Jovanka Radičević je bila izjemno razpoložena s sedmimi goli. Foto: Reuters
Jovanka Radičević je bila izjemno razpoložena s sedmimi goli. Foto: Reuters
Slovenske rokometašice poražene na uvodni tekmi

V slovenski reprezentanci je bila najučinkovitejša Ana Gros z osmimi goli. Tamara Mavsar je prispevala sedem, Tjaša Stanko pa pet zadetkov. Vratarka Branka Zec je zbrala devet obramb.

Iz skupine B, v kateri so še Francija in Rusija, se bodo v drugi del tekmovanja prebile tri najboljše izbrane vrste, ki se bodo nato preselile v Nantes, in se pomerile s tremi najboljšimi iz skupine A, kjer nastopajo Danska, Srbija, Švedska in Poljska.

Črnogorke do ključne prednosti do odmora
Slovenke so zelo dobro začele uvodno srečanje. Primanjkljaj v višini in moči so nadomestile s srčnostjo in preudarno igro v napadu, tudi obramba je bila na zelo visoki ravni. Do 12. minute so bile enakovredne favoriziranim tekmicam iz Črne gore (4:4), nato pa so se v njihovi igri začele pojavljati prve razpoke. Nekaj je k temu prispevala izjemno groba črnogorska obramba na meji dvominutne izključitve, a tudi prve menjave v slovenski ekipi. Igralke s klopi niso mogle slediti ostremu ritmu dobro podkovanih črnogorskih igralk, v 18. minuti so prvič na dvoboju zaostale za štiri gole (6:10).

Po minuti odmora Uroša Bregarja se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, njegove izbranke nikakor niso zmogle nadoknaditi zaostanka v golih, najvišji primanjkljaj pa so si priigrale prav ob odhodu na odmor, ko so zaostale za šest golov (12:18).

Odličen začetek drugega polčasa
Slovenke so drugo polovico tekme odprle sijajno in v uvodnih petih minutah in pol naredile delni izid 5:1 ter prisilile švedskega strokovnjaka Pera Johanssona, da je vzel minuto odmora. Po zaslugi učinkovite igre Grosove, pa tudi nekaterih obramb v prvem polčasu nerazpoložene vratarke Branke Zec, so znižale na 17:19. Po črnogorskem delnem izidu 2:0 je enominutni premor zahteval tudi Bregar.

Njegove varovanke kljub trudu in veliki želji niso ogrozile Črnogork, nekajkrat so se jim približale na tri gole (19:22, 20:23 in 23:26), bližje pa niso zmogle. Tekmice so bile vselej za korak pred njimi, po slovenskem zaostanku 25:32 v 52. minuti pa je bilo jasno, da bodo doživele prvi poraz na evropskem prvenstvu.

Bregar zadovoljen kljub porazu
"Na začetku smo preveč hiteli, imeli nekaj smole pri žogah in protinapade, ki jih nismo uspešno realizirali. V drugem delu smo tekmice ujeli, a jih žal nismo uspeli premagati. Vseeno smo zadovoljni, saj smo na trenutke igrali zelo dobro, žal pa o zmagovalcu včasih odloča vseh 60. minut," je pojasnil selektor Bregar.

V nedeljo velik test proti ranjenim Francozinjam
Slovenke po dnevu premora v dvorani Jean Weille v Nancyju čakata še težji preizkušnji. Najprej se bodo v nedeljo ob 15.00 pomerile s Francozinjami, lanskimi svetovnimi prvakinjami, ki so na četrtkovi otvoritveni tekmi evropskega prvenstva izgubile proti Rusinjam s 23:26.

NANCY, skupina B;
ČRNA GORA - SLOVENIJA
36:32 (18:12)
Črna gora: Rajčić 1, Nenezić, Radičević 7, Jauković 6 (1), A. Bulatović 1, Klikovac, Ujkić, Premović, K. Bulatović 2 (1), Brnović 5, Pavičević, Ramusović 2, Mehmedović 4, Despotović 3, Raičević 4, Grbić 1.
Slovenija: Zec, Vojnović, Gros 8 (3), Krajnc, Žabjek, Stanko 5, Abina, Barič, Mavsar 7 (3), Ferfolja 3, Zulić 3, Pišek, Vučko, Krhlikar, Beganović 5, Amon 1.
Sedemmetrovke: 2/3; 6/6.
Izključitve: 12; 4 minute.

FRANCIJA - RUSIJA
23:26 (11:11)


Nedelja ob 15.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA
Ob 18.00:
RUSIJA - ČRNA GORA

Torek ob 18.00:
SLOVENIJA - RUSIJA
Ob 21.00:
FRANCIJA - ČRNA GORA

Slovenske rokometašice poražene na uvodni tekmi