Peter Mankoč lovi že 13. zaporedno medaljo na 100 metrov mešano. Foto: MMC RTV SLO
Peter Mankoč lovi že 13. zaporedno medaljo na 100 metrov mešano. Foto: MMC RTV SLO

Prvi dan bodo med favoriti za visoka mesta Peter Mankoč, ki bo nastopil na 100 metrov delfin (lani je v Eindhovnu v tej disciplini osvojil bron) in Anja Klinar na 200 m delfin, za katero bo tekma tudi dober trening pred nastopom na 400 mešano. V tej disciplini je na lanskem prvenstvu postala evropska podprvakinja.

Žbogar se bo pripravljal za daljšo razdaljo
Dobro razpoložen je tudi Robert Žbogar, ki pa bo na 100 delfin nastopil predvsem za trening na 200-metrski razdalji. "Ta nastop bo pokazal pripravljenost pripravljenost za 200 delfin. V vodi se sicer dobro počutim, a mi je nekaj energije vzel prehlad in upam, da se bo to vsaj do nastopa na 200 delfin izboljšalo in bom tam lahko startal na osebni rekord," je napovedal Žbogar, ki si je v Eindhovnu 2010 priplaval prvi finale na velikih tekmah.

Konkurenca v prsnem slogu
Velike načrte imajo na 100 prsno tudi Ravenčan Damir Dugonjič, triglavan Emil Tahirovič in Koprčan Matjaž Markič, a bo tekma za omenjeno trojico predvsem test za nastop na 50 prsno, glede na obsežnejše priprave v predolimpijski sezoni pa bo tekma pomembna tudi kot prvi test na poti do olimpijskih norm. Enako velja za drugega triglavana Robija Vovka, ki pa bo imel glede na močno slovensko konkurenco le majhne možnosti za popoldanski nastop, kjer lahko nastopita le po dva posameznika iz ene države.

Na 100 prosto bodo nastopile Nina Sovinek iz ljubljanske Olimpije, lani polfinalistka na 200 prosto, triglavanka Urša Bežan, ki je dosegla nekaj dobrih izidov na pripravljalnih tekmah in mlada Ravenčanka Mojca Sagmeister, ki so s tem nastopom debitirala na tem tekmovanju.

Odrova in Milerjeva prvič v petek
Zelo dobro formo je pred EP pokazala tudi Anja Čarman iz kranjskega Triglava, ki jo čaka prvi test na 100 hrbtno in plavalka Ilirije Tjaša Vozel, ki je letos začela s treningi pri kranjski Zvezdi, ki si je za prvi test izbrala nastop na 50 prsno. Ob omenjenih sta na prvenstvu še dve plavalki Fužinarja, aktualna mladinska svetovna prvakinja Tjaša Oder in Tamara Miler. Obe bosta prvič nastopili v petek na 800 prosto.

Mankoč lovi 13. zaporedno medaljo
Tekmovanje bo potekalo do nedelje, ko bo Peter Mankoč na 100 metrov mešano lovil že 13. zaporedno medaljo v tej disciplini! Prenosi bodo na TVS 2 in MMC TV.