Slovenski rokometaši so uspešno začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012. Foto: Sandi Fišer
Slovenski rokometaši so uspešno začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012. Foto: Sandi Fišer
Aleš Pajovič
Tekmo si je s tribun ogledal tudi Aleš Pajovič. Foto: Sandi Fišer
Uroš Zorman
Uroš Zorman je po tekmi priznal, da igra ni bila na visoki ravni. Foto: Sandi Fišer
Rokometaši uspešno začeli kvalifikacije

Obe reprezentanci sta tekmo začeli precej zadržano, dolgo je bil izid po številnih napakah in slabo odmerjenih strelih 1:1. Prvo slovensko vodstvo na tekmi je z golom iz protinapada priboril Dragan Gajič. Ekipi sta bili precej izenačeni, nobeni se ni uspelo konkretneje odlepiti od druge. V izdihljajih prvega dela so nato Slovenci vendarle vzeli pobudo v svoje roke in na krilih izjemnega Sebastiana Skubeta Portugalcem pobegnili na 2 gola prednosti. V zadnjem napadu, po izteku časa, je na 17:14 povišal Jure Natek..

Tekmo mirno pripeljali do konca
Drugi polčas so Slovenci začeli odlično, tekmecu pobegnili za 4 gole (22:18), nato pa je sledila serija napak v obrambi, ki sta jih s pridom izkoriščala Claudio Pedroso in Inacio Carmo. Domača ekipa se je po manjšem šoku zbrala in zopet zaigrala v polnem sijaju, blesteli so predvsem Gajič, Natek in Jure Dobelšek. Portugalci so proti koncu tekme lovili priključek, po manjši krizi domače ekipe so se približali na 3 gole zaostanka (32:29), a so Slovenci ostali zbrani in tekmo mirno pripeljali do konca.

Izjave po tekmi
Boris Denič, slovenski selektor: "Čestitam fantom za zmago, ki je za nas zelo pomembna. Do 20. minute smo se lovili, nato pa prešli v vodstvo, ki ga nismo več izpustili iz rok. Res je, da smo imeli dvakrat prednost šestih golov, toda Portugalska ni popuščala. Na drugi strani pa smo se tudi mi borili do konca in igrali kar dobro. Želeli smo si zmago z vsaj petimi goli, a Portugalska je ekipa, s katero bo še marsikdo imel težave."

Uroš Zorman, kapetan Slovenije: "Čestitam fantom in tudi selektorju za prvo zmago. Če smo povsem pošteni, tekma ni bila na visoki ravni. Čeprav nismo želeli tega, se vseeno pozna vse dogajanje na zvezi in okrog reprezentance. Res je tudi to, da imajo zdaj nekateri mlajši igralci in novinci večje vloge, nismo še tako uigrani, tako da žoga ni tekla tako, kot bi morala. Toda dve točki sta ostali doma, pokazali smo srčno in borbeno predstavo, glede same kakovosti igre pa imamo še veliko rezerv."

Matt Olsson, portugalski selektor: "Čestitam Sloveniji za zmago. Bila je boljša v določenih trenutkih tekme. Zmagala je zaradi individualne kakovosti igralcev in naših napak. Mislim pa, da smo bili v igri dokaj enakovredni, ampak kakovost posameznikov je dvoboj prevesila na slovensko stran."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012, 1. krog:

Skupina 3
Četrtek:
POLJSKA - UKRAJINA

SLOVENIJA
- PORTUGALSKA
34:31 (17:14)

Gajič     9 (4)    Solha       7 (2) 
Natek 9 Rocha 6
Skube 7 (2) Magalhaes 5
Žvižej 4 Tavares 3
Dobelšek 2 Carmo 3
Špiler 1 Pedroso 4
Zorman 1 Moreira 1
Costa 1
Carneiro 1


Sedemmetrovke: 10/7; 3/2
Izključitve: 12 min; 8 min
   
   
   
   
Rokometaši uspešno začeli kvalifikacije