Tone Vogrinec po številnih zapletih še vedno vidi luč na koncu predora. Foto: BoBo
Tone Vogrinec po številnih zapletih še vedno vidi luč na koncu predora. Foto: BoBo
Eric Saintrond
Eric Saintrond je bil zaskrbljen ob zadnjem obisku Maribora, zdaj pa vidi nove možnosti za izpeljavo tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vogrinec in Kangler ostajata optimista
Športni izziv - Univerzijada 2013

"Lokacija smučarskih skokov bo v Planici, ne v Kranju in Ljubnem, kot je bilo sprva načrtovano," je po srečanju v bližini Bruslja povedal mariborski župan Franc Kangler. Odločitev o selitvi smučarskih skokov, ki so jo v nedeljo skupaj sprejeli organizatorji univerzijade in FISU-ja, je po njegovih besedah tudi edina sprememba načrtov. Kangler je vesel, da so vsi člani izvršnega odbora pozitivno sprejeli predstavitev organizatorjev.

Proračun ostaja enak
Generalni sekretar FISU-ja Eric Saintrond je prav tako prepričan, da je Planica dobra rešitev, a je opozoril, da imajo še vedno nekaj skrbi glede izvedbe drsalnih tekmovanj v za to preurejeni dvorani Lukna, saj je treba še potrditi drsalno stezo za hitrostno drsanje, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih nekaj tednih. "Nato bomo pokrili vse športe v programu, kar je bil pogoj za izvedbo iger v Mariboru," je dejal Saintrond, ki je prepričan, da je to mogoče storiti tudi z obstoječim proračunom, ki po njegovih besedah ostaja enak, kot je bil pred mesecem. "Verjamem, da če nekaj predstavite, da boste to tudi uresničili," je še poudaril, a opozoril, da ni več časa za kakršno koli odlašanje.

Vogrinec: Še vedno nam verjamejo
"Še vedno nam verjamejo. Verjamejo, da imamo dovolj časa, da vse projekte izpeljemo in s korekturami, ki smo jih skupaj odobrili, nam je seveda delo delno olajšano," je pojasnil predsednik organizacijskega odbora univerzijade Tone Vogrinec, ki je dodal, da so večna težava sredstva, ki jih bo treba zbrati, saj brez denarja izvedba projekta ni mogoča. Kangler o kakšnih dodatnih sredstvih za projekt ni želel govoriti, neuradno pa se omenja, da naj bi od države po volitvah pričakoval dodatnih deset milijonov evrov. Prvotni proračun za izvedbo univerzijade v višini 45 milijonov evrov se je v zadnjih tednih znižal na vsega 28 milijonov, od tega bo šlo za naložbe le 15 milijonov evrov.
Univerzijada bo imela veliko pozitivnih posledic
Vogrinec je trdno prepričan, da bo univerzijada za Maribor koristna, ne samo s športnega vidika, temveč tudi kot kulturni dogodek, ki omogoča druženje študentov in bodoče inteligence vsega sveta. Univerzijada bo po njegovem mnenju imela pozitivne posledice tako za Maribor kot za celotno Slovenijo.

Ostali sta še prenova in dograditev ledene dvorane z novo ledeno ploskvijo, odpovedana pa je gradnja dvorane v Radvanju. Pri zagotavljanju ledenih površin za izvedbo drsalnih tekmovanj so se zdaj odločili za prenovo dvorane Lukna, curling pa naj bi izvedli v dvorani Draš pod Pohorjem.

Nadaljevali bodo tudi projekt tekaškega poligona pod Pohorjem, kjer bodo potekala biatlonska tekmovanja, s povezavo cevovoda do tekmovališča. V načrtu ostaja tudi občina Zreče, ki bo na že urejenih progah na Rogli gostila tekaška tekmovanja.

Vogrinec in Kangler ostajata optimista
Športni izziv - Univerzijada 2013