Rekreacija
Vse sile so bile usmerjene v poganjanje koles. Foto: Jure Makovec/Red Bull Content Pool
Vzpona na Vršič s ponyji se je letos udeležilo največ kolesarjev do zdaj. Foto: Jure Makovec/Red Bull Content Pool

Dodaj v

Foto: "Goni!" S ponyji rekordno na vrh Vršiča.

Organizatorji našteli 1.060 udeležencev
27. maj 2018 ob 17:46
Vršič - MMC RTV SLO

1.060 udeležencev četrtega vzpona je v sklopu dogodka Goni Pony z ikoničnimi kolesi pony – kolesi brez prestav – prikolesarilo na najvišji slovenski cestni prelaz in postavilo nov rekord. Najboljša časa sta dosegla Laura Šimenc in Luka Ljubič.

Med vsemi udeleženci četrtega vzpona z 20-palčnimi kolesi brez prestav iz Kranjske Gore na prelaz Vršič je bilo sinoči največ domačih kolesarskih navdušencev. Skoraj petina pa je prišla iz tujine, največ iz sosednjih držav: Avstrije, Hrvaške in Italije. Med udeleženci pa je bilo tudi več kot 170 kolesark.

Najhitrejša izmerjena časa vzpona sta dosegla lanska zmagovalka 27-letna Laura Šimenc med ženskami z 48 minutami in 48 sekundami in novinec 29-letni Luka Ljubič med moškimi s 43 minutami in 27 sekundami.

"Težje mi je bilo kot lani," je povedala 27-letna Kranjčanka, sicer uspešna amaterska cestna kolesarka. "Lani sem bila prvič na startu in letos sem si želela biti hitrejša. Vedela sem, da sem v dobri formi, saj sem na zadnjih dveh gran fondo cestnih dirkah končala v skupini s fanti. A s ponyjem nisem trenirala. Kolesarila sem z računalnikom, a sem spremljala le višinske metre. Kolo pa je bilo isto kot lani, sosedino. Nisem želela z novim, a morda bom naslednjič vseeno poskusila. Se vidimo prihodnje leto!"

29-letni Grosupeljčan, nekdanji tekač na srednje in dolge proge, je po zmagoslavju povedal: "Pred dvema tednoma mi je kolega ponudil kolo, pa sem se odločil, da grem. Po težavah z ahilovo tetivo zadnji dve leti veliko kolesarim, tudi na rekreativnih prireditvah, kot sta Franja in Juriš na Vršič. Dogodek mi je všeč, poleg tekmovanja je tudi velik šov. Klanec je hud, nekajkrat sem pomislil, da bi bilo morda smiselneje hoditi, a sem ostal na kolesu. Tudi v stoje nisem poganjal, tako da imam še nekaj rezerv v tehniki in pravem razmerju."

Ker je večja skupina udeležencev startala pred varnostnim avtomobilom, ki bi mu morali slediti do letečega starta pri hotelu Lek, so se prireditelji odločili, da tokrat ne podelijo nagrad za prve tri uvrščene v kategorijah žensk in moških. To prav nič ni spremenilo vzdušja na prireditvenem prostoru po vrnitvi kolesarjev v dolino, saj so bili zmagovalci čisto vsi, ki so s ponyji osvojili Vršič.

Številne nagrade za udeležence
Nagradi za najboljšo retroopravo sta osvojila "pin-up bejba" Patricija Goričan in "kmet v škornjih in s kokoško na prtljažniku" Gašper Lazar. Najboljša ekipa ponyparade so bili po odločitvi žirije smučarji iz SK-ja Vuzenica s kombinezoni, smučarskimi čevlji in smučmi vred. Ob smučanju na snegu na Vršiču so si prislužili tudi ogled Hangarja 7 v Salzburgu in polet s helikopterjem. Med vsemi objavami na Instragramu s ključnikom #ponypriprave so izžrebali in nagradili Sanjina Štimca, ki je s prijatelji na dogodek prikolesaril z Reke.

Več utrinkov si lahko pogledate spodaj.

