Uroš Šerbec je nekdanji kapetan slovenske rokometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Uroš Šerbec je nekdanji kapetan slovenske rokometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Varovance Borisa Denića prvi tekmi čakata ta teden, v sredo v Kopru proti Slovaški in v soboto v gosteh proti Latviji.

Leta 2000 dvignili vstopnico za OI
Slovenska reprezentanca je na evropskih prvenstvih prvi zares odmevni rezultat dosegla leta 2000, ko je na Hrvaškem osvojila peto mesto in s tem dvignila vstopnico za nastop na olimpijskih igrah.

Zadnja ovira je bila Madžarska
Pot do turnirja na Hrvaškem pa ni bila enostavna. Slovenija je po prvem mestu v kvalifikacijski skupini z Avstrijo, Estonijo in Finsko čakal še zaključni obračun z močno Madžarsko. Prvo tekmo v Kopru je Slovenija dobila z 32:29 in le malokdo je verjel, da bi na povratni tekmi v Veszpremu lahko ubranila to prednost. Toda posrečilo se je in Slovenija si je zagotovila nastop na evropskem prvenstvu.

V gosteh zmagali še z višjo razliko
Slovenija je pod taktirko Leopolda Jerasa na Madžarskem zmagala še z višjo prednostjo. Ob polčasu je vodila z 11:8, na koncu pa je bilo 27:23. Najboljši strelci so bili Pajovič (7 golov), Šerbec, Vugrinec (oba po 4), Kastelic in Pungartnik (oba po 3). Razpoloženi vratar Pušnik je zbral 15 obramb.

Preobrat se je končal z izidom 6:0
Madžarska je bila zadnja ovira tudi v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Katarju. Tokrat je bilo precej bolj tesno. Madžari so prvo tekmo v Veszpremu dobili s 25:22, dobro pa jim je kazalo tudi na povratni tekmi v Velenju, kjer so polčas dobili s 16:13. Še v 53. minuti je bilo neodločeno 26:26. Sledil je neverjetni preobrat, slovenski rokometaši so zadnjih sedem minut tekme dobili s 6:0, Madžare premagali z 32:26 in si zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu.

To bo sedmi nastop na SP-ju
Januarski turnir v Katarju bo za Slovenijo sedmi nastop na svetovnem prvenstvu. Prvič so nastopili leta 1995 na Islandiji, zadnjič pa lani, ko so v Španiji osvojili četrto mesto.