Luka Žvižej je iz 11 strelov dosegel sedem golov, s čimer je bil najboljši slovenski strelec:
Luka Žvižej je iz 11 strelov dosegel sedem golov, s čimer je bil najboljši slovenski strelec: "Nismo bili pravi in nismo pokazali igre, ki nas je krasila. Razočarani smo, tega spodrsljaja si ne bi smeli privoščiti, a časa ne moremo zavrteti nazaj. Pred nami so še štiri tekme v prvi polovici januarja. Če želimo do dodatnih kvalifikacij za Katar, potem potrebujemo štiri gladke zmage." Foto: EPA
Boris Denič
Nič še ni izgubljenega, a selektor Boris Denič bo moral nekaj spremeniti, sicer se lahko zgodi, da bo sanj o Katarju 2015 konec že januarja 2014. Foto: Aleš Fevžer
Matej Gaber
Krožni napadalec Matej Gaber meni, da bi morali tekmo dobiti z eno roko. A realnost je drugačna ... Foto: EPA
Ukrajinska zaušnica slovenskim rokometašem

Slovenija, ki je v prvem krogu ugnala Švico (33:30), je tokrat nastopila brez poškodovanih Uroša Zormana in Jureta Dobelška, manjkal pa je tudi Jure Dolenec, ki je dobil prvorojenca.

Slab začetek Slovencev
Že začetek tekme, ki jo je gostila 'telovadnica' v Zaporožju, ni napovedoval nič dobrega, saj so domači povedli z 8:4. Po minuti odmora se je Slovenija vrnila in po zadetku Deana Bombača (21.) izenačila na 10:10. Preobrat je prinesla menjava na zunanjih položajih, kjer so namesto nižjih Davida Špilerja, Sebastiana Skubeta in Vida Kavtičnika zaigrali višji Borut Mačkovšek, Bombač in David Miklavčič. Polčas se je končal z minimalnim vodstvom domačih (16:15).

Slovenija ves čas v podrejenem položaju
Ukrajinci so bili tudi v drugem polčasu boljši nasprotnik. Slovenci so tako v obrambi kot tudi v napadu delali preveč napak. Selektor Boris Denič ni našel sedmerke, ki bi 'obvladala' počasnejše, a višje in fizično močnejše, predvsem pa bolj borbene Ukrajince. Ti so sredi drugega polčasa ušli na +4 (24:20), Slovenci pa bližje kot na 27:25 (Bombač 55.) niso prišli. Nekaj žog sta ubranila tudi domača vratarja.

Napoveduje se "vroč" januar
Slovenijo tako januarja 2014, ko bo odigrala še preostale štiri tekme, očitno čaka kar težko delo, da bo osvojila prvo mesto v skupini, ki vodi v junijske dodatne kvalifikacije. V drugem srečanju skupine 3 je Švica premagala Luksemburg z 32:23.

Denič: Igralce bom vprašal, ali še želijo, da sem selektor
"Poraz je sicer sestavni del športa, a ekipa psihološko ni sprejela teh kvalifikacij, saj je razmišljanje preveč podcenjujoče. Izgubili smo kvalifikacije za veliko tekmovanje, kljub temu pa bi morali imeti odgovornejši pristop. Tokrat smo padli v luknjo, iz katere se nismo mogli pobrati, ker nismo imeli igralca, ki bi nas potegnil ven. Ukrajina je zasluženo zmagala. Ne bi iskal opravičil, a ta juha je kompletno neokusna. Nismo več disciplinirani, kot smo bili, nismo več lačni, kot smo bili. Če Slovenija ni stoodstotna, potem lahko izgubimo z vsakomer. Že zvečer se bomo usedli z igralci in se pogovorili, kako naprej. Igralce bom vprašal, ali me sploh še želijo na mestu selektorja. Tukaj smo vsi zaradi tega, ker se želim uvrstiti na svetovno prvenstvo 2015 in olimpijske igre 2016, ne pa zaradi tega, ker želim biti selektor," je za Radio Slovenija in STA dejal selektor Denič.

Gaber: Morali bi zmagati z eno roko
Krožni napadalec Matej Gaber pa je dodal: "Na tekmi bi morali zmagati z eno roko, a to se ni zgodilo. Ukrajinci so nas preprosto pretekli, če bi se še enkrat pomerili z njimi, potem bi jih zanesljivo premagali. Moramo gledati naprej, po tem porazu moramo znova stopiti skupaj. Menim, da smo dovolj kakovostni, da se izvijemo iz krize."

Brez komentarja 'pogovora' v slačilnici
Kot je napovedal selektor Denič, so z igralci po tekmi opravili v slačilnici 'pogovor', katerega vsebine pa niso želeli razkriti. Jasno je le, da ni nobenih kadrovskih sprememb. Slovenija bo kvalifikacije nadaljevala 2. januarja 2014, ko bo gostovala v Luksemburgu, dva ali tri dni pozneje sledi še domača tekma z Luksemburžani, nato pa prideta na vrsto odločilni tekmi s Švico v gosteh (8. ali 9. januarja) in z Ukrajino doma (11. ali 12. januarja).

KVALIFIKACIJE ZA SP 2015

SKUPINA 3

2. KROG


UKRAJINA - SLOVENIJA 32:28 (16:15)
Ukrajina: Onufrijenko in Ostrouško 8, Stecjura 5 (2), Cap, Doroščuk, Krivčikov, Vasjuk, Žuk 2, Ševeljev 1.

Slovenija: L. Žvižej 7 (1), Bombač 6, Gajić 5 (1), Mačkovšek 3, Miklavčič 2, Kavtičnik, Skube, Gaber, M. Žvižej in Razgor 1.

Sedemmetrovke: 4/5; 2/3
Izključitve: 14 min; 6 min
RK: Ševeljev 37./Ukrajina


ŠVICA - LUKSEMBURG 32:23 (15:9)

1. KROG

SLOVENIJA - ŠVICA 33:30 (18:13)

LUKSEMBURG - UKRAJINA 34:38 (16:20)

Vrstni red po dveh krogih: Ukrajina 4, Slovenija in Švica 2, Luksemburg 0 točk.

V dodatne kvalifikacije, ki bodo junija 2014, se uvrsti le prvouvrščeni.

Ukrajinska zaušnica slovenskim rokometašem