Dvorana Lusail iz