Borut Mačkovšek je bil najboljši strelec tekme z devetimi goli. Foto: Reuters
Borut Mačkovšek je bil najboljši strelec tekme z devetimi goli. Foto: Reuters

Vse od Latvije leta 2004 do danes Slovenci v tej kategoriji na velikih tekmovanjih niso uspeli ugnati Francije, tokrat pa so jih v uvodni tekmi nadigrali. S to zmago so presenetili vse, kajti Francozi so v Turčijo pripeljali še z močnejšo ekipo kot je bila tista, ki je premagala Slovence pred tremi meseci na kvalifikacijah za to prvenstvo.

Odličen začetek Francozov
Začetek tekme je bil do 10. minute izenačen, nato pa so Francozi z zelo dobro igro v napadu in ob kar sedmih obrambah svojega vratarja že v 15. minuti povedli za štiri zadetke (9:5). Tudi dvojna zaporedna izključitev jih ni iztirila in ko so takoj zatem Slovenci zaradi nespametnih izključitev ostali na igrišču samo z štirimi igralci, je kazalo že zelo slabo. Takrat se je odprlo slovenski dobri vratarski dvojici in pri šestem zadetku Boruta Mačkovška so Slovenci v 24. minuti prvič na tekmi izenačili in nato tudi povedli.

Drugi polčas povsem slovenski
Do konca tekme vodstva niso izpustili iz rok, z zelo borbeno igro v obrambi so povsem razorožili Francoze, ob koncu so vodili tudi z devetimi zadetki razlike. Žal so v zadnjih dveh minutah z nekaj manj koncentracije v igri izpustili priložnost za višjo razliko, ki še vedno utegne biti odločilna pri tem, kdo bo napredoval med osem najboljših.
Igralec tekme na francoski strani je bil Ballet, na slovenski pa Mačkovšek, ki je od štirinajstih strelov za hrbet odličnega francoskega vratarja spravil 9 žog. Kapetan Šoštarič je za osem zadetkov porabil 13 strelov.

"Kot sem že povedal pred prvenstvom, je dobršen del zadnjega dela naših priprav temeljil na tej tekmi. Doslej proti Francozom pod mojim vodstvom še nismo zmagali. Ekipa je odigrala na visokem nivoju, obramba je bila zelo dobra. Od dobrega starta je veliko odvisno, a ni nobene evforije. Upamo, da bomo podobno odigrali tudi preostali dve uvodni srečanji, že prvega jutri ob 17. uri proti Nemčiji," je bil zadovoljen selektor Ivezić.
V drugi tekmi skupine so Nemci po ogorčenem boju premagali Srbe s 24:20. Slovenci se bodo v petek ob 16.00 pomerili z Nemci.

1. krog:
FRANCIJA - SLOVENIJA 23:30 (12:14)

Francija: Ballet 4, Cramoisy, Descat 4 (2), Zerbib 1, Ferrandier, Emonet 1, Minel 4, Bonefond 3, Toto 2, Boschi, Tricaud, Brasseleur 2, Bataille 2.

Slovenija: Bradeško, Cehte 2, Fidel 1, Gorela 1, Gorenjak, Hrastnik 2, Kodrin, Mačkovšek 9, Nosan, Potočnik 1, Sendelbah 5, Šoštarič 8 (1), Špende, Žabič 2.