Dejan Zavec (levo) bo v 38. profesionalnem dvoboju lovil 34. zmago. Foto: BoBo
Dejan Zavec (levo) bo v 38. profesionalnem dvoboju lovil 34. zmago. Foto: BoBo
Ferenc Hafner
Ferenc Hafner je v 28 obračunih zmagal 23. Foto: BoBo
Bernard Hopkins
49-letni Američan Bernard Hopkins (slika je iz leta 2005) je svetovni prvak v lahko-težki kategoriji po verzijah IBF, WBA in IBA. Zavec pravi, da v nižjih kategorijah vrhunsko boksanje do takšne starosti ni mogoče. Foto: EPA

38-letni Zavec bo dvoboj za naslov evropskega prvaka po verziji WBO v polsrednji kategoriji (do 69,85 kg) boksal v mariborski dvorani Tabor v petek od 22.00.

"Hafner je nepredvidljiv borec, ki velikokrat čaka na reakcijo nasprotnika. Rekel bom, da je treba najprej stopiti v ring, potem pa bomo videli, kako se ga lotiti," je o taktiki pred borbo z Madžarom dejal Zavec.


Kako preživljate zadnje dni pred dvobojem? Gre vse po načrtih?
Moram reči, da veliko bolj sproščeno, kot je bilo to v preteklosti. Kilogrami so razlog, da sem bolj sproščen, da si lahko privoščim več počitka.

Omenili ste že, da imate lahko tri kilograme več kot v velterski kategoriji, v kateri ste nastopali prej. So zato priprave kaj lažje?
Same priprave niso bile zato nič lažje. Identične prejšnjim, to je trde, težke, neizprosne. Prilagajanje tehtnici je lažje, vse drugo je enako.

Kaj za vas pomeni sprememba kategorije?
Osnova je enaka, edino, kar je, je to, da lažje hujšam, treniram, se fokusiram in ostajam veliko bolj zdrav.

Od zadnjega dvoboja je minilo skoraj leto dni. Je bilo težko čakati na nov dvoboj, se motivirati za delo?
Težko se je motivirati, ko nimaš nekega cilja. A verjel sem v cilj. Vedno sem verjel, da se bo zgodilo to, kar se je zgodilo.

Kakšen borec je Ferenc Hafner? Kako se ga boste lotili?
Hafner je nepredvidljiv borec, ki je velikokrat čakal na reakcijo nasprotnika. Rekel bom, da je treba najprej stopiti v ring, potem pa bomo videli, kako se ga lotiti.

Zakaj ste se odločili, da dolgoletnega menedžerja Ulfa Steinfortha zamenjate z Louijem di Bello?
Rekel bom, da nisem "poročen" z enim menedžerjem. Sodelujem z di Bello, še vedno bi sodeloval s Steinforthom. Edina razlika je ta, da Nemčija ni najbolj naklonjena Ameriki, mene pa zanima Amerika. Ni pa rečeno, da ne bom naslednjega projekta izpeljal s Steinforthom.

Torej računate, da boste še tretjič boksali v ZDA?
Definitivno.

Kdaj?
V prvem četrtletju 2015.

Stari ste 38 let. Koliko časa še nameravate vztrajati v ringu?
Mislim, da gre biološko kariera h koncu. Definitivno moja kariera ne bo presegla leta 2016.

Do Američana Bernarda Hopkinsa, ki je pri 49 letih postal svetovni prvak, vam manjka še precej let. Vas kdaj navdihuje?
Seveda me navdihuje, a nikoli ne bi želel biti v njegovi koži. Pri nižjih kategorijah je boksanje pri 49 letih praktično nemogoče, saj je obramba telesa bistveno večja. Že 40 let je zgornja meja.

Kdaj bo Slovenija znova imela boksarja vašega kova, to je boksarja, ki bi polnil dvorane doma in nastopal tudi onkraj luže?
Mislim, da ga bomo dobili kar kmalu. Potenciala ne manjka. Manjka le nekaj trenerskega kadra in pa sistema. Volja je, le pot ni najbolj jasna.

Kje se vidite vi po koncu kariere?
Vidim se v vlogi nekoga, ki pomaga boksarjem, da lažje pridejo do temeljev in boksanja na mednarodni sceni.