Vmes bo treba na gostovanje v Italijo, na Dansko in v Estonijo.

Glede na lanski odmeven dosežek v Gdansku na severu Poljske bi zlahka zapisali, da Slovenija kvalifikacije začenja z najboljšim izhodiščem. Že zdaj pa je vsem poznavalcem najhitrejše igre z žogico jasno, da bosta najmanj Danska in Poljska zares visoki oviri, da bi slovenski četverici na koncu uspelo in bi naslednje leto igrala tam, kjer bi ji pripadlo mesto glede na lanski dosežek.

V zadnji Evropski ligi je selektor Rak preizkusil kar lepo število igralcev, na koncu pa še enkrat dobil potrdilo, da v največji meri lahko računa le na trojico, na vrhu katere je olimpijec Tokić. Prav on je tudi nosilec slovenske vrste in brez njegovih dveh uspehov v vsakem dvoboju bo slovenska vrsta daleč od končnega uspeha, čeprav izkušeni Saš Lasan više na svetovni lestvici še ni bil. Tu je še Jan Žibrat, ki pa v največji meri še vedno nabira dragocene izkušnje.

Ko smo ravno pri namiznem tenisu, je vsekakor treba pohvaliti odprtje novega vadbenega centra na Otočcu. To bo nedvomno poglavitna osnova za prihodnost. K delu za domačimi mizami se je vrnil nekdanji selektor reprezentance Jože Urh, ki je med najboljše pred leti poslal prav Tokića. Upamo lahko, da bodo vsi znali pihati v isti rog, drugače bodo obeti kmalu precej nižji, kot so trenutno.

Evropsko prvenstvo se bo odslej po zgledu svetovnega igralo deljeno. Posamezno in med dvojicami čez mesec dni na Danskem, ekipno naslednje leto.

Dare Rupar, Športna zgodba, Val 202

Lasan je Turka z izjemnimi potezami spravljal v obup