Ivica Rimanić se zaveda, da bi bila ena zmaga v skupini D že prava senzacija. Foto: MMC RTV SLO
Ivica Rimanić se zaveda, da bi bila ena zmaga v skupini D že prava senzacija. Foto: MMC RTV SLO
Gro Hammerseng
Gro Hammerseng je bila v zadnjih letih najboljša rokometašica na svetu. Foto: Reuters
Rokometašice v torek z Madžarkami

Izbranke Ivice Rimanića se bodo v sredo pomerile še z Norveško, v petek pa s Francijo. Preboj na eno izmed prvih treh mest, ki omogočajo napredovanje, bi bil pravi čudež, saj bosta manjkali tudi nosilki igri Barbara Varlec in Maja Šon. "To je za vse nas prvo prvenstvo. Imamo veliko željo po dokazovanju in borbi. Lahko nam uspe presenetiti," je dejala Nina Jeriček, ki je v 20 nastopih za izbrano vrsto dosegla 23 golov. Na pripravljalnem mednarodnem turnirju v španskem mestu Vicar so premagale kakovostne Brazilke, na obeh generalkah proti Črnogorkam v Tivtu in Podgorici pa gladko izgubile.

Norvežanke s povratnico Hammersengovo znova favoritinje
Naslov evropskih prvakinj iz Makedonije leta 2008 branijo Norvežanke. Zasedba iz Skandinavije je tudi na letošnjem zaključnem turnirju, ki ga bosta skupno priredili Norveška in Danska, papirnata favoritinja. Z zadnjega velikega tekmovanja - lanskega svetovnega prvenstva na Kitajskem - se je vrnila z "zgolj" bronastim odličjem, na tem turnirju pa je nastopila brez nekaterih najboljših igralk, kot je, denimo, Gro Hammerseng. Prva dama ženskega rokometa, ki si je po olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 vzela reprezentančni oddih, je tokrat znova v ekipi, skupaj s svojimi kakovostnimi soigralkami pa bo naredila vse, da se četrtič zapored in skupno petič povzpne na rokometni Mont Blanc.

Norvežankam lahko načrte prekrižajo močne Rusinje, energične Španke, nepredvidljive Francozinje, ambiciozne Romunke, vztrajne Nemke in soorganizatorke letošnjega zaključnega turnirja Danke, ki se po nekajletni rezultatski krizi želijo znova zavihteti na vrh evropskega rokometa. Najmočnejše orožje danskega selektorja Jana Pytlicka je obramba, kjer kraljujeta vratarka Christina Pedersen in Mette Melgaard, dodatno moč pa bodo Dankam dali domači gledalci.

Rusija je stalnica na ženskem rokometnem zemljevidu, selektor Jevgenij Trefilov pa bo v Skandinaviji vodil kombinacijo izkušenih igralk (Ina Suslina, Ljudmila Postnova, Emilija Turej) in nadarjenih igralk. Španke v zadnjih letih navdušujejo s svojimi energičnimi predstavami, tu so še nepredvidljive Francozinje, ki so bile po prvem delu lanskega svetovnega prvenstva na Kitajskem na robu izpada, nato pa so osvojile srebrno odličje. Romunke imajo v svojih vrstah tehnično in taktično izjemno sposobne posameznice, ki pa se nikakor ne morejo povezati v celoto. Delnice madžarske izbrane vrste so po poškodbi Anite Görbicz precej padle, Nemčija računa, da jih bo "povzdignila" 33-letna Grit Jurack, ki se je v velikem slogu vrnila s porodniškega dopusta.

Glavni del bo potekal v Herningu in Lillehammerju, sklepni boji pa v MCH Multiareni v Herningu, ki sprejme 12.500 gledalcev.

Slovenska reprezentanca:

Vratarke:
Sergeja Stefanišin (Krim), Branka Zec (Olimpija) in Amra Pandžič
(Cergy);
Levi krili:
Maja Zrnec (Krim Mercator) in Teja Đurović (Zagorje GEN-I);
Desni krili: Neli Irman (Olimpija) in Nives Ahlin (Celje Celjske mesnine);
Desni zunanji: Ana Gros (Györ) in Vesna Puš (Olimpija);
Srednje zunanje:
Nina Jeriček (Olimpija), Tamara Mavsar (Krim Mercator) in Neža Mitruševska (Zaječar);
Levi zunanji: Teja Ferfolja in Špela Okleščen (obe Olimpija);
Krožni napadalki:
Urša Oven (Zagorje GEN-I) in Sanja Gregorc (Krim Mercator).

Skupina D, Lillehammer, torek ob 18.15:

MADŽARSKA - SLOVENIJA
Ob 20.15:
NORVEŠKA - FRANCIJA

Sreda ob 18.15:
FRANCIJA - MADŽARSKA
Ob 20.15:
SLOVENIJA - NORVEŠKA

Petek ob 18.15:
FRANCIJA - SLOVENIJA
Ob 20.15:
NORVEŠKA - MADŽARSKA



Rokometašice v torek z Madžarkami