Februar je čas, ko otroci in z njimi tudi številni starši uživajo zimske počitnice in se odpravijo na smučanje. Da bo vijuganje užitek, je treba na sneg priti dobro telesno pripravljen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Februar je čas, ko otroci in z njimi tudi številni starši uživajo zimske počitnice in se odpravijo na smučanje. Da bo vijuganje užitek, je treba na sneg priti dobro telesno pripravljen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Gašper Predanič
Gašper Predanič je sestavil polurni sklop vaj za alpske smučarje in posnel video, v katerem tudi razloži, na kaj je treba biti pozoren med vadbo. Foto: www.gasper-predanic.com

Osebni trener Gašper Predanič je sestavil 30-minutni trening, ki bo pomagal rekreativnim smučarjem, da bodo na sneg prišli dobro telesno pripravljeni. Smučanje je zelo dinamičen šport, kjer potrebujemo moč, vzdržljivost in ravnotežje, zato je vadba usmerjena v vsa našteta področja. "Trening vsebuje šest vaj, ki jih izvajamo po 40 sekund, sledi pa 15 sekund aktivnega počitka. Vse vaje ponovimo v treh krogih, med vsakim krogom pa je minuta počitka. Največ poudarka je na krepitvi stegenskih mišic, ki morajo biti pri smučanju najmočnejše, seveda pa je trening primeren tudi za splošno pripravljenost in ne le za smučanje," nam je povedal Gašper Predanič.

V vsakem krogu po šest vaj
Na YouTubu je na voljo tudi video krožnega treninga, v katerem Gašper Predanič vse vaje demonstrira in svetuje, na kaj je treba biti pozoren pri njihovi izvedbi. "Zavedam se, da so na YouTubu krajše vsebine privlačnejše, a vseeno sem se odločil, da bom v videu pokazal vse vaje vključno z ogrevanjem, tako da je posnetek dolg pol ure." Po ogrevanju se trening začne s počepi vstran oziroma z zibanjem v počepu, sledi izmenično spuščanje nog na hrbtu, zibanje v izpadnem koraku, rotacija trupa sede, stranski poskoki z ene noge na drugo in na koncu še sklece s statičnim držanjem. Prvi krog je s tem končan, čas je za enominutni počitek in pripravo na naslednji krog.

Predvsem na začetku ne pretiravajte!
Vaje niso pretežke: "Trudil sem se, da izberem preproste vaje. Sledil sem osnovnim gibalnim vzorcem, ki jih resda nekateri, ki vse dneve le sedijo, ne obvladajo, a ob gledanju videa in upoštevanju navodil se lahko že precej naučiš, saj med vsako vajo razložim, kje je poudarek in kako vajo pravilno izvesti. Če bi vsak naredil tri takšne treninge na teden, bi lahko v enem mesecu že opazno dvignil svojo pripravo in šel brezskrbno na smuči. Začeti je treba počasi in kakšen sklop vaj tudi skrajšati, če se kdo ne počuti še dovolj pripravljenega. Vsak krog načeloma traja pet minut, a ne bo nič narobe, če na začetku traja štiri minute," svetuje Predanič.

Naj bo izvedba res pravilna
Vadbo si je treba vedno prilagoditi glede na svoje sposobnosti, pomembna pa je tudi pravilnost izvedbe. "Pri delu osebnega trenerja sem srečal že nekaj rekreativnih športnikov, ki so naredili 300 počepov na dan in jih ni zanimalo, ali so jih naredili pravilno ali ne. To ni pravi pristop." Osredotočiti se moramo tudi na pravilno dihanje, torej da dihamo s trebušno prepono. Če bomo upoštevali vsa navodila in vadili vsaj dvakrat tedensko, lahko v mesecu ali dveh že dvignemo svojo pripravljenost na višjo raven, s tem pa sami sebi omogočimo, da bomo v smučanju res uživali in da se dan na smučišču ne bo končal z bolečinami.

Rene Mlekuž si je trening nekoliko otežil
Krožni trening je preizkusil tudi nekdanji vrhunski smučar Rene Mlekuž. "Pohvalil je, da so treningi dobro sestavljeni in da verjame, da lahko koristijo vsakomur, pravi pa, da je kakšno vajo spremenil in jo naredil nekoliko težjo, kar je za športnika njegovega kova razumljivo. Tudi meni takšen trening koristi. Nekoč sem smučanje treniral, vendar zdaj smučam redko. Ko grem na smuči, naredim veliko voženj in sem na koncu precej izmučen. Pogosto razmišljam, da največ poškodb pri smučanju (in tudi pri preostalih športih) nastane, ko smo utrujeni in manj zbrani."

Vzemite si čas in vzdržujte dobro pripravljenost
"Le dobri telesni pripravljenosti se lahko zahvalim, da sem se na smučišču že večkrat rešil iz nevarnega položaja, ko me je odneslo oziroma sem moral zaradi neprevidnosti preostalih smučarjev hitro spremeniti smer vožnje, da bi preprečil trk oziroma padec. Torej še enkrat – dobra telesna pripravljenost gre z roko v roki z varnostjo izvedbe smučanja oziroma katerega koli drugega športa. Seveda pa si je treba vzeti čas, da dosežemo in obenem obdržimo dobro telesno pripravljenost na visoki ravni," je za MMC še povedal osebni trener Gašper Predanič.