193 cm visoki Jure Natek si bo na položaju desnega zunanjega minutažo delil z Juretom Dolencem. Foto: Aleš Fevžer
193 cm visoki Jure Natek si bo na položaju desnega zunanjega minutažo delil z Juretom Dolencem. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija
Slovenski rokometaši so na generalki pred dvobojem z Madžari premagali Avstrijo s 34:29. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija
Slovenija bo prvo tekmo odigrala v nedeljo, 8. junija, ob 14.30 v Veszpremu, povratno pa teden dni pozneje (15.) v Velenju. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci pilijo formo za Madžare

32-letni Ljubljančan na delu v Magdeburgu je v nasprotju s preteklimi leti zdrav in pripravljen, da Sloveniji pomaga čez madžarsko oviro. Sezona je bila naporna, a kot pravi Natek, to ne sme biti izgovor. "Sezone je konec tako za nas kot tudi za Madžare. Nimamo nobenih težav z motivacijo. Ni bojazni, da bi bile misli kje drugje," je dejal Natek.


Po skoraj treh letih se vračate v reprezentanco. Kakšni so vaši vtisi, kako ste se ujeli z ekipo, ki je vendarle nekoliko spremenjena, odkar ste nazadnje igrali zanjo?
V tem času se je spremenilo precej stvari. V vsakem primeru je lepo biti tukaj. Z nekaterimi soigralci se poznam že dolgo, z nekaterimi smo se spoznali na novo. Sem pa vesel, da sem tukaj.

Najbrž ste se s selektorjem Borisom Deničem pogovorili o vaši vlogi v reprezentanci. Kaj pričakuje od vas?
V bistvu se nisva nič konkretnega pogovarjala. Jaz sem tukaj za to, da dam svoj maksimum. Kdaj in koliko minut, bo odločil selektor. Vsak igralec bi rad igral čim več. Odločal bo selektor. Mi smo tukaj zato, da izpolnimo, kar reče on.

Pred vami je zahteven obračun z Madžari, ki so bili leta 2010 že usodni za Slovenijo. Kakor koli obračamo, Slovenija bo oslabljena, saj manjkajo Uroš Zorman, Miha Žvižej, Borut Mačkovšek, Nenad Bilbija, če naštejemo le najpomembnejše. Je mogoče zapolniti to vrzel, ki je nastala po odpovedi teh igralcev?
Zagotovo jo je možno. Omenjeni igralci nam bodo manjkali, a bodo več igrali drugi, ki imajo drugačne kvalitete. Na nas je, da izkoristimo prednosti in kvaliteto igralcev, ki so tukaj.

Madžare poznate. Kako se jih lotiti, kdo se vam zdi najnevarnejši?
Poznamo jih dobro. Nevarna je zunanja linija z Laszlom Nagyjem na čelu. Mislim, da znamo biti glede na sestavo naše reprezentance neugodni zanje. Upam, da bo res tako. Začeli smo si ogledovati posnetke z njihovimi igrami. Pripravili se bomo maksimalno in jih poskusili presenetiti. O taktiki je težko govoriti.

Konec sezone je. Bo moči dovolj? Zdi se, da jo je lani proti Belorusiji nekoliko zmanjkalo.
To je bilo lansko leto. Letos je drugače. Nima smisla delati primerjav s tem, kar je bilo. Mogoče je bil lanski poraz za nas neka šola in smo se iz tega nekaj naučili. Sezone je konec tako za nas kot tudi za Madžare. Nimamo nobenih težav z motivacijo. Ni bojazni, da bi bile misli kje drugje.

Kako ste iz Nemčije spremljali velike uspehe in tudi razočaranja te reprezentance? Najprej šesto mesto na evropskem prvenstvu in polfinale svetovnega prvenstva, nato pa lanski izpad proti Belorusiji v kvalifikacijah za EP?
Vse sem spremljal izjemno čustveno. Seveda sem bil vesel velikih uspehov, a po drugi strani tudi žalosten, ker nisem bil zraven. Kakor koli, to so stvari, ki so za nami. Zdaj smo vsi osredotočeni na to, kar prihaja.

Če se dotakneva še klubske ravni. Z Magdeburgom ste osvojili sedmo mesto v najmočnejši ligi na svetu. Z 90 goli ste bili tudi tretji strelec ekipe. Najbrž ste zadovoljni?
Ta sezona je bila nekaj čisto posebnega. Bilo je kar nekaj vzponov in padcev. Tako v ekipi kot tudi v moji igri. Skratka, zelo naporno, zelo burno. Sem pa vesel, da sem sezono končal zdrav, tako da bom za naslednjo lahko maksimalno oddelal priprave in se dvignil še na višjo raven kot letos.

Letošnjo sezono vam je družbo delal tudi Marko Bezjak. Kako je imeti slovensko družbo v Magdeburgu? Ste mu pomagali pri prilagajanju?
Lepo je imeti še enega Slovenca. Marko je super fant. Ni potreboval veliko pomoči. Precej hitro in dobro se je ujel s soigralci. Super mu gre.

Pogodbo z Magdeburgom imate do leta 2016. Ste zadovoljni?
Sem. Vedno je lahko še boljše. Igram v najmočnejši ligi na svetu, v urejenem klubu, zato si želim samo to, da bi jo zdrav oddelal do konca.

Slovenci pilijo formo za Madžare