Stopnice so lahko odličen pripomoček za trening. Foto: MMC RTV SLO
Stopnice so lahko odličen pripomoček za trening. Foto: MMC RTV SLO

Kako lahko na stopnicah razvijamo moč, koordinacijo in gibljivost, so nazorno prikazali v oddaji Migaj raje z nami na TV Slovenija.
Hoja po stopnicah
Že z najosnovnejšo obliko gibanja ohranjamo in razvijamo nekatere motorične sposobnosti, kot sta vzdržljivost in moč. Za dodatno okrepitev nog lahko hodimo čez dve ali tri stopnice.
Izpadni koraki
Lahko jih delamo naprej ali vstran. Predvsem pri stranskih bodimo pozorni na koleno vodilne noge. Boke oziroma zadnjico potisnimo nazaj in s tem preprečimo, da bi šlo koleno preveč naprej. Vodilna, torej zgornja noga naj opravi več dela.
Skiping
Je ena od osnovnih vaj atletske abecede. Pozorni smo na visoko dvigovanje kolen in delovanje rok, ki naj bo takšno kot pri teku. Skiping delamo naravnost ali vstran.
Skoki in poskoki
Preskakujemo lahko eno, dve ali več stopnic. Med skoki lahko naredimo še dodatno vajo, kot so počepi, pri katerih pazimo, da ostane teža razporejena čez celotno stopalo. Poznamo več vrst poskokov: stranski poskoki v kombinaciji tri stopnice gor, dve dol, smučarski poskoki (sonožni, z noge na nogo), poskoki po eni nogi, poskoki z obrati za 90 stopinj.
Sklece
Stopnice so odlično orodje za izvedbo sklec, saj jih zaradi dvignjenega zgornjega dela telesa lažje izvajajo tudi tisti s šibkejšimi mišicami prsnega koša. Za obogatitev lahko med skleco naredimo dodatno vajo, v našem primeru vajo "superman", pri kateri je dobro, da so kolki in ramena poravnani, noga in roka čim bolj iztegnjeni in glava v podaljšku trupa.
Lazenje
Plazimo se lahko v gibanju naprej in nazaj. Dokler je glava višja kot noge, bo takšno premikanje lažje kot po ravnem. Malo bolj trenirani poskusite s plazenjem z glavo navzdol.