Složno proti cilju. Marsikdo ne bi zmogel 12,5- ali 29-km razdalje preteči sam, toda ob pomoči kolegov je vse lažje. Tek trojk je tudi zaradi tega edinstven. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Složno proti cilju. Marsikdo ne bi zmogel 12,5- ali 29-km razdalje preteči sam, toda ob pomoči kolegov je vse lažje. Tek trojk je tudi zaradi tega edinstven. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pohoda in teka se je udeležilo več kot 40 tisoč ljudi. Foto: www.alesfevzer.com
Lea Einfalt, Nada Rotovnik Kozjek in Brigita Langerholc so sestavljale trojko v športu znanih (in spoštovanih) Slovenk.
Ljubljančani na tradicionalno pot ob žici

Čeprav ni izbrala najdaljše razdalje, ampak 12,5-kilometrsko, olimpijki iz Sydneyja (bila je četrta v teku na 800 metrov) ni bilo lahko: "V trojki sem bila najšibkejši člen. Ob meni sta tekli še Nada Rotovnik Kozjek in Lea Einfalt. Na Golovcu so mi ob teku v klanec na pomoč priskočili tudi moški, saj so videli, da trpim. Naša trojka je bila v cilju s časom 1:07:42. Lea ima sicer rekord okrog 47 minut, Nada okrog 49."
V nogah primanjkuje kilometrov
Škofjeločanka priznava, da ji v nogah primanjkuje kilometrine: "Tečem le tedaj, ko vodim rekreacijo, in še to z začetniško skupino. Delam pa veliko vaj, veliko joge, kar tudi učim po podjetjih. Morda mi je to pomagalo pri dihanju." Drugače je tek trojk doživela Lea Einfalt, izjemno obetavna smučarska tekačica (letos je postala mladinska svetovna podprvakinja na 10 km): "Ker sem nekdanja gorska tekačica, mi je to najljubši način priprave. V teku vedno uživam."

Trojka mora skupaj priti v cilj
Sončni pomladni dnevi so ta teden kar vabili k rekreaciji in prireditve Pot ob žici (letošnja je bila že 60.) se je udeležilo rekordnih 42.680 udeležencev. Samo danes je na 35-kilometrskem obroču okrog prestolnice hodilo 9.746 udeležencev. Osrednji dogodek je sobotni tek trojk, katerega posebnost je, da mora trojica tekačev (moški, ženske ali mešana ekipa) ves čas teči skupaj, v cilju (na Kongresnem trgu) pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. Danes je na njem sodelovalo 5.652 tekačev.

Junaki dneva: trojica gorskih tekačev
Večina tekačev ne gleda na uro, seveda pa pridejo tudi zelo trenirani tekmovalci. Na 29 km je pri moških slavila ekipa FritidLAB-športna prehrana, v kateri so bili gorski tekači Peter Lamovec, Sebastjan Zarnik in Gašper Bregar. S časom 1:50:53 so lanski najboljši čas izboljšali za štiri minute. Pri ženskah je na kraljevski razdalji (v vseh kategorijah je teklo 1.950 trojk) slavila trojka iz Žirov Katja Rakušček, Valerija Mrak in Saša Pisk (2:20:23).

Anton Majcen spet zvest tradiciji
Še nekaj znanih obrazov je bilo. Helena Javornik je na 29 km sodelovala med mešanimi trojkami in preizkušnjo vzelo kot pripravo za maraton v Radencih, ki bo čez dva tedna. Seveda spet ni manjkal 80-letni Anton Majcen, ki je tekel na vseh 60 tekih trojk. Za konec pa izjava 22-letne Andreje, ki verjetno dobro opiše občutja večine tekačev: "Prvič sem šla na najdaljšo razdaljo, potem ko me je prijavil moj fant. Težko je bilo, ampak občutek na koncu je fenomenalen, saj veš, da si premagal samega sebe."

Ljubljančani na tradicionalno pot ob žici