V Zvezni republiki Nemčiji so ogromno denarja namenjali za doping. Foto: Reuters
V Zvezni republiki Nemčiji so ogromno denarja namenjali za doping. Foto: Reuters

Anabolični steroidi, estrogen, testosteron in EPO - v zahodnonemških laboratorijih so bili veliko pred preiskovalci. O vsem skupaj so vedeli tudi športni funkcionarji in celo nekateri politiki, ki pa so molčali.

V Zvezni republiki Nemčiji so bili športniki najpozneje od začetka sedemdesetih let sistematično usmerjeni v dopinške programe. Na univerzi v Berlinu so sestavili več kot 800 strani dolgo poročilo z naslovom Doping v Nemčiji od leta 1950 do danes. Država je z davkoplačevalskim denarjem desetletja plačevala laboratorije za poskuse, ki so potem pomagali športnikom. Inštituti v Freiburgu, Kölnu in Saarbrücknu naj bi po nekaterih ocenah prejeli več kot 10 milijonov nekdanjih nemških mark.

Z dopingom so si pomagali številni nemški športniki. Izjemen veslač Peter-Michael Kolbe, ki je kar petkrat postal svetovni prvak v enojcu, je pred najbolj pomembnimi nastopi prejel vitaminsko injekcijo. Na olimpijskih igrah v Montrealu naj bi nemškim športnikom zdravniki predpisali kar 1.200 takih injekcij. Atleti, ki so v sedemdesetih in osemdesetih letih nizali sijajne izide, so največ uporabljali anabolične steroide, nogometaši Pervitin in amfetamine, EPO so poznali že leta 1988.

Odlomke je objavil časnik Süddeutsche. Vpleteni so številni še vedno dejavni športniki, zdravniki, funkcionarji in politiki.

Bach o najnovejšemu dopinškemu škandalu
V Nemčiji strašijo dopinški duhovi
Bach o najnovejšemu dopinškemu škandalu
V Nemčiji strašijo dopinški duhovi