Zima ponuja številne užitke, toda na prvem mestu naj bo vedno varnost. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zima ponuja številne užitke, toda na prvem mestu naj bo vedno varnost. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Niti sklenjeno zavarovanje vas ne bo nujno ščitilo v vseh primerih nesreče! Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Večina ve, kako ukrepati ob nesreči na cesti, številni pa ne vedo, da je to področje tudi pri nesrečah na smučiščih zakonsko urejeno. Zakon o varnosti na smučiščih namreč določa pravice in dolžnosti upravljavca smučišča in njegovih nadzornikov, ureja tudi pooblastila policistov na smučišču in določa pravila ravnanja smučarjev in drugih obiskovalcev na urejenih smučiščih. Pravila so namenjena prav zagotavljanju varnosti in večjega reda na smučiščih ter varovanju smučarjev pred poškodbami.

Kako ukrepati, če se zgodi nesreča?
Če menite, da je za vašo poškodbo kriv upravljavec smučišča ali drug smučar, je treba takoj poklicati na pomoč reševalno službo in nadzornika smučišča, ki bosta sestavila zapisnik o nesreči ter fotografirala prizorišče nesreče, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije in dodajajo: "Če imate pri sebi prenosni telefon ali fotoaparat, tudi sami fotografirajte kraj dogodka, seveda če lahko to storite. Svetujemo tudi, da shranite svojo veljavno smučarsko karto. Poskušajte zbrati tudi imena in naslove prič dogodka, saj so pri dokazovanju krivde največkrat ključne."

Očividci in udeleženci nesreče morajo počakati na prizorišču do prihoda nadzornika ali policista. Nujno je takojšnje ukrepanje poškodovanega smučarja ali oseb, s katerimi smuča, saj bo moral pozneje sam dokazovati obseg škode, ki jo je utrpel, morebitno nedopustno ravnanje upravljavca smučišča ali drugega smučarja/obiskovalca. Poškodovani smučar lahko sproži odškodninski postopek neposredno zoper upravljavca smučišča, drugega smučarja ali zavarovalnico, pri kateri ima povzročitelj škode sklenjeno zavarovanje, ki krije takšno odgovornost.

Kaj pa stroški reševanja?
Ko se zgodi nesreča na smučišču, je pogosto potrebno tudi reševanje in medicinska pomoč. Zavedati se moramo, da pri tem velja različna ureditev na slovenskih in na smučiščih čez mejo. Za poravnavo stroškov prevoza s slovenskih smučišč je dovolj zdravstvena kartica. Podobno kot pri drugih nesrečah se stroški za prvo pomoč, nujno medicinsko pomoč in prevoz do kraja, kjer lahko poškodovanec dobi ustrezno zdravstveno oskrbo, poravnajo iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v ustreznem odstotnem deležu. Če poškodovani smučar ni zavarovan, mora stroške poravnati sam.

Tudi če v trenutku nesreče pri sebi nimate kartice zdravstvenega zavarovanja, vas bodo reševalci ustrezno oskrbeli in poskrbeli za prevoz v dolino. Če je vašo nesrečo povzročil nekdo drug, lahko zavarovalnica terja povračilo stroškov od povzročitelja nesreče, na primer od vinjenega smučarja.

Brez ustreznega zavarovanja so stroški lahko ogromni
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja na smučiščih v tujini ni dovolj. Reševanje na smučiščih v drugih državah običajno ne sodi med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Preden se odpravite na smučanje čez mejo, ne pozabite skleniti zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini - račun za zdravstveno oskrbo na smučišču ter prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene ustanove, največkrat s helikopterjem, bo hitro presegel nekaj tisoč evrov.

Je smučar zavarovan, ko kupi smučarsko vozovnico?
Imetnik smučarske je vozovnice zavarovan pri prevozu na vseh žičniških napravah in pri uporabi smučišča, in sicer za primer telesne poškodbe, poškodovane opreme oz. tovora, vendar je upravljavec smučišča odgovoren le, če poškodbe nastanejo po njegovi krivdi ali zaradi njegove malomarnosti.

Nujno je, da se zavedate, da vas niti sklenjeno zavarovanje ne bo nujno ščitilo v vseh primerih, zato prej preverite, kaj zdravstveno zavarovanje krije in česa ne, saj so pogosto izključene posamezne (predvsem nevarnejše) športne dejavnosti.