Gledalci tudi na stoženskem tatamiju spremljajo zanimive dvoboje. Foto: Aleš Fevžer
Gledalci tudi na stoženskem tatamiju spremljajo zanimive dvoboje. Foto: Aleš Fevžer
Urška Žolnir
Urška Žolnir je tudi v Stožicah oblegana z vseh strani. Foto: MMC RTV SLO/STA

Številne do zdaj zelo uveljavljene in predvsem prepoznavne discipline pri nas izgubljajo svoj ugled, judoisti pa nas v teh dneh znova prepričujejo s svojimi dejanji.

Po 16 letih spet zbiramo zlato generacijo
Vsi, ki so zbrani v Stožicah, o mladinskem svetovnem prvenstvu govorijo le v presežnikih. 16 let je minilo od evropskega prvenstva za mladince, ki ga je takrat precej manj prepoznavna Judo zveza Slovenije pripravila v Tivoliju. To je prineslo izjemen uspeh generaciji, ki je v naslednjem desetletju in pol judo dvignila v višave, vsaj v slovenskih okvirih. Konec koncev se prav judo ponaša z edino zlato olimpijsko medaljo iz Londona za slovenski šport, Urška Žolnir pa bo za vedno ostala športnica, ki so ji na največjem tekmovanju v čast zmagi zaigrali slovensko Zdravljico.

V soboto je v popoldanskem finalnem delu nastopila le Urška Gračner. V kategoriji do 78 kilogramov je osvojila sedmo mesto. Preostalih pet Slovencev je borbe končalo že v predtekmovanju.

Prva generacija, ki se uči od zlate olimpijke
Rod najuspešnejših tekmovalk se počasi poslavlja. Raša Sraka Vukovič, ki ima kolajne z vseh največjih tekmovanj - izjema so le igre pod petimi krogi -, se po Stožicah že sprehaja s sinom Nikolajem. Pomembno je, da je kljub obilnim težavam, ki jih je imela v matičnem klubu Bežigrad, ostala v judu. Izkušnje teh tekmovalk so namreč neizmerne za mlade generacije. Tudi Urška Žolnir po zadnjem julijskem dnevu v olimpijskem letu še ni stopila na blazino v tekmovalnem pomenu. Znanje, ki ga prenaša na mlajše, tudi na zdaj najobetavnejše kadetinje, ki ne prihajajo iz celjskega judoističnega inkubatorja, pa je največ, kar mladi športniki lahko dobijo. To je namreč prva generacija, ki se pri nas lahko uči od olimpijske zmagovalke. Seveda v judu.

Žolnirjeva tudi ambasadorka prvenstva
Več kot očitno pa je, da v drugih disciplinah, ki se pri nas ponašajo z olimpijskim zmagovalcem, tega niso znali unovčiti. Na tem mestu se ne bi spuščal v to, zakaj so se pojavile številne težave v veslanju, zakaj ni pravih naslednikov v atletskih metih in ni najnatančnejših strelcev. To prepuščam tistim, ki jim pravimo stroka v športu; tu gre zgolj in samo za opazovanje celotnega dogajanja. Urška Žolnir očitno v judu ni bila, ni in ne bo zgolj zaradi doseganja odmevnih dosežkov. Očitno je Urška že kot mlado dekle s Pernovega pri Žalcu v celoti sprejela filozofijo juda, da je to način življenja in da vse drugo pride s tem. V teh dneh je v Stožicah tudi ambasadorka prvenstva, vsi mladi v reprezentanci pa so nadvse veseli, če jo med pripravo na dvoboj v ogrevalni dvorani lahko vsaj primejo za kimono.

Prihaja k nam tudi članski SP v judu?
V obdobju, ko se večina prirediteljev ubada z upadom obiska in gledanosti prireditev, je četrtkov popoldan ob otvoritvi ponudil v Stožicah kar 8.000 gledalcev. Tisti, ki niste bili tu, vsekakor ne verjamete, toda prič je ravno toliko, kot sem jih omenil. Judoisti so se organizacije lotili z njim znano vztrajnostjo, odločnostjo in tudi preciznostjo. Mladinsko prvenstvo naj bi bilo vstopnica za člansko svetovno prvenstvo v slovenski prestolnici še v tem desetletju. Danes v Ljubljano pride tudi vsemogočni predsednik mednarodne zveze Marius Vizer, ki se po prsih tolče zaradi izjemno izpeljanih svetovnih iger vseh borilnih veščin v Peterburgu.

Če bo on obrnil palec navzgor, potem bo Ljubljana ob boku največjih mest, ki so pripuščena k organizaciji svetovnih prvenstev. To pa ni mačji kašelj. Konec koncev je v ponedeljek tudi svetovni dan juda, in predsednik Vizer ga bo obeležil prav v našem prestolnem mestu.