Ruska protidopinška agencija Rusada bo razvila poseben učni načrt, ki bo temeljil na napotkih Svetovne protidopinške agencije Wade. Foto: Reuters
Ruska protidopinška agencija Rusada bo razvila poseben učni načrt, ki bo temeljil na napotkih Svetovne protidopinške agencije Wade. Foto: Reuters

Rusija se trudi, da bi še pred avgustovskimi olimpijskimi igrami rešila težave s svojimi dopinga obtoženimi športniki, ki jim grozi prepoved nastopa v Riu de Janeiru.

"Lekcije o protidopinškem delovanju bodo del učnega načrta po državi. To bo del telesne vzgoje in bo obvezen za vse otroke, kar pomeni, da bo sporočilo doseglo milijone učencev po Rusiji," so zapisali na športnem ministrstvu.

Dodatno izobraževanje za zdravnike
Obenem še pravijo, da bodo najprej lekcije uvedli pri profesionalcih na področju športa in medicine, temu pa bo sledilo še dodatno izobraževanje za zdravnike in zdravniško osebje, trenerje ter uslužbence športnih zvez. Ruska protidopinška agencija Rusada bo razvila poseben učni načrt, ki bo temeljil na napotkih Svetovne protidopinške agencije Wade, za 3.000 športnih šol, kjer vadijo ruski elitni športniki.

Dvigovalki uteži padli na dopinškem testu
Medtem pa je iz Rusije prišla še ena "črna" dopinška novica. Dvigalki uteži Marina Šajnova in Nadežda Evstjuhina, ki sta na olimpijskih igrah 2008 v Pekingu osvojili srebrno oziroma bronasto kolajno, sta bili pozitivni na dopinškem testu. "B testa sta bila pozitivna na turinabol. Seveda bo ostala brez medalje tako kot tudi Evstjuhina," je dejal trener Šajnove Vladimir Šajnov.