Slovenija bo leta 2018 gostila evropsko veteransko masters prvenstvo v plavanju. Foto: EPA
Slovenija bo leta 2018 gostila evropsko veteransko masters prvenstvo v plavanju. Foto: EPA

Prvenstvo bo potekalo od 27. avgusta do 9. septembra, in sicer v vseh vodnih športih, torej v plavanju, skokih v vodo, daljinskem in sinhronem plavanju ter v vaterpolu. Kranj, ki bo osrednji prireditveni prostor s tekmovanji v plavanju in sinhronem plavanju, si od tekmovanja veliko obeta. Pričakujejo, da bo v gorenjsko prestolnico pripotovalo vsaj 6.500 udeležencev tekmovanja, kar pomeni za Kranj 12.000 prenočitev, je ob tej priložnosti dejal kranjski župan Boštjan Trilar, sicer predsednik častnega odbora. Gre za največje masters prvenstvo v Sloveniji v zgodovini, ki bo za širšo gorenjsko regijo pomenilo vsaj 35.000 prenočitev.

Barelli pohvalil Slovenijo
Novinarske konference ob priložnosti predstavitve tega tekmovanja se je udeležil tudi predsednik evropske in italijanske plavalne zveze Paolo Barelli, ki je pohvalil Slovenijo in je izrazil prepričanje, da bodo slovenski prireditelji pripravili odlično tekmovanje. Kot nekdanji odlični plavalec pa se bo tudi sam najbrž preizkusil v vodi.

Pri slovenski plavalni zvezi ne izključujejo možnosti, da bi Slovenija nekoč gostila tudi člansko evropsko prvenstvo vrhunskih plavalcev, čeprav poudarjajo, da trenutne ekonomske zmožnosti niso naklonjene organizaciji takšnega tekmovanja.

Kdo lahko nastopa na veteranskih tekmovanjih?
Na veteranskih prvenstvih lahko nastopajo tisti, ki vsaj eno leto niso več aktivni športniki. Gre torej za nekdanje plavalce, veteranske tekmovalce v vodnih športih z dopolnjenim najmanj 25. letom starosti. Zgornja starostna meja ni določena. V slovenski plavalni zvezi pričakujejo, da bo na tem tekmovanju nastopilo čim več domačih veteranskih plavalcev, upajo tudi, da jim bo uspelo pritegniti tudi nekdanje odlične slovenske plavalce.

Posebnih stroškov ne bo; proračun pol milijona evrov
Ob Kranju, ki bo gostil tekmovanja v plavalnih športih, bo na Bledu, v Blejskem jezeru, potekalo tekmovanje v daljinskem plavanju, Jesenice pa bodo gostile skoke v vodo. Kakšne posebne investicije za izvedbo tekmovanja ne bodo potrebne. Predsednik slovenske plavalne zveze je omenil le, da bo treba na Jesenicah za skoke v vodo namestiti dodatne skakalne deske na stolpu, za katere je predsednik evropske zveze že obljubil, da jih bodo dostavili iz Trsta in jih za to tekmovanje posodili slovenski zvezi.

Proračun tekmovanja bo znašal 500.000 evrov, od tega 160.000 evrov znaša akontacija evropski zvezi, preostali del stroškov pa bodo predstavljali stroški organizacije. Pričakujejo, da bo ostalo vsaj 50.000 evrov, kar bodo namenili za pripravo drugih novih projektov ter tudi za štipendije mladim plavalcem.