Peter Kauzer je na EP-jih osvojil že 13 medalj. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer je na EP-jih osvojil že 13 medalj. Foto: Nina Jelenc

Tacen bo po letu 2005 in 2017 evropsko prvenstvo gostil tretjič. Na dosedanjih dveh so domači tekmovalci osvojili štiri kolajne, tri, od tega dve zlati, v ekipnih vožnjah, kajakaš Peter Kauzer pa je na njej pred 19 leti s srebrom začel svojo pot v svetovni vrh.

"Ponosen sem, da sem še vedno konkurenčen, da od leta, ko nekateri v ekipi še niti rojeni niso bili, še vedno lahko naskakujem najvišja mesta. Vem, da sem tega še sposoben, Tacen dobro poznam, storil bom vse, da sezono začnem na visoki ravni, nato pa formo nadgrajujem do olimpijskih iger," je dejal 40-letni Kauzer, ki ima z EP-jev že 13 medalj. V kajakaški slalomski ekipi bosta poleg njega veslala še mlada Žiga Lin Hočevar in Lan Tominc.

Benjamin Savšek in Luka Božič se ne bosta borila le za visoke uvrstitve, ampak med seboj tudi za olimpijsko vozovnico. V tem boju ima za zdaj prednost aktualni olimpijski in svetovni prvak Savšek, ki bo imel v Tacnu spet priložnost, da združi vse tri naslove na največjih tekmah, je namreč tudi aktualni svetovni prvak.

"To ni zadnja izbirna tekma za Pariz, zato se s tem še ne mislim obremenjevati. Vem, da sva oba sposobna vrhunskih voženj in odlične uvrstitve, oba pa morava odmisliti pritiske, da boj potek med nama in se le posvetiti svojim nastopom. Na žalost bo šel na olimpijske igre, čeprav si to zasluživa oba. Tu v Tacnu pa si želim vrhunskega rezultata, to pa je vse, kar lahko naredim," poskuša boj za olimpijsko vozovnico odmisliti štirikratni evropski prvak.

Enako razmišlja Božič, ki v enojcu prvak še ni bil. "Boj za Pariz je krut, dobro, da sva z Benijem še prijatelja. Za zdaj se še pozdravljava, ne vem, kako pa bo čez nekaj dni," je v šali dejal Tolminec, ki mora za olimpijsko vstopnico Savška bržkone premagati. Zato, kot sam pravi, ne bil povsem zadovoljen niti s srebrom, če zlato osvoji Savšek.

Žensko ekipo na prvenstvu sestavljajo kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak, Eva Alina Hočevar, ki bo spet tekmovala tudi v kanuju, Lea Novak in Alja Kozorog.

Največ se pričakuje od Terčelj, nekdanje svetovne prvakinje, ki ima na evropskih prvenstvih srebrno kolajno iz Ivree 2021, pred sedmimi leti v Tacnu pa je bila v ekipni konkurenci zlata.

Prenosi bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Savšek na domači progi v Tacnu še nima medalje

Sreda:
19.00 odprtje prvenstva

Četrtek:
09.30 kvalifikacije K1 za ženske in moške, 1. vožnja
11.30 kvalifikacije K1 za ženske in moške, 2. vožnja
15.00 K1 moški in ženske, ekipno

Petek:
10.00 kvalifikacije C1 za ženske in moške, 1. vožnja
11.30 kvalifikacije C1 za ženske in moške, 2. vožnja
15.00 C1 moški in ženske, ekipno – prenos na TV SLO 2

Sobota:
09.00 polfinale K1 za moške in ženske – prenos na MMC-ju
12.30 finale K1 za moške in ženske – prenos na TV SLO 2
16.00 sprint kros za ženske
17.00 sprint kros za moške

Nedelja:
09.00 polfinale C1 za moške in ženske – prenos na MMC TV
12.30 finale K1 za moške in ženske – prenos na TV SLO 2
15.30 kajakaški kros, izločilne tekme – prenos na TV SLO 2