Vid Kavtičnik se po dveh letih vrača v slovensko reprezentanco. Foto: EPA
Vid Kavtičnik se po dveh letih vrača v slovensko reprezentanco. Foto: EPA
Osnovni cilj na svetovnem prvenstvu je uvrstitev v osmino finala, končni cilj pa uvrstitev na olimpijske igre leta 2016. Foto: Simon Maljevac
23 izbrancev Borisa Deniča. Foto: Simon Maljevac
Denić objavil seznam za SP

Na njem so: Marko Bezjak (Gorenje), Nenad Bilbija (Minden), Dean Bombač, Uroš Bundalo, Jure Dobelšek (vsi Cimos Koper), Jure Dolenec, Matej Gaber (oba Gorenje), Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier), Urban Lesjak, Borut Mačkovšek, Gašper Marguč (vsi Celje PL), David Miklavčič (Gorenje), Primož Prošt (Montpellier), Simon Razgor (Maribor Branik), Matevž Skok, Sebastian Skube (oba Celje PL), Gorazd Škof (Cimos Koper), Mario Šoštarič (Maribor Branik), David Špiler (Zagreb CO), Uroš Zorman (Kielce), Miha Živižej (Toulouse) in Luka Žvižej (Celje PL).

Na rezervnem seznamu so Peter Pucelj, Klemen Cehte, Niko Medved (vsi Gorenje Velenje), Jernej Papež (Krka) in Žiga Mlakar (Celje Pivovarna Laško).

Prošta ne bo v Španiji
Prvič je repezentančni poziv dobil vratar Celja Urban Lesjak. Na svetovno prvenstvo zanesljivo ne bo odpotoval Primož Prošt, ki zaradi stavniške afere že dolgo ne brani. Denič je takole pojasnil njegovo udeležbo na pripravah: "Primož je že nekaj časa sestavni del reprezentance, zato sem se odločil, da ga povabim na priprave. Želimo mu pomagati, da čim prej ujame pravo formo, po drugi strani pa mu nismo želeli obrniti hrbta v težavni situaciji. Definitivno pa ne bo potoval v Španijo."

Povratek Vida Kavtičnika
Selektor je pojasnil, da bo podobno kot pri pripravah za nastop na zadnjem evropskem prvenstvu, kmalu po začetku priprav objavil seznam 16 rokometašev, ki bodo nastopili v Španiji. Nenad Bilbija se bo reprezentanci na pripravah priključil kasneje, saj ga čaka 26. decembra še zadnji letošnji nastop v klubskem dresu, na seznamu pa je tudi Vid Kavtičnik, ki je izpustil nekaj prejšnjih reprezentančnih akcij, po zadnjih težavah s poškodbo pa naj bi bil nared za igro. "Vid je izrazil željo, da bi ponovno postal del te reprezentance in to je v tem trenutku najbolj pomembno. Pomembno je, da se navadi na naš sistem igre. Po mojem mnenju s tem ne bo imel težav, seveda pa se mora zavedati, da je potrebno v reprezentanci upoštevati določena pravila, tako da ima jasno mnenje. Potrebovali ga bomo tudi za naslednja prvenstva," je dodal Denič

Dobra izbira pripravljalnih tekem
Priprave se bodo začele 21. decembra v Zrečah. V okviru priprav bo Slovenija odigrala štiri prijateljske tekme. 30. decembra se bo v Slovenj Gradcu pomerila z Alžirijo. Od 4. do 6. januarja bo sodelovala na turnirju na Danskem, kjer bodo njeni nasprotniki Črna gora, Tunizija in Danska. Selektor je pojasnil izbiro tekmec v pripravljalnih tekmah: "Z Alžirci bomo na nek način simulirali uvodni prvenstveni dvoboj s Savdsko Arabijo, saj obe reprezentanci igrata zelo hitro in z globoko obrambo. Črna Gora je nekakšen hit evropskega rokometa, tudi Tunizija in Danska pa bosta pravi nasprotnik, tako da sem zadovoljen z izbiro nasprotnikov."

Končni cilj – Rio de Janeiro 2016
Na svetovnem prvenstvu bo Slovenija v predtekmovanju igrala v Zaragozi v skupini C skupaj s Srbijo, Poljsko, Južno Korejo, Belorusijo in Savdsko Arabijo. Glavni cilj je napredovanje v osmino finala, ki si ga bodo izborile najboljše štiri reprezentance iz vsake od štirih skupin, Denič pa o osebnih ambicijah ni želel govoriti: "Pogovoril se bom s fanti in skupaj bomo videli, kaj si pravzaprav želimo. Zavedamo se, da to svetovno prvenstvo, pa tudi naslednje prvenstvo stare celine, ne prinašata nastopa na Olimpijskih igrah. Zato želimo ti dve tekmovanji maksimalno izkoristiti, tako da bomo najbolje pripravljeni, ko se bomo borili za nastop v Braziliji."

Denić objavil seznam za SP