Jekaterina Vedenejeva je v Valencii v izjemni formi. Zagotovila si je tudi nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Foto: EPA
Jekaterina Vedenejeva je v Valencii v izjemni formi. Zagotovila si je tudi nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Foto: EPA

Vedenejeva si je finalni nastop najboljše osmerice v kvalifikacijah priborila s sedmim dosežkom, vendar je že večkrat dokazala, da je prav trak njen najmočnejši adut.

V finalu osmerice so tekmice delale veliko napak, slovenski telovadki pa je uspela res lepa sestava, ki ji je zasluženo prinesla drugo kolajno s SP-jev v karieri. Tretja je bila že na lanskem SP-ju, ko je osvojila sploh prvo kolajno na tekmovanju najvišje ravni za Slovenijo.

Najstnica Darja Varfolomeev je bila v Valencii razred zase. Foto: EPA
Najstnica Darja Varfolomeev je bila v Valencii razred zase. Foto: EPA

16-letna Darja Varfolomeev štirikrat zlata
Še četrti naslov tega SP-ja je s trakom pripadel Nemki Darji Varfolomeev (33,350 točke), ki je pred tem zmagala že z obročem, žogo in s kiji. Srebro je s trakom osvojila Bolgarka Borjana Kalejn (31,850).

V prvi finalni odločitvi dneva, finalu s kiji, kjer je bila Vedenejeva z devetim mestom v kvalifikacijah prva rezerva, je zmagala Varfolomeev. Komaj 16-letna Nemka je za zmago prejela 34,350 točke in slavila zanesljivo zmago. Srebrna je bila Bolgarka Borjana Kalejn, bronasta pa Ukrajinka Viktorija Onoprijenko (ob po 33,550 točke).

Bronasta medalja s trakom ni bilo edini uspeh za 29-letno Rusinjo, ki od leta 2018 nosi slovenski grb. V Španiji so bile namreč tudi glavne kvalifikacije za olimpijski turnir v Parizu 2024, Vedenejeva pa je vse štiri sestave opravila brez velikih napak in se v kvalifikacijskem mnogoboju uvrstila na visoko peto mesto. Ta dosežek ji je zanesljivo prinesel tudi olimpijsko kvoto za naslednje igre.

"Bron ter vstopnica za Pariz za zadoščenje. In tudi olajšanje po dveh napornih dnevih!" je izkušena telovadka, ki je vse svoje velik uspehe dosegla v slovenskem dresu, zapisala na družbenih omrežjih.

"Ne morem povedati, kako zelo sem vesela, da sem osvojila to medaljo. Včeraj sem imela sanje, da sem v današnjem finalu s trakom nastopila kot zadnja. Danes v kvalifikacijah je do zadnjega kazalo, da bom v finalu nastopala kot druga tekmovalka po vrsti, vendar me je z zadnjim nastopom prehitela še tekmica iz Uzbekistana. Posledično sem kvalifikacije končala kot sedma in zato nastopila v finalu kot zadnja tekmovalka večera," je o svojih sanjah o kolajni povedala Vedenejeva.

Petek je na SP-ju rezerviran za tekmovanje v skupinskih sestavah, v soboto pa bo na sporedu finale mnogoboja in boj za najbolj prestižen svetovni naslov tudi s slovensko predstavnico Vedenejevo, ki je bila v kvalifikacijah peta.

Vedenejeva sanjala, da bo zadnja, na koncu pa se je veselila brona