Se bodo slovenski judoisti na svetovnem prvenstvu lahko merili pred domačimi gledalci? Foto: Reuters
Se bodo slovenski judoisti na svetovnem prvenstvu lahko merili pred domačimi gledalci? Foto: Reuters

Ta znaša približno 4,5 milijona evrov, kar je za Slovensko judo zvezo veliko prevelik zalogaj. Po lani tako z organizacijskega kot tekmovalnega vidika uspešno izpeljanem mladinskem svetovnem prvenstvu v Stožicah so v slovenski zvezi vzniknili zelo resni nameni, da bi Slovenijo znova postavili na judoistični zemljevid sveta z organizacijo svetovnega članskega prvenstva. A so velike želje trčile ob poslovne interese mednarodne zveze, ki očitno daje prednost finančno in tudi sicer močnejšim zvezam.

Mladinsko prvenstvo v Sloveniji je bilo finančno uspešnica, kajti z minimalnim vložkom so pridni organizatorji iztržili največ. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik zveze Bogdan Gabrovec, so lahko celo s pozitivnim izkupičkom mladinskega prvenstva oblikovali sklad za pomoč obetavnim tekmovalcem, ki znaša kar 45.000 evrov. Za namene organizacije članskega svetovnega prvenstva pa so nekako predvideli, da bi z vložkom enega milijona evrov lahko pokrili celotno prvenstvo.

Vendar pa so bili izračuni pretirano optimistični, kajti po Gabrovčevih podatkih je krovna mednarodna organizacija že samo za vplačilo kotizacije postavila veliko previsoko oviro, ne upoštevajoč preostalih stroškov z organizacijo, v tem času pa bo za nameček v državi gostiteljici potekal tudi volilni kongres mednarodne zveze. V zvezi še niso popolnoma izgubili upanja. Pričakujejo, da bo imela posluh država in jim priskočila na pomoč, stroške kotizacije bi namreč lahko pokrili s predvidenimi prihodki na račun turistične promocije Slovenije v mednarodnem prostoru, je še povedal Gabrovec.

Letos 31. maja se bo uradno začel kvalifikacijski ciklus za poletne olimpijske igre leta 2016 v Rio de Janeiru. Olimpijske vstopnice bodo zelo dragocene, na olimpijskih tatamijih v Riu se bo namreč bijevalo le 14 žensk in 22 moških, za pot v Rio pa bo štelo deset najboljših rezultatov, doseženih na turnirjih v tem obdobju, pet iz prvega ciklusa 2014-2015 in pet iz drugega ciklusa 2015/2016, je olimpijske kvalifikacije predstavil generalni sekretar zveze Franc Očko.

Sicer pa bo imela letošnja sezona dva vrhunca, evropsko prvenstvo v Montpellieru konec aprila, to še ne šteje v olimpijske kvalifikacije, ter svetovno prvenstvo konec avgusta v Čeljabinsku. Za slovenske rezultate trenutne ne gre skrbeti, slovenski judoisti so sezono začeli sijajno z osmimi osvojenimi stopničkami na turnirjih v Sofiji, Oberwartu, Düsseldorfu in Parizu. Anamari Klementina Velenšek (do 78 kg) je na turnirju za veliko nagrado Pariza kot prva Slovenka osvojila zmago. Dosežki slovenskih judoistov se kažejo tudi na svetovni jakostni lestvici, kjer so štirje v prvi deseterici (Rok Drakšič, Tina Trstenjak, Velenškova in Lucija Polavder).