Matej Žagar je v sezoni 2006 bil celo 7. najboljši spidvejist v prvenstvu Grand Prix. Foto: EPA
Matej Žagar je v sezoni 2006 bil celo 7. najboljši spidvejist v prvenstvu Grand Prix. Foto: EPA
Spidvej dirka v Krškem
V novi sezoni spidvejistične velike nagrade ne bo dirke v Krškem. Foto: Peter Prašnički
spidvej, speedway, Krško
Spidvej je nekoč veljal na Slovenskem za prestižni bencinski šport, v zadnjih letih pa je padel na obrobje slovenskega športa. Foto: MMC RTV SLO
Žagar znova med elito spidveja

Zdaj 29-letni Matej Žagar z ljubljanskega Barja si je vnovičen preboj med najboljše voznike motorjev brez zavor privozil v Goričanu na Hrvaškem, kjer je bilo vse pripravljeno za domači uspeh Jurice Pavlica.

Po letu 2007, ko se je neukrotljivi fant iz Črne vasi poslovil od svetovne serije je pri večini pri nas hitro padel v pozabo. Nizanje domačih naslovov, ki jih ima zdaj že enajst, mu pretirano ni pomagalo, da bi ga z izjemo zapriseženih pristašev in najbližjih domačih sploh še kdo poznal.

Tekmuje v štirih najmočnejših ligah
Udejstvovanje v kar štirih ligaških tekmovanjih mu tudi ni dalo tistega kar bi si glede na vloženo delo in tudi dosežke zaslužil. Angleška, švedska, poljska in češka liga so v speedwaju tekmovanja kot da bi imeli svojega predstavnika v vidnih zasedbah denimo najboljših petih lig v nogometu. Za vse omenjene domala ve vsak ljubitelj spidveja, Matej je mimo vsega trušča mirno nadaljeval svojo pot.

Do velike vrnitve na Hrvaškem
V njem je tlela le ena želja, želim si znova med najboljše. Štirikrat mu je spodrsnilo. Po letošnjem kvalifikacijskem nastopu in sploh po polfinalni dirki v Lonigu so najbolj črnogledi znova razmišljali, kako drugače kot črno. V soboto zvečer pa je nedaleč stran od Slovenije, od dirkališča v Petišovcih, ki je najbolj zvezdne trenutke očitno že preživelo, Matej znova dvignil roke v zrak. Njegova značilna vožnja po zadnjem kolesu, ko krmilo drži z le eno roko je bilo znova v ospredju. Najbolj zvesti, tisti, ki so ves čas vsaj upali, če ne verjeli, da se bo vrnil so bili na tribunah, ki so bile polne do zadnjega kotička.

V malem Goričanu so že omenjenemu čudežnemu dečku hrvaškega speedwaya zgradili celo stadion, na katerem je poznal domala vsako kolesnico. Le te so daleč najbolj pomembne na startnih mestih, start pravijo da je pri speedwaju najmanj toliko vreden kot dober vratar pri hokeju.

Poljska extra liga kot Liga NHL
Žagar se je drugega mesta veselil kot da bi zmagal, na zmagovalnem odru pa sta ob njem stala še dva dirkača iz njegovega poljskega kluba Gorzowa, kamor se po izjemnem uspehu tudi vrača. Odhaja pa po nov uspeh. V zadnjih letih je namreč dirkanje v angleški ligi in na Švedskem opustil, poljska extra liga je namreč kot denimo NHL, če ostanemo pri primerjavi s hokejem. Z Gorzowom bo Matej naslednji dve nedelji naskakoval zmago v prvenstvo. In to ob živi legendi poljskega speewdaya Tomaszu Gollobu. Prav na Poljskem se bo kot uvod v domači finale že v soboto nadaljevala svetovna serija, tokrat še brez Mateja Žagarja.

Matej se dobro zaveda kaj prinaša nova sezona. Poljska liga prinaša namreč zaslužek, svetovno prvenstvo pa vse ostalo, kar si pri dokazovanju želi vsak športnik, ki stopi iz povprečja. Mateju Žagarju je to uspelo že dolgo nazaj.

Padec v Miskolcu spremenil kariero
Nenavaden padec pred šestimi leti v Miskolcu je očitno opravil svoje. Ne dovolj pritegnjena matica prednjega kolesa bi ga lahko stala precej več kot ga na srečo je. Sreča je takrat ob koncu sezone še enkrat bila na strani hrabrega. Solze so bile tedaj in solze so bile v soboto zvečer. Le osem najboljših iz naslednje sezone bo v svetovni seriji tudi ob letnici 2014.

Žal ostaja brez domače dirke
Naslednja sezona bo najbrž brez slovenskega Grand Prixa, ki ga v Krškem v danem trenutku našega športa skorajda zagotovo niso več sposobni pripraviti. Matej ima za sabo izkušnjo kot le redki, da zna pravilno usmerjati moč motorja pod svojo zadnjico je že ničkolikokrat potrdil, zdaj je morda celo prišel čas, da popravi svoje sedmo mesto izpred šestih let. "Leteči Kranjec" iz Črne vasi na Barju bo sezono zagotovo pričakal kakor je potrebno, v to sem prepričan.

Dare Rupar, Val 202

Žagar znova med elito spidveja