Vasilij Žbogar meri na najvišja mesta. Foto: Jesus Renedo/Sailing Energy
Vasilij Žbogar meri na najvišja mesta. Foto: Jesus Renedo/Sailing Energy

Pred dvanajstimi leti je Izolan postal evropski prvak v razredu laser, tokrat pa bo v razredu finn branil srebro z lanskega prvenstva v La Rochellu v Franciji.

Po drugem mestu na tekmi svetovnega pokala v Hyeresu se je Izolan preselil na prizorišče prvenstva. "Še vedno se mi pozna utrujenost, saj se v zadnjih tednih nisem ustavil, tudi regata v Franciji je naredila svoje. Ampak zadnja dva dneva sem si privoščil malo počitka, svežina se vrača," je o trenutnem počutju povedal Žbogar in nadaljeval: "Priprave v Splitu sem izkoristil predvsem za testiranje jader za šibkejši veter. Po vremenski napovedi sodeč, bo prve dni prvenstva zelo malo vetra, nekaj več ga pričakujejo v nadaljevanju."

Žbogar je v zadnjem obdobju veliko pozornosti in časa namenil opremi. Nova jadrnica se je izkazala za odlično v močnem vetru, tekmovanje v Splitu pa bo pokazalo, kako se obnaša v šibkejšem.

Žbogar: Prvi favorit je Kljaković Gašpić
Na morju pred Splitom bo nastopilo kar nekaj zelo dobrih jadralcev v razredu finn, tudi prvi in tretji z lestvice razreda finn Britanec Edward Wright in Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, ne bo pa svetovnega prvaka in zmagovalca regate v Hyeresu, Britanca Gilesa Scotta. "Kljub odsotnosti Britanca je konkurenca močna, prvi favorit je Kljaković Gašpić, saj jadra na domačem terenu, tudi ostali jadralci so zelo dobro pripravljeni," je o konkurenci povedal trenutno osmi na lestvici razreda in razkril svoje cilje: "Lani sem bil drugi, torej bom branil srebrno medaljo. Vem, da ne bo lahko, že po prvih regatah pa bo jasno, kakšne so moje možnosti za najvišja mesta."