Vida Kavtičnika ni bilo v slovenski reprezentanci v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 in tudi ne bo igral v Srbiji. Foto: EPA
Vida Kavtičnika ni bilo v slovenski reprezentanci v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 in tudi ne bo igral v Srbiji. Foto: EPA
Vid Kavtičnik, Marcus Ahlm in Nikola Karabatić
Vid Kavtičnik in Nikola Karabatić sta bila skupaj že v Kielu, zadnja leta pa sta med nosilci igre Montpellierja. Foto: EPA
V lanski sezoni Lige prvakov je Montpellier izpadel v četrtfinalu proti Rhein Necker Löwnu. Foto: EPA
Jevgenija Kanajeva
Kavtičnik ni imel časa, da bi si ogledal svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki. Foto: EPA

V nedeljo bo Montpellier, pri katerem bo tretjo sezono igral 27-letni Kavtičnik, sezono Lige prvakov začel s tekmo proti Ademar Leonu. Cilji za letošnjo sezono so pričakovano visoki, po dveh zaporednih slovesih v četrtfinalu Lige prvakov se želi francoski prvak prebiti na zaključni turnir četverice, pri tem pa mu bosta pomagali tudi novi okrepitvi, slovenska igralca Dragan Gajić in Primož Prošt.


Pri Montpellieru vas čaka tretja sezona. Kakšni so cilji?
Bolj kot ne so cilji vedno enaki. Definitivno želimo osvojiti vse lovorike v Franciji in se seveda uvrstiti na zaključni turnir v Kölnu, in upam, da ne bo ostalo samo pri tem.

Lani ste v Ligi prvakov izpadli v četrtfinalu proti Rhein Neckerju. Kakšno razočaranje je to pomenilo za vaš klub?
Razočaranje po vsakršnem porazu je veliko. Na takšni tekmi pa je razočaranje se toliko večje, saj smo v prvi tekmi premagali Leve in odhod na Final four izgubili v naši dvorani pred domačimi navijači!

Skupina D, v kateri igrate letos v Ligi prvakov, je precej močna. Pričakujete, da se boste za 1. mesto bojevali predvsem s Kielom?
Naša skupina je ena izmed močnejših in za prvo mesto v skupini je favorit Kiel. Tudi Köbenhavn ima izredno ekipo z odličnimi posamezniki, tako da bo precej težko premagati tako kakovostne ekipe! Real Ademar, Pick Szeged in Partizan pa so ekipe, ki lahko vedno vsakogar presenetijo! Bo precej težko!

Kaj pa prvi tekmec? V nedeljo prihaja k vam Ademar Leon ...
Prve tekme v Ligi prvakov so vedno težke, ampak verjamemo, da smo se dobro pripravili in da s pomočjo navijačev v naši lepi Areni lahko prikažemo dobro predstavo, ki nas bo pripeljala do zmage.

V klubu sta se vam pridružila dva Slovenca, Primož Prošt in Dragan Gajič. Kako sta se vklopila v ekipo?
Mislim, da odlično. Če pogledamo njihovo igro, ki sta jo prikazala do tega trenutka, je ta res na visoki ravni!

Ste jima veliko pomagali pri prilagajanju na novo okolje?
Ne vem, ali je bilo veliko, ampak če imata kakšen problem, vesta, da sem jima vedno na voljo za pomoč in seveda nasprotno.

Mislite, da bosta dobila veliko priložnosti za igro?
Seveda, saj sta odlična igralca.

Po koncu lanske sezone ste podpisali novo pogodbo do leta 2016. Je to klub, v katerem nameravate končati kariero?
Leta 2016 bom star 32 let in upam, da to ne bo moja zadnja pogodba, saj so to še razmeroma dobra leta tudi za rokometaša. Če bodo v Montpellierju še vedno zadovoljni z menoj in bo imel klub še vedno takšno vizijo kot zdaj, bom seveda z veseljem ostal še kakšno leto. Ali bo to pomenilo konec kariere, je za zdaj še malo prezgodaj govoriti.

Kaj vam je pri Montpellieru najbolj všeč? Velike ambicije, urejeni odnosi, samo mesto Montpellier?
Klub je v preteklosti osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, nato so izgubili veliko igralcev, ki so odšli v tujino v najboljše klube. Ob prihodu Nikola Karabatića in mene je Montpellier začel vzpostavljati in graditi novo ekipo, ki bo parirala in naskakovala evropski vrh. Tukaj je bil interes obojestranski in v takšnem okolju se počutim odlično. Druga stran, ki se ne tiče rokometa, pa je ta, da je mesto in življenje res neverjetno dobro.

Ali to, da v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo niste nastopali za reprezentanco in ne boste igrali niti na prvenstvu v Srbiji, pomeni, da ste se reprezentanci dokončno odpovedali?
Ne, tega nisem nikoli rekel. Mediji so po oznanitvi moje odločitve začeli obračati moje besede in besede nekoga drugega. Sam sem se s selektorjem Borisom Deničem dogovoril in pogovoril, da zaradi osebnih razlogov ne bom igral teh kvalifikacij in evropskega prvenstva.

Zakaj ste se odpovedali sodelovanju? Kje je glavni razlog?
Nekateri razlogi so osebni, drugi pa je ta, da sem potreboval počitek in sem želel nekaj časa preživeti z družino. Zato sem si ta počitek tudi vzel.

Ali držijo govorice, da razmišljate o igranju za francosko reprezentanco?
Lanska odpoved reprezentance še ne pomeni, da sem se odločil igrati za drugo reprezentanco. Na takšne in drugačne govorice in pogovore pač nimam nobenega vpliva.

V Montpellieru je bilo prejšnji teden svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki. Ste si ga kakšen dan ogledali?
Želel sem si ogledati nastop naše Tjaše Šeme, vendar mi na žalost zaradi treningov ni uspelo.

Kako je hči Lara spremenila vaše življenje? Ste kdaj zjutraj neprespani in težko trenirate?
Moram priznati, da je Maša tukaj opravila veliko delo in zgodnje in težke ure vstajanja prevzela nase. Mene je pustila in me tudi zdaj še dostikrat pusti, da se po težkih treningih in tekmah lahko spočijem in naspim. Imel sem dosti časa, da sem se lahko privadil na drugačen bioritem, ki sem se ga zdaj že kar navadil.

V Portorožu ste kupili stanovanje in ga preuredili. Ste pogosto tam na dopustu?
Vedno, ko je to mogoče in res uživamo.

Že govorite tekoče francosko? Kaj vam dela največ preglavic?
Francosko govorim, ampak glede na to, da je karseda težak jezik, imam kar nekaj problemov s pisanjem. Moji punci me z lahkoto prekašata (smeh).