Maratonci naj se v teh dneh razvajajo in si privoščijo kakšno masažo ali savno. Foto: BoBo
Maratonci naj se v teh dneh razvajajo in si privoščijo kakšno masažo ali savno. Foto: BoBo

Meritev uradnega in certificiranega merilca je pokazala točno en meter preveč. Torej na dobrih 42 kilometrih je proga predolga za en meter, kar je enako nič.

Gojko Zalokar

Maratonci so v Ljubljani prvič tekli le en krog, kar je psihološko lažje. Organizatorji so se potrudili, da bo višinske razlike čim manj, a jo je bilo vseeno čutiti. "Nekaj manjših vzponov je še vedno bilo, kar se zlasti po 30. kilometru zelo čuti. Sicer pa so bile razmere za tek zelo dobre. Sam bi vedno podpisal za takšno vreme, temperatura se mi je zdela idealna, morda je malce motil le veter," nam je povedal najboljši maratonec v zgodovini slovenske atletike Roman Kejžar, ki je zdaj v vlogi trenerja in je svoje varovance (Roka Puharja na 21 km ter Toneta Kosmača, Roberta Kotnika in Lucijo Krkoč na 42 km) spremljal na kolesu.

"Rok (1:07:41), ki je postal državni prvak v polmaratonu, bi najbrž popravil državni rekord za mlajše člane, ampak je bila proga kakšnih sto metrov daljša, kot bi morala biti. Tudi na maratonski razdalji so številnim tekačem naprave pokazale, da so pretekli nekaj več od maratona."

Če je to res, bolje, da resnice ne izve Kenijec Ishmael Bushendich, ki je z izidom 2:08:25 "zgolj" izenačil rekord Ljubljanskega maratona ...

Na klic se je odzval dolgoletni direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar, ki v dokaz predloži tudi uradni IAAF certifikat nove proge. "Meritev uradnega in certificiranega merilca je pokazala točno en meter preveč. Torej na dobrih 42 kilometrih je proga predolga za en meter, kar je enako nič." Kot je pojasnil, gre za standardizirani postopek pri vseh cestnih maratonih, pri čemer se meri idealno linijo trase, zaradi česar je razumljivo, da velika večina maratoncev dejansko preteče več kot predpisanih 42.195 metrov.


Kaj Roman Kejžar v teh dneh po Ljubljanskem maratonu priporoča vsem, ki so opravili zahtevni izziv? "Potrebna je regeneracija. Prvi teden po maratonu predlagam dva lahkotna treninga, največ od 6 do 8 km teka, da prekrvavimo mišice in pospešimo regeneracijo. Tekači naj se raje razvajajo in naredijo kaj zase, si morda privoščijo masažo ali savno."

Za nekatere pravega počitka ne bo, saj bo 16. novembra polmaraton v Palmanovi, ki je med slovenskimi tekači zelo priljubljen, saj je pravi "poligon" za doseganje osebnih rekordov. "Neuradno naj bi bila tam proga nekoliko krajša, saj maraton nima uradnega certifikata. Vsekakor je zelo ravna z malo višinskimi metri. Vsem, ki gredo po Ljubljanskem maratonu še v Palmanovo, priporočam, da se ta teden dobro spočijejo, potem pa dva tedna trenirajo, vendar naj ne bo prevelike kilometraže. V ospredju naj bo vzdrževanje hitrosti, morda kakšni intervali in podobno. Zadnji teden se je treba spet spočiti."

Meritev uradnega in certificiranega merilca je pokazala točno en meter preveč. Torej na dobrih 42 kilometrih je proga predolga za en meter, kar je enako nič.

Gojko Zalokar