Urša Kragelj je osvojila svojo drugo medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: Nina Jelenc
Urša Kragelj je osvojila svojo drugo medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: Nina Jelenc
Kragljeva in Božič po tekmi v Liptovskem Mikulašu
Srebrna vožnja Luke Božiča in Saša Taljata
Vožnja za srebrno medaljo Urše Kragelj

Kragljeva je imela drugi izid polfinala, odlično pa je opravila tudi finalni nastop. Zaostala je le za Nemko Melanie Pfeifer. Slovenki je zlato odnesla napaka (dotik) pri sedmih vratcih, ki je bila kaznovana z dvema sekundama pribitka. To je največji uspeh Kragljeve v članski konkurenci in po bronu leta 2010 druga medalja na EP-jih. Tretja je bila Slovakinja Jana Dukatova.

"Super dan, res skoraj sanjski. Danes sem uživala, dobro oddelala progo, se v redu pripravila na pasti, ki jih je postavljavec postavil. Vesela sem, ker mi je uspelo osvojiti srebro, ker ga nimam še z nobene velike tekme, a morda se bo slišalo grdo, vendar se skoraj bolj veselim olimpijske vozovnice, kot pa te kolajne. Na olimpijskih še nisem bila, je pa res, da bom verjetno to srebro začela ceniti kasneje."

Kragljeva si je poleg medalje priborila tudi olimpijski nastop. Evropsko prvenstvo je bilo namreč odločilna preizkušnja za odpravo dileme, kdo bo potoval v Rio, ali Urša Kragelj ali njena reprezentančna kolegica Eva Terčelj. Terčeljevi se je nastop v polfinalu povsem ponesrečil in je bila s 54 kazenskimi sekundami šele 28.

Slovenki sta bili pred tekmo precej izenačeni po točkah za nastop v Riu. Terčeljeva bi se morala danes uvrstiti v finale in biti hkrati boljša od Kragljeve, a ji to ni uspelo, tako da bo v Brazilijo na svoje prve olimpijske igre odpotovala Urša Kragelj.

Na ekipni tekmi so Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak osvojile četrto mesto. Zmagale so predstavnice Velike Britanije.

Do srebra tudi dvojec Božič/Taljat
Ob koncu evropskega prvenstva je Slovenija osvojila še eno medaljo. Med kanuističnimi dvojci sta si jo priborila Luka Božič in Sašo Taljat. Potem ko sta bila v polfinalu brez kazenskih sekund najhitrejša, sta morala v finalu priznati premoč dvojcu Tomaš Kučera/Jan Batik. Slovaka sta bila hitrejša za 46 stotink. Najboljši dvojici sta imeli v finalu po dve kazenski sekundi. Tretja sta bila Nemca David Schröder in Nico Betge.

"Po mostu in skoku sva dodajala hitrost, tudi tvegala nekatere stvari, na koncu se nama je izšlo, tako moraš dirkati. Zdi se mi, da vsi Slovenci dodajamo proti koncu in ne pokažemo vsega na začetku," je povedal Božič.

Kragljeva in Božič po tekmi v Liptovskem Mikulašu
Srebrna vožnja Luke Božiča in Saša Taljata
Vožnja za srebrno medaljo Urše Kragelj