Nova trasa ljubljanskega maratona, ki je dočakal en sam krog dolžine 42.195 metrov. Za povečavo kliknite na sliko! Foto: vm-ljubljanskimaraton.si
Nova trasa ljubljanskega maratona, ki je dočakal en sam krog dolžine 42.195 metrov. Za povečavo kliknite na sliko! Foto: vm-ljubljanskimaraton.si
Ljubljanski maraton
Ljubljanski maraton je v zadnjih letih postal največja rekreativna tekaška prireditev v Sloveniji. Foto: EPA

Prireditveni prostor za vse programe ostaja Kongresni trg, letošnja največja sprememba za udeležence pa bo nova trasa. Maratonci bodo končno tekli en krog! Če so še lani tekači morali za maraton premagati dva enaka polmaratonska kroga, bodo letos tekli v enem.

Kaj to pomeni za dogodek, za tekače in kaj za organizatorje?
Gojko Zalokar, direktor maratona je ob tem povedal: "Ideja o takšni trasi je tlela že dalj časa. Očitno je zdaj čas dozorel in smo z izvedbo pohiteli. Glede na to, da se je že tako glede na lansko spreminjal del trase, smo si rekli, kaj pa če spremenimo še to in z novo traso ne čakamo do prihodnjega leta, ko bo na vrsti jubilejni, dvajseti maraton. Z vidika tekačev je pričakovati, tako kot v vsaki stvari, da si bodo v mnenju nasprotovali. Že zdaj so nam nekateri prigovarjali, da naj ostanemo pri obstoječem, saj je posameznikom lažje teči po znanem delu. Veliko pa je tudi takšnih, ki so govorili, da bodo maraton tekli, ko se proga ne bo podvajala. Upam, da se zdaj opogumijo in pridejo. Kaj to pomeni za vabljene tekače in za tiste najboljše, pa bomo videli. Rekord bo zdaj v nekem smislu težko primerljiv s časom na novi trasi, saj bodo razmere zaradi proge drugačne, si pa seveda želimo tudi v rezultatskem smislu vsaj nekaj let enako progo, ki bo omogočala primerljivost. Za nas organizatorje pa pomeni predvsem velik finančni zalogaj, ki pa ga bomo vsekakor pokrili. Za samo delo na trasi to pomeni nekaj sto ljudi več. Strošek se nam s tem skoraj podvoji, saj podvajamo infrastrukturo, vse preostalo pa se postavlja za maratonsko razdaljo na novo."

Rok za prijavo - 30. september
V poletnem času tako tekači ne pozabite na nove roke za cenejšo prijavo, tako za posameznike kot skupine, ter nove pogoje vračila prijavnine. Prijavnina za 42.195 m, 21.098 m in 10 km je tako do 18. avgusta 30 evrov, od 19. avgusta do 15. septembra - 35 evrov in od 16. do 30. septembra - 70 evrov. Zadnji dan za oddajo posamične prijave je 30. september.

Prijavnina za organizirane skupine (najmanj 10 prijavljenih) na 42.195 m in 21.098 m in 10 km pa je do 18. avgusta - 27 evrov. Po tem datumu dodajanje v skupino ne bo več mogoče. Mogoča bo samo še posamična prijava.