Judoistka Tina Trstenjak bo poskušala priti do medalje na evropskih igrah v Bakuju v Azerbajdžanu. Foto: EPA
Judoistka Tina Trstenjak bo poskušala priti do medalje na evropskih igrah v Bakuju v Azerbajdžanu. Foto: EPA
V Baku tudi košarkarji v igri tri na tri
Slovenija na evropske igre s 83 športniki

Na Bonifiki je bila večina od 83 slovenskih reprezentantov v 20 športih, ki bodo slovenske barve branili ob Kaspijskem morju. Napovedi za prve igre so malce nehvaležne, saj gre za prvo tovrstno tekmovanje s prirejenimi kvalifikacijskimi merili.

"Pričakujemo zelo ostro konkurenco v posameznih športih, spet drugi športi bodo zastopani manj kakovostno, a razlog za to je, da so to prve igre in težko je uskladiti koledarje. A tudi ti manj kakovostno zasedeni športi so tukaj. Povezava z igrami je vzpostavljena, in to ne bo zamrlo. Naslednji prireditelj z nekaj drugačnim konceptom je izbran. To bo Nizozemska, a seveda je usklajevanje težko," pravi Blaž Perko z Olimpijskega komiteja Slovenije.

Perko ne skriva, da ima tudi Slovenija zelo visoka pričakovanja. "Tukaj je zelo močna ekipa v judu, tukaj imamo najboljšo reprezentanco s Tino Trstenjak, Ano Velenšek, Rokijem Drakšičem, Matjažem Cerajem in drugimi. Popolna je ekipa v tekvondoju, Bojan Tokić bo imel ostro konkurenco v namiznem tenisu, a je na EP-ju že dokazal, da je lahko zelo visoko, strelci bodo nastopili v najmočnejši zasedbi, možnosti za dobro uvrstitev ima telovadec Sašo Bertoncelj, pa košarkarska ekipa 3 x 3 in še kdo," je slovenske favorite izpostavil Perko.

Ob tem Perko ni zapostavil drugih, denimo mladih plavalcev, ki jih v Bakuju v okviru iger čaka nekakšno mladinsko evropsko prvenstvo, lokostrelcev, pa tekmovalcev v gorskem kolesarstvu in triatlonu, čeprav bodo nekateri najboljši Slovenci ostali doma. "Nekateri športniki so dali prednost tekmovanjem, ki štejejo v točkovanje za nastop v Braziliji 2016, kar na olimpijskem komiteju seveda razumemo."

Dogodek bo zanimiv tudi po organizacijski plati, saj gre za premiero kontinentalnega tekmovanja na stari celini. "Prvi dogodek je zelo vzhodno, na robu Evrope, a verjamem, da bo organizacijsko super izpeljan. Najeli so izkušene kadre, infrastruktura pa tam ni problem, saj finance so," še pravi Perko, o neudeležbi nekaterih tradicionalno močnih evropskih športov pa pravi: "Kaj se bo na koncu oblikovalo, bomo videli. Zdaj je to začetek in tudi mi to spremljamo. Vemo, da so bili vloženi v izvedbo izredni napori, a kaj bo, ne vemo. Nekaj je tudi konkurenčnih idej o združenih prvenstvih. To je tudi stvar razvoja. Zelo pomembno je, kako se bo dogodek prijel in ali bodo nekateri veliki športi čutili, da morajo biti zraven."

Prva izvedba bo dala številne odgovore. Pripravljenost bo razkrilo že odprtje 12. junija na novem olimpijskem stadionu, veliko pa tudi prvi tekmovalni dan, v soboto, 13. junija.

V Baku tudi košarkarji v igri tri na tri
Slovenija na evropske igre s 83 športniki