K. K., foto: Jure Makovec/Red Bull Content Pool
Prijavi napako
Komentarji
Mr.Mr.
# 27.05.2018 ob 18:02
Čestitke vsem, prireditev vredna pohvale.
pero5
# 27.05.2018 ob 22:12
Od kje vam ideja o upadu mladih kolesarjev? Otroci imajo danes poganjalčke doma, ko komaj shodijo. Nemalo jih pri treh že goni in to brez pomožnih koleščkov. Skoraj vsi otroci in mladi imajo čelade, za razliko od nas v njihovih letih. Na cesti je ogromno kolesarjev, krepi se gorsko kolesarstvo, razvija se ponudba v kolesarskih parkih, odpirajo se nove pumptrack steze (letos že dve novi, mogoče celo kakšna več?).

Sicer pa super prireditev in čestitke vsem, ki so pribrcali do gor. O potrebi po čeladi pri 4 km/h je brezpredmetno razpravljati, če kavčarji drugega ne najdejo pomeni, da je bila zadeva odlično izpeljana.
urosh444
# 27.05.2018 ob 21:19
so kr krasotice tud zraven. in ne malo
ElTorro
# 27.05.2018 ob 20:21
@Skippy
Tour-de-Mur - obvezna uporaba čelad za vse udeležence.
Tortour - obvezna uporaba čelad za vse udeležence.
Maratona dles Dolomites - obvezna uporaba čelad za vse udeležence.

Res, paranoični Slovenci...v tujini je čisto drugače.
TomyMMX
# 27.05.2018 ob 20:59
@ElToro
Slika 17 je edina s spusta.. vsi na njej imajo čelade.
TomyMMX
# 27.05.2018 ob 20:57
@ElToro
Čelada je bila obvezna pri spustu (Organizator je uredil prevoz čelad na vrh).
Verjetnost večje nesreče zaradi neuporabe čelade pri vzponu je pri hitrostih, ki so se dosegale tukaj enako verjetna, kot pri hoji.
taprauslovenc
# 27.05.2018 ob 19:32
bi prišel po kolesarski stezi, ne bo nihče oblekel v oklep, kot so to predvideli fanatiki.

imaš pa druge ekstreme,kjer srečujemo ljudi na hitrih cestah,kjer so hitrostjo čez 100 pa se ljudje vozijo brez čelad. Ne vem kakšni so predpisi,vem pa da čelado dat na glavo ni umetnost in ne oklep pač pa nas varuje. Ko človek doživi da pri hitrosti cca 50/uro prileti z glavo v eno oviro in mu čelada reši življenje,verjamem da ne bo nikoli več šel brez čelade nikamor. Premalo se zavedamo,da promet ni več to kar je bil pred 20 leti,kot tudi vozniki niso tako razumni kot včasih in tempo je sedaj veliko hujši,vozniki so pod stresom,..hitro se pripeti nesreča
aaa
# 28.05.2018 ob 06:53
He he skippy. Čelade na biciklih so pa res neka slovenska posebnost. V tujini je vse drugače, kajne? Samo v kateri tujini? V Pekingu? Saigonu? Bangaloru?
beninorc
# 27.05.2018 ob 21:33
upad mladih kolesarjev. če bi jih vi učili od mladih nog - starši bi bilo drugače , samo kaj ko jim kopujete vsorazno elektroniko in neumnosti ter za vsako stvar peljete z avtom. dobesedno starši svoje otroke držijo v vati in jim ne pustijo svobode.
Zakaj pony je slab , če pa so tuja podjetja pred leti posnemali sistem ponija - delitev na pol in so šla lepo v prodajo.zakaj mogoče , ker pony je bil komunajzerski , druga pa kapitalistična. tuje je boljše čeprav je kitajsko. slovenska pamet.
poznam mnogo otrok ki kolesarijo v teh Rovtah in starši jih ne držijo v vatkici - tamponček.lp
commodore
# 27.05.2018 ob 21:35
je precej bolj adrenalinski spust v dolino kot pa vse ostalo :)
naš človek
# 29.05.2018 ob 08:24
Vzpon s ponijem je nekaj drugega, za ostale primere pa priporočam, da vzameš malo zaleta in z glavo butneš v zid, to ponoviš še s čelado, potem pa to pomnožiš za realen primer. Če razlika ni dovolj prepričljiva, lahko ponovimo še z robom zidu ali sprintom proti zidu.
naš človek
# 29.05.2018 ob 08:17
Na Novi Zelandiji je čelada obvezna za VSE kolesarje v prometu. Zagotovo je bila slovenska kolonija, vse ostale zgodbice so germanska protislovenska zarota.
GeorgeB
# 28.05.2018 ob 12:25
Naslednje leto si naredim karbonskega in grem gor... :)
Mirko Tipka
# 28.05.2018 ob 08:05
super... sem že večkrat bil s kolesom na Vršiču, s ponijem še nikoli.... bom tudi sam poskusil... če ne letos, pa se vam drugo leto pridružim.
Skippy
# 27.05.2018 ob 18:47
@ElTorro
paranoični Slovenci bi itak venomer vse oblačili v oklepe. Zato je pač fajn iti v tujino, tam so še normalni.
kingeston
# 28.05.2018 ob 09:03
hipsterski praznik.
drugače pa vsaka čast, najboljši so bili hitreje gor kot jst s specialko :D

