Jure Dolenec je za člansko reprezentanco debitiral na prijateljski tekmi s Češko aprila 2010. Do zdaj je zbral 12 nastopov in dosegel 53 golov. Foto: MMC RTV SLO
Jure Dolenec je za člansko reprezentanco debitiral na prijateljski tekmi s Češko aprila 2010. Do zdaj je zbral 12 nastopov in dosegel 53 golov. Foto: MMC RTV SLO
Jure Dolenec
Jure Dolenec na vprašanje o vzornikih našteje Uroša Šerbca, Vida Kavtičnika, Sergeja Sokolova in Miho Kešeta. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat

23-letni Dolenec bo tako bržkone prva napadalna izbira selektorja Borisa Deniča na položaju desnega zunanjega igralca. 190 centimetrov visoki Škofjeločan, ki je pred letošnjo sezono iz Loke prestopil h Gorenju, se velikega izziva ne boji: "Sem optimist in verjamem, da desni zunanji položaj zaradi Natkove poškodbe ne bo trpel, kar je povedal že Jure sam. Vsekakor je to neka nova priložnost zame in za Miklavčiča (Davida, op. a.), da dokaževa, da sva sposobna igrati na tem nivoju."

Na veliki sceni se je že dokazal
Dolenec, ki je kot kapetan slovenske reprezentance do 21 let pred dobrima dvema letoma osvojil bron na svetovnem prvenstvu v Egiptu, zatrjuje, da je vzdušje v reprezentanci odlično: "Tudi starejši poudarjajo, da ni bilo vedno tako dobro, kot je zdaj. Mlajši smo pa sploh ista generacija, ki se pozna že iz mladinskih prvenstev, tako da na tem področju ne pričakujem težav."

Lahko premagamo vse tri nasprotnike
Dobro vzdušje je ključno za izpolnitev cilja, ki so si ga reprezentantje postavili v uvrstitvi na olimpijski kvalifikacijski turnir: "To sicer lahko pomeni tretje ali pa sedmo mesto. Kakor koli, prvenstvo je tako, da lahko vsak premaga vsakega. Nimamo se česa bati. Če pogledamo prve tri nasprotnike v skupini, potem vemo, kako izenačeni in nepredvidljivi so dvoboji Slovenije in Hrvaške. Z Norveško, ki se je pripravljala za svetovno prvenstvo, smo pred slabim letom igrali na turnirju v Švici in s pomlajeno ekipo, brez nosilcev igre, izgubili le za tri gole, potem ko smo bili vseskozi zraven. Tudi Islandci so v neki fazi prenove ekipe, brez Olafurja Stefanssona, tako da mislim, da smo sposobni premagati vse tri ekipe. Potrebno je iti tekmo za tekmo. Verjamem, da smo se sposobni uvrstiti v olimpijske kvalifikacije," o slovenskih možnostih v Srbiji razmišlja Dolenec.

Selitev v Gorenje zadetek v polno
Gorenjec, ki je bil v dresu Loke tudi najboljši strelec prve lige, je zadovoljen z novo sredino v Gorenju. "To je bila prava poteza, saj se v Velenju veliko in dobro trenira. Vsekakor imam vse pogoje za napredek. V obrambi sem ga v pol leta že naredil, tudi v napadu prihajam v tisto formo, s katero sem bil v Loki glavni igralec. Resnica pa je, da bom vedno boljši napadalec kot obrambni igralec. Lahko rečem, da so se mi v prvi polovici leta v Velenju dogajale same dobre stvari in upam, da bo šlo tako tudi naprej," pravi Dolenec, ki za zdaj še ne razmišlja o odhodu v tujino, saj je zadovoljen v Velenju.

Dolenec spada med tiste (redke) vrhunske športnike, ki uspešno združujejo šport in šolo, saj je pred zaključkom študija na Fakulteti za menedžment.