Gašper Marguč je bil s 7 goli prvi strelec Celjanov, ki s prestižnim skalpom Kiela ostajajo v igri za prva štiri mesta, ki peljejo v drugi del Lige prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gašper Marguč je bil s 7 goli prvi strelec Celjanov, ki s prestižnim skalpom Kiela ostajajo v igri za prva štiri mesta, ki peljejo v drugi del Lige prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško)
Vratar Matevž Skok je v ključnih trenutkih 1. polčasa preprečil, da bi Nemci pobegnili, v 2. delu pa da bi se povsem približali. Skok je na koncu zbral 12 obramb, Urban Lesjak jih je dodal 5. Na drugi strani Thierry Omeyer in Andreas Palicka skupaj 5. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Thierry Omeyer (Kiel)
Legendarni francoski vratar Thierry Omeyer v vratih tokrat ni imel svojega večera. Od 26 strelov je ustavil le tri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Senzacija “pivovarjev” proti evropskemu prvaku
Podvig “pivovarjev” proti velikemu Kielu

Z vrhunsko predstavo je Celje Pivovarna Laško nepričakovano močno povečala svoje možnosti, da zasede eno izmed prvih štirih mest, ki vodijo v spomladanske boje v Ligi prvakov. V polni celjski dvorani se je odvil rokometni spektakel, v katerem je bil vladar evropskega rokometa Kiel le drugo najboljše moštvo na parketu.

Skok, obramba in streli z razdalje
Odločna obramba, razpoložena vratarja, še posebej Matevž Skok, in uravnotežen prispevek v napadu, kjer so se v ključnih trenutkih razigrali tudi mlajši "pivovarji", so bili ključi do velike zmage Celja, ki ima zdaj po petih krogih v skupini B 4 točke.

Celjani so pokazali izredno borbeno predstavo, kjer so z moštvenim delom predvsem v obrambi znali držati korak z evropskimi prvaki. Na začetku so "pivovarji" vodili, nato pa jim je Kiel pobegnil za tri gole (8:11). A v končnici 1. dela se je "razbranil" Matevž Skok, med drugim je ubranil tudi 7-m Momirja Ilića. S streli z razdalje so Celjani redno premagovali legendarnega Thierryja Omeyerja in prav v zadnji minuti izenačili na 12:12, kar je bil tudi izid polčasa.

Celje vodilo ves 2. polčas
V 2. polčasu se je tekma nadaljevala po okusu domačih navijačev: razpoložena Gašper Marguč in Nemanja Zelenović sta poskrbela za dva gola prednosti, Skok pa je ohranil formo iz prvega dela. Da Celje resno misli z zmago proti Kielu, je v 39. minuti dokazal Sebastian Skube, ko je ob igralcu manj zadel za najvišjo prednost domačih na tekmi, 20:17. Nemci so se nato približali na gol, a so Celjani znali obdržati prednost enega gola. 12 minut pred koncem je rezervni vratar Lesjak omogočil ponoven pobeg domačinov na +3 (25:22).
Sklepne minute so pripadle "pivovarjem": po tri gole sta prispevala Nikola Ranevski in Žiga Mlakar, tako da je sloviti trener Alfred Gislason samo zmajeval z glavo nad trudom Kiela, da bi se vrnil v igro. Dobrih pet tisoč navijačev je na nogah dočakalo konec tekme in na koncu skupaj z rokometaši proslavilo veliko zmago Celja Pivovarne Laško.

Že čez štiri dni, v sredo, ob 19.00, se bosta ekipi udarili še v Kielu.

Povedali po tekmi kariere
Sebastian Skube:
Sem presrečen. Zase lahko rečem, da je to največja zmaga v športni karieri.

Matevž Skok:
Podobno se je nam dogajalo proti Atleticu in Veszpremu. Vedeli smo, da ne smemo popustiti v drugem polčasu. Borili smo se do konca, nismo jim pustili dihat.

Gašper Marguč:
Mislim, da tega ni pričakoval nihče. Mi smo mogoče šele ob polčasu začeli dojemati, da jim lahko pariramo in premagamo.

Skupina B, 5. krog:

CELJE PIVOVARNA LAŠKO
- KIEL
31:28 (12:12)

Celje PL: Marguč 7, Skube in Toskić po 5, Mlakar 4, Ranevski in Zelenović po 3, Lekai 2, Mačkovšek in Poteko po 1.

Kiel: Sigurdsson 7, Ilić 5, Narcisse in Sprenger po 4, Palmarsson in Vujin po 3, Zeitz 2.

Sedemmetrovke:
3/3; 4/3

Izključitve: 10 min; 2 min

5.200 gledalcev

SÄVEHOF - VESZPREM 22:32 (10:14)

CONSTANTA - ATLETICO MADRID 23:28 (13:12)

Veszprem 10, Kiel 6, Atletico, Celje in Sävehof po 4, Constanta 2.

T. G., foto: Sandi Fišer

Senzacija “pivovarjev” proti evropskemu prvaku
Podvig “pivovarjev” proti velikemu Kielu