24-letna Ana Velenšek je dvema bronoma in srebru z evropskega prvenstva ter bronu s svetovnega prvenstva dodala še kolajno z evropskih iger. Foto: www.alesfevzer.com
24-letna Ana Velenšek je dvema bronoma in srebru z evropskega prvenstva ter bronu s svetovnega prvenstva dodala še kolajno z evropskih iger. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Ceraj
Matjaž Ceraj je od evropskih iger pričakoval bistveno več. Foto: www.alesfevzer.com
Velenškova osvojila 4. medaljo za Slovenijo
Velenškova priborila tretjo medaljo judoistov v Bakuju

Velenškova je v odločilnem obračunu premagala Britanko Natalie Powell. Valižanka je imela večji del dvoboja pobudo in si priborila majhno prednost, saj je Velenškova dobila dve kazni.

A prav v zadnji minuti je slovenski judoistki uspel vzvod oziroma končni prijem, s katerim je nasprotnico prisilila k vdaji. Za mlado reprezentantko je to že šesta medalja z velikih tekmovanj, peta z merjenja moči najboljših Evropejcev, v zbirki odličij pa ima tudi bron z lanskega svetovnega prvenstva v Čeljabinsku v Rusiji.

Z nogami močno stisnila glavo in roko Britanke
"Prijela sem jo v končni prijem. Z nogami sem ji tako močno stisnila glavo in roko, da je predala. Obenem sem ji naredila še vzvod na rami,"
je povedala sobotna slovenska junakinja v Bakuju. Tekmovalka, ki ji je šlo v končnici že precej za nohte, na koncu pa ji ni bilo treba počakati, da ura določi zmagovalca je hudomušno pristavila: "Tudi meni so se že malo v glavi odštevale sekunde in bilo je že malo panike."

Nemka v polfinalu ustavila Velenškovo

Predtem je Velenškova najprej suvereno predčasno ugnala Španko Marto Merino Tort. Po začetnem uvodu je varovanka Marjana Fabjana prevzela pobudo in hitro opravila s tekmico. Manj nevarna je bila nato v četrtfinalu proti Ukrajinki Viktoriji Turks, kjer je napredovala zaradi dveh kazni, Celjanka pa je v tem dvoboju lahko prihranila nekaj moči za polfinale. Taktika se tam z Nemko Luiso Malzahn ni izšla. Nemki je na polovici borbe uspel met za vazari, Velenškova pa zaostanka do konca ni nadoknadila.

Dobra borba Žganka
Presenečenje v slovenskem taboru pa je bil nedvomno 21-letni Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg. Žgank se je dobro boril v četrtfinalu z Gruzijcem Varlamom Lipartelianijem, ki mu je po dobrih dveh minutah uspel odločilni vazari, a Žgank nikakor ni bil v res podrejenem položaju. Podobno je bilo v repasažu z Nizozemcem Guillaumejem Elmontom, ki je tekmo dobil z juko in vazarijem, a dobil tudi tri opomine.

Ceraj izgubil že prvi dvoboj
Razočaral je v kategoriji nad 100 kilogramov Matjaž Ceraj. S končnim prijemom ga je v prvem krogu predčasno ugnal Azerbajdžanec Ušangi Kokauri. "Moj dvoboj je bil zelo slab. Verjetno sem slabo pripravljen, čeprav se mi pred prvenstvom ni zdelo tako. Občutki seveda niso dobri, saj sem take in še boljše borce že premagoval z lahkoto. Sem sem prišel z željo po medalji in res sem razočaran. Analiza bo pokazala, kaj sem delal narobe," je po tekmi dejal Ceraj."Na treningih sem imel težave s sparingom. Tam smo se trudili z 90-kilogramskimi fanti, tukaj pa me čakajo hrusti. Krivda danes seveda je na meni, a tisti, ki so okrog mene, bodo morali razmisliti, ali se izplača ali ne poklicati in plačati kakšen sparing, saj trenutno v Sloveniji nimam s kom trenirati," je dodal.

V kategoriji do 90 kilogramov je David Kukovica izgubil z nosilcem dveh olimpijskih medalj Grkom Iliasom Iliadisom, ki mu je 1:17 minute pred koncem uspel še tretji met v dvoboju, drugi za vazari in tekme je bilo predčasno konec. Rusinja Anastazija Dmitrijeva je v kategoriji do 78 kg z iponom predčasno v slačilnico poslala Klaro Apotekar.

Vovkova sedma na 100 m prsno
Plavalka Tina Vovk je na 100 m prsno osvojila sedmo mesto z izidom 1:11,56. Nesrečnica slovenskega tabora je Mariborčanka Kaja Balent Marin, ki je na 50 m delfin z 28,21 osvojila 18. mesto, polfinale in svoj osebni rekord pa je zgrešila za vsega stotinko sekunde. Na tekmovanju, ki letos nadomešča mladinsko evropsko prvenstvo, je bila na 50 m delfin Diana Naglič 31., Izabela Milanez pa 43. Blaž Demšar je bil na 400 m mešano 39.

Velenškova osvojila 4. medaljo za Slovenijo
Velenškova priborila tretjo medaljo judoistov v Bakuju