čelade... direkt za tlačansko in tiransko miselnost in zavijanje v vato... čez par let bodo taki zahtevali da še pri teku nosimo čelade. sama tiranija, bebčki pa zase menijo da skrbijo za soljudi...
pjandura
# 27.05.2018 ob 20:55
Večina itak ne zmore s tem klumpom prekolesariti do vrha.
Skippy
# 27.05.2018 ob 18:47
@DrMatilda
odličen zapis. Tudi jaz sem opazil velik upad mladih kolesarjev. Verjetno se od hiše do 100 metrov oddaljenega igrišča, do katerega bi prišel po kolesarski stezi, ne bo nihče oblekel v oklep, kot so to predvideli fanatiki.
ElTorro
# 27.05.2018 ob 18:45
Prireditev vredna pohvale, hkrati pa tudi graje.

Na vsaki organizirani kolesarski prireditvi bi čelade pač morale biti obvezne - tudi če gre za neko "retro" prireditev.
DrMatilda
# 27.05.2018 ob 18:09
Poni je bil luštno kolo, predvsem zato,ker je bilo edino otroško kolo, ki se je pri nas prodajalo. Komunizem pač.
Ločili smo dva modela, eden se je dal preložit napol, kjer je ponavadi tudi takoj počilo poceni železo, drugi pa ne, vendar so bili zato bolj redki. Mogoče se je komu zdelo zlaganje kolesa zabavno opravilo, otrokom pa niti ne, itak so potem starši tisti pregib običajno zavarili, ampak ni bilo nikoli tako močno kot bi moralo biti. Zavora v zadnji pesti je bila dobra ideja, tudi ko je bilo kolo že popolnoma dotrajano, je za silo še vedno nekako grabilo in se je dalo zaustaviti, medtem ko od prednje zavore ni ostalo nič.
Medtem so se otroci na zahodu poganjali z vsemi mogočimi modeli, za nas je bil najbolj zaželjen vzmeten poni, ki je imel na sredini nosilne fredi ročico za tri prestave in je zgledalo kot, da bi prestavljal ferari. Oileg tega, je imel tudi avzvratno naslanjalo, kar je naredilo vožnjo po mestu zelo udobno.
Največji hec pa je pri nas, ko se hočejo vsi ti nostalgiki poganjati v hrib. Bravo, prav zaradi rovt se kolesarstvo pri nas ni nikoli prijelo, postalo je mogoče samo z izumom poceni in dovolj kvalitetnih prestav, pa še to samo za navdušence, ki si lahko privoščijo skrb za zdravje in si plačujejo razne obroke ter prenočišča na cilji. Naše rovte so vlažne in hladne, kar je recept za pljučnico, ker je povsod tudi veliko gnilobe.
Taki dogodki so navadno šponanje, skratka. Dolgo itak ne bo več, odkar so nam Pahorjeve brutalne reforme prepovedale še bicikle in bomo lahko hodili edino še peš. Otrok itak ni več na kolesih, pa kdo je tako zarukan, da bo opravljal neke vozniške izpite in divjal s čelado na glavi, če pa že, potem itak, po hostah skoraj ni policije.
Koledar rekreacije
Kam na vadbo
RTV oddaje
Zametki balinanja segajo v antiko 00:04:16, 16.11.2018
Med dopustom ne opustite gibanja 00:06:30, 20.07.2018
Znamo otroke spodbujati h gibanju? 00:06:11, 29.06.2018