Tudi na polmaraton se je treba resno pripraviti, sicer je izkušnja lahko precej boleča. Do Malega kraškega maratona je, mimogrede, še dober mesec (27. marec). Foto: EPA
Tudi na polmaraton se je treba resno pripraviti, sicer je izkušnja lahko precej boleča. Do Malega kraškega maratona je, mimogrede, še dober mesec (27. marec). Foto: EPA

Luka je lani za svoj okrogli jubilej za darilo dobil tudi plačano prijavnino (25 evrov) za 21-kilometrski tek v Barceloni. Zdi se, da je prireditev, ki je potekala na valentinovo, zanj prišla prehitro. "Zaradi pomanjkanja časa mi ni uspelo dovolj trenirati. Za 21 kilometrov ... če nisi res dobro pripravljen, imaš lahko težave, kot sem jih imel jaz. Prvih deset kilometrov je bil užitek teči, toplo je bilo, skoraj 20 stopinj, tempo sem imel približno štiri minute in pol na kilometer, potem pa sem zaradi bolečin moral tudi hoditi," se Luka spominja svojega šestega polmaratona, drugega v tujini, saj je nastopil tudi v sosednji Palmanovi.
Kaj bi lahko rekel o organizaciji v primerjavi z Ljubljanskim maratonom? "Precej podobno je. Postopek na štartu in postojanke ob progi, tu ni posebne razlike. Spremljevalni sejem je v Ljubljani precej večji. V Barceloni je bil edini ponudnik Kalenji. Pogrešal sem tudi glasbene ansamble ob progi, saj so bili le trije, vsi rokerski. Ker sem po duši glasbenik, mi je v Ljubljani zelo všeč, da so skoraj na vsakem kilometru različni ansambli, predvsem godbe pa plesalke in podobno. Res je precej pestreje kot v Barceloni."
Njegova ljubezen do teka se je začela, ko si je ustvaril družino. "V osnovni šoli smo s prijatelji igrali nogomet, v srednji šoli košarko, na fakulteti skvoš ... To že kaže na to, da je bilo čedalje manj časa in vedno manj prijateljev, ki si jih potreboval za vadbo. Ko imaš enkrat službo in družino, pa ostane samo še tek. Greš, ko ti ustreza, in lahko si sam."
Mimogrede, katalonska prestolnica bo v kratkem gostila še pravi maraton, in sicer 13. marca. To bo že 38. izvedba, na kateri pričakujejo 20 tisoč tekačev. Maraton v Barceloni je tako po številu udeležencev četrti največji v Evropi.