Francija na čelu z Nikolo Karabatićem je reprezentanca z največ trofejami v zgodovini rokometne igre. Foto: EPA
Francija na čelu z Nikolo Karabatićem je reprezentanca z največ trofejami v zgodovini rokometne igre. Foto: EPA
Španija
Nadarjena španska generacija je leta 2013 doma postala svetovni prvak, zdaj bi rada v vitrino dodala še evropsko lovoriko. Foto: EPA
Poljska
Poljaki (na sliki Karol Bielecki in Kamil Syprzak) imajo zgodovinsko priložnost, da postanejo evropski prvaki. Foto: EPA
Kdo so favoriti evropskega rokometnega prvenstva?


Naslov branijo Francozi, ki so tudi tokrat eni od glavnih favoritov za zlato. Morda ne največji, saj je moral trener Claude Onesta zaradi poškodb doma pustiti Jeroma Fernandeza, Xavierja Baracheta, Mathieuja Grebilla in Williama Accambrayja.
Poškodbe nekoliko okrnile moč "galskih petelinov"
Še vedno pa Onesta lahko računa na prekaljene ase Nikolo Karabatića, Daniela Narcissa, Michaela Guigouja in Thierryja Omeyerja, če omenimo le najbolj ključne igralce. Tem je Onesta priključil mlade talente, kot sta Ludovic Fabregas in Adrien Dipanda. Francozi imajo vsekakor dovolj možnosti za četrti naslov, vprašanje je le, ali ne bodo morda turnirja na Poljskem izkoristili kot pripravo za vrhunec leta, olimpijske igre v Riu de Janeiru. Tako so namreč že storili pred štirimi leti, ko so na prvenstvu v Srbiji osvojili enajsto mesto, nato pa dobrega pol leta pozneje postali olimpijski prvaki v Londonu.
Španci čakajo, da se mozaik končno sestavi
Zato je morda nekoliko bolj kot Francija lačna uspeha Španija, ki še ni bila evropski prvak. Na zadnjem prvenstvu je bila tretja, predtem pa že dvakrat druga. Selektor Manolo Cadenas ima popolno moštvo, sestavljeno iz preverjenih mož, kot so Arpad Šterbik, Julen Aguinagalde, Joan Canellas, Raul Entrerrios, Victor Tomas, Jorge Maqueda ... Je na Poljskem napočil čas, da se vse kockice zložijo v zmagovito kombinacijo? Svojo moč so dokazali tudi na pripravljalnih tekmah, kjer so na turnirju v Irunu zapored premagali Švedsko (32:22), Brazilijo (37:30) in na koncu še Poljsko s kar 26:12.
Poljska gre lahko na krilih navijačev do konca
Prav gostiteljica Poljska je naslednja kandidatka za vrh. Lani tretja na svetovnem prvenstvu v Katarju bi tokrat na domačem igrišču ob pomoči 15.000 navijačev v Krakovu in kančku sodniške naklonjenosti lahko šla do konca. Fizično močna reprezentanca, v kateri je kar nekaj igralcev, ki merijo dva metra in več, temelj svojega uspeha gradi na jekleni obrambi 6-0. Prvi zvezdnik reprezentance je Michal Jurecki, selektor Michael Biegler pa ima dobre rešitve na vseh položajih, od vratarja (Slawomir Szmal), prek kril (Przemyslaw Krajewski, Robert Orzechowski), krožnih napadalcev (Kamil Syprzak, Piotr Grabarczyk), pa do strelcev z razdalje (Karol Bielecki, Piotr Chrapkowski, Krzysztof Lijewski). Poljaki bi z naslovom prvaka ubili dve muhi na en mah, saj bi se uvrstili tudi na olimpijske igre v Rio de Janeiro.
Rdeče-beli danski dinamit
Zadnja reprezentanca, ki sodi v najožji krog favoritov, je Danska. Dvakratna evropska prvakinja (2008, 2012) se na vseh velikih tekmovanjih zadnjih let uvršča visoko. Ključna moža Danske sta "rasni" strelec Mikkel Hansen in vratar Niklas Landin. A islandski selektor Gudmundur Gudmundsson ima poleg tega na voljo še kopico vrhunskih igralcev: Lasseja Svana Hansna, Andersa Eggerta, Hansa Lindberga, Rasmusa Laugeja, Jesperja Noddesboja, Henrika Toft Hansna, Madsa Christiansena ...
Slovenija kot "dark horse" prvenstva?
Iz "druge vrste" bodo preboj v polfinale lovili pomlajena Hrvaška, Madžarska, Islandija, Nemčija in upajmo, da Slovenija, za katero tudi tuji strokovnjaki ocenjujejo, da bi bila lahko t. i. "dark horse" oziroma presenečenje prvenstva. A le, če bo najprej preživela skupino smrti, v kateri jo čakajo obračuni s Švedi, Španci in Nemci. Tuji poznavalci menijo, da Sloveniji sicer nekoliko primanjkuje fizične moči, ki pa jo lahko nadomesti s hitrostjo in tehnično odličnostjo. Kakor koli, več o slovenskih možnostih bo znano že po sobotni tekmi s Švedi v Vroclavu. Poleg Vroclava bodo prvenstvo gostili še Gdansk, Katovice in Krakov, kjer bodo tudi finalni boji.

Aleš Vozel, @vozela1

Kdo so favoriti evropskega rokometnega prvenstva?