Susann Müller je kljub poškodbi kolena zabila osem golov iz prav toliko poskusov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Susann Müller je kljub poškodbi kolena zabila osem golov iz prav toliko poskusov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrea Penezić
Andrea Penezić, ki ima težave z gležnjem, je vse štiri gole dosegla v prvem polčasu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jelena Grubišić
Vratarka Jelena Grubišić je v ključnih trenutkih z obrambami preprečila, da bi Larvik ujel Krim. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Tone Tiselj
Trener krimovk Tone Tiselj ne dovoli nikakršne evforije. Zaveda se, da povratna tekma ne bo lahek zalogaj. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Krimovke naredile velik korak do finala

Krimovke so odigrale najbrž najboljšo tekmo v letošnji sezoni. Sploh v prvem polčasu so povsem nadigrale Larvik, ki je šel na odmor s sedmimi goli zaostanka (9:16).

V nadaljevanju so gostje pričakovano nekoliko popustile, kljub temu pa njihova zmaga ni bila nikoli ogrožena, saj so se domače le enkrat približale na gol zaostanka. Najboljši strelki Krima sta bili rahlo poškodovani Susann Müller z osmimi in Andrea Penezić s štirimi goli. Povratna tekma v Stožicah bo v soboto, 13. aprila, ob 20.30.

Sanjski začetek za 6:0
Krim je odlično začel srečanje, saj je po dveh golih Tamare Mavsar in enem Marine Vergeljuk povedel s 3:0. Larvik v uvodnih minutah ni imel odgovora na čvrsto Krimovo obrambo. Ko je Mavsarjeva v 7. minuti s tretjim golom povišala na 4:0, je domači trener vzel minuto odmora. Ta ni pomagala, saj je po njej Penezićeva z dvema zaporednima goloma povišala na 6:0. Visoka prednost po vsega devetih minutah tekme.

Pri 2:9 nova minuta odmora za Larvik
Larvik je prvi zadetek dosegel ob koncu 10. minute, ko je zadela Gro Hammerseng. Pri 1:7 je Martinova s sedemmetrovke zadela prečko. Krim, ki ni popuščal, je v 15. minuti prišel do nove največje prednosti, saj je Penezićeva povišala na 9:2, tako da je moral domači trener vzeti še eno minuto odmora. Po njej je odlična Penezićeva s svojim četrtim golom zadela za 10:3. Larvik je deloval izgubljeno, saj je bilo očitno, da jih je Krim preučil do podrobnosti.

Krimov stroj se ni ustavil
Po 5:10 je dva zaporedna gola dosegla Susann Müller, tako da je semafor v 23. minuti kazal spet +7 (12:5). Tudi igralka manj ni ovirala Ljubljančank, ki so v 27. minuti prek Katarine Krpež povedle s 14:7. Prednost krimovk bi bila lahko še višja, saj so zatresle kar nekaj vratnic. Izid polčasa - 16:9 - je s svojim drugim golom postavila Krpeževa. "Poškodovani" Müllerjeva in Penezićeva sta bili s po štirimi goli najboljši strelki Krima.

Larvik prepolovil zaostanek
Larvik je drugi polčas odprl s tremi zaporednimi goli za 12:16. Ko je Hammersengova v 39. minuti znižala na 14:17, pa je moral Tone Tiselj vzeti minuto odmora. Norvežanke so v drugem delu pričakovano kazale boljšo igro, medtem ko je Krim nekoliko padel, a je imel kljub temu srečanje še naprej pod kontrolo.

Grubišićeva reševala Krim
V 47. minuti se je Larvik po vrsti zapravljenih napadov na obeh straneh približal le na -2 (16:18), tako da se je obetala napeta končnica. Müllerjeva je v 49. minuti s svojim šestim golom povišala na 19:16, a je bila malo pozneje na drugi strani izključena Penezićeva. Hammersengova je imela v protinapadu priložnost, da bi svojo ekipo približala le na gol zaostanka, a se je še enkrat izkazala vratarka Grubišićeva, ki je v drugem polčasu reševala Ljubljančanke.

Müllerjeva potrdila zmago
Na drugi strani je odlično branila tudi Cecilia Leganger, ki je v 53. minuti omogočila zadetek Blancovi za 19:20. Sledila sta zadetek Martinove in Piedadejeve, ki je v 55. minuti zadela za 22:19, kar je pomenilo, da je zmaga zelo blizu. Pri 23:21 v 58. minuti je Vergeljukova s sedemmetrovke stresla prečko, malo pozneje pa je Müllerjeva z osmim golom iz prav toliko poskusov razblinila vse dvome o zmagovalcu.

Tiselj: To je šele prvi polčas
"To je šele prvi polčas. Igrali smo proti ekipi, ki je v evropskem vrhu že vrsto let. Mi pa smo ekipa, ki se šele prebija. Smo pa pokazali, da lahko igramo z vsakim v Evropi in da smo kandidati za prvaka, kar je najbolj pomembno. Punce so tekmo bolj ali manj dobro odigrale. Ni veliko ekip, ki zmagajo v Larviku, vendar tej tekmi ne bi dal posebne pozornosti. Doma nas čaka drugi polčas, ki bo verjetno še težji. Imamo tudi nekaj rezerv, a o njih in o taktiki ne bom več govoril, prav tako tudi igralkam ne bomo dovolil govoriti o taktiki, saj samo videli, da je bilo vse, kar sem povedal, in vse, kar je bilo napisano v slovenskih medijih, zapisano tudi v tukajšnjih časopisih," je po tekmi dejal trener Ljubljančank Tone Tiselj.

Andrea Penezić: "Mogoče smo začele malce preveč furiozno. V tekmo smo šle brez pritiska, vedele smo, da so one favoritke. Prvič po sedmih letih smo v polfinalu in mislim, da smo si to zaslužile. Kar zadeva tekmo, osem golov verjetno ne bi bila realna razlika. V drugem polčasu smo praktično ves čas igrale z igralko manj, a zasluženo zmagale. Ampak zdaj moramo na to tekmo pozabiti in se osredotočiti zgolj na povratno tekmo. Na tej moramo igrati, kot da je še 0:0."

Jelena Grubišić: "Lahko smo zadovoljne z zmago v gosteh. A ne smemo biti zadovoljne z igro v drugem polčasu. V prvem delu smo res dobro igrale v napadu in obrambi, to se je poznalo tudi na rezultatu. Obramba je delovala res odlično, kar je spustila, sem nato jaz obranila. V drugem polčasu smo res malce popustile v napadu, pa tudi obramba ni bila na ravni prvega dela. A to je le prva tekma, druga nas čaka prihodnji teden v Ljubljani. Ta dva gola prednosti ne pomenita veliko. Larvik je namreč odlična ekipa tudi v gosteh. Norvežanke zagotovo ne bodo prišle z belo zastavo. Vse si želimo v finale, tako da bo res težka tekma tudi v Stožicah."

V drugem polfinalnem dvoboju je Györ z enakim izidom (24:22) kot Krim zmagal v gosteh pri Oltchim Valcei. Anita Görbicz je dosegla osem golov.

ROKOMET (Ž)
LIGA PRVAKINJ

POLFINALE

LARVIK - KRIM MERCATOR 22:24 (9:16)
Larvik: Hammerseng 6, Riegelhuth 4 (3), Edin 4, Blanco in Sulland 3, Breivang in Mörk 1.

Krim Mercator: Müller 8, Penezić 4, Mavsar 3, Krpež, Martin, Piedade in Vergeljuk (2) po 2, Zrnec 1.

Izključitve: 8 min; 14 min
Sedemmetrovke: 3/3; 2/5

Povratna tekma bo 13. aprila ob 20.30.


OLTCHIM VALCEA - GYÖR 22:24 (10:14)
Bulatović 8; Görbicz 8.
Povratna tekma bo 11. aprila ob 19.00.

Krimovke naredile velik korak do finala