Grega Hočevar, avtor knjige Ustvarjen za gibanje, se je včasih na vrhunski ravni ukvarjal s triatlonom. Foto: www.grega-hocevar.com
Grega Hočevar, avtor knjige Ustvarjen za gibanje, se je včasih na vrhunski ravni ukvarjal s triatlonom. Foto: www.grega-hocevar.com

Gost oddaje Ambulanta 202 je bil Grega Hočevar, avtor knjige Ustvarjen za gibanje, s pomočjo katere lahko skozi gibanje oziroma športno udejstvovanje še bolje spoznamo delovanje lastnega telesa. Nekdanji državni prvak v triatlonu (1999) in udeleženec havajskega Ironmana (2001) se strinja z Albertom Einsteinom, ki je zapisal, da je življenje kot vožnja s kolesom. Če se ne premikaš, hitro skreneš s prave poti. "Moramo biti v pogonu. Če zaspimo, se vse ustavi. Moramo biti aktivni in na vseh ravneh stremeti k novim ciljem in postavljati nove meje."

Kako živeti dlje?
Gibanje je najpomembnejši dejavnik ohranjanja zdravja, z njim lahko zmanjšamo stres in podaljšamo življenje. Če 15 let treniramo, lahko življenje podaljšamo za deset let. "Ta trditev je vzeta nekoliko iz konteksta. Govorimo o naložbi, ki se kaže v razliki v srčnem utripu. S treningom krepimo stene srca in hranimo njegovo moč. Na dolgi rok se to pozna pri udarcih, ki jih lahko dosežemo pri višji starosti. Trditev nima znanstvene podlage, je pa zanimiva kot miselni poskus, na katerega sem se uprl in speljal eno izmed poglavij, v katerem spet dokazujem pomen gibanja za zdravje," je povedal 41-letni Grega Hočevar.

Spremembe naj bodo postopne
Ker se bliža novo leto, velja izpostaviti še napotke za tiste, ki se bodo s 1. januarjem odločili za dieto. Hočevar odsvetuje prehitre spremembe. "Nekdo, ki bi rad shujšal na hitro ali pa se v enem letu pripravil na Ironman ali maraton - to je zanj prekratko obdobje, da bi lahko naredili spremembo v telesni sestavi ali v sposobnosti vzdržljivosti. Človek, ki si postavi tako drastične cilje ali pa bi želel spremeniti svoje prehranjevalne navade, ki se jih je držal 40 let, tega v enem letu ne more narediti. To je v telesu tako močno zasidrano, da potrebuješ dve leti. Spremeniti življenjski slog in prehrano, to zahteva daljše obdobje. Res pa je, da je 1. januar simbolno tako močan datum, da nočem nikomur vzeti upanja."