Slovenska vaterpolska reprezentanca ne bo odpotovala na kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo 2014. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska vaterpolska reprezentanca ne bo odpotovala na kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo 2014. Foto: Aleš Fevžer
Vaterpolisti brez denarja za pot v London

Selektor Primož Troppan je na ta scenarij opozoril že pred dnevi, zdaj pa je dokončno sporočil, da upanja ni več. "Ne gremo. To je to," je bil razočaran in dodal, da do danes sploh ni dobil nobenih konkretnih odgovorov glede nastalega položaja: "Nič pozitivnega, da bi lahko kdo potrdil, da bi se šlo." Čeprav je še nekaj ur časa, da se položaj vendarle spremeni in vaterpolisti odidejo v Sunderland, je Troppan zelo pesimističen: "Glede na to, da je v sredo treba na pot in da je v četrtek že turnir, je za to bolj malo možnosti."

Slovenski vaterpolisti so si na dozdajšnjih dveh kvalifikacijskih turnirjih v Kranju in na Poljskem, kjer so obakrat osvojili drugo mesto, zagotovili dobro izhodišče pred turnirjem na Otoku, ki ga vendarle ne bodo branili. Kakšne bodo morebitne sankcije za Slovenijo, za zdaj še ni znano.

"Sankcije so zagotovo, ampak se o tem nismo pogovarjali. Nič ni določeno, da bi lahko rekel, kakšne točno so sankcije. Smo krivi, konec koncev pa smo naredili vse, da bi to nekako izpeljali, ampak nam ni uspelo. Upam, da sankcije ne bodo hude."

Zdaj je pod vprašajem tudi obstoj slovenske vaterpolske reprezentance, a na to Troppan še ne zna odgovoriti. Neugoden finančni položaj so skušali rešiti tudi na Olimpijskem komiteju Slovenije, toda neuspešno, saj so računi zveze blokirani.

"Tudi oni niso mogli pomagati. Jaz se z OKS-jem nisem pogovarjal, to se je moj oče (Marko Troppan je od maja v. d. predsednika zveze). Vem, da so se pogovarjali, ampak na koncu se je izkazalo, da to trenutno pač ni mogoče," je sklenil Troppan.

Tretji krog kvalifikacij bo od 7. do 10. novembra v Sunderlandu. Slovenci bi se morali najprej pomeriti z Izraelom, nato pa še z Rusijo, Veliko Britanijo in Moldavijo. Slovenski selektor je še pred dnevi optimistično napovedoval, da so Rusi prvi favoriti skupine, preostali tekmeci so premagljivi, po njegovem mnenju pa bi o drugem mestu odločala tekma z gostitelji.

Za težave na zvezi je sicer v veliki meri odgovoren ptujski podjetnik Milan Krajnc, ki je kot predsednik zapravljal denarna sredstva zveze, s primerom pa se zdaj ukvarjajo organi pregona, ki preiskujejo domnevno poslovanje mimo predsedstva VZS-ja, sklepanje škodljivih pogodb, nepojasnjene bančne dvige in celo ponarejanje listin. Po nekaterih podatkih naj bi Krajnc, ki je kandidiral tudi za predsednika OKS-ja, vaterpolsko zvezo oškodoval za okoli 150 tisoč evrov.

Vaterpolisti brez denarja za pot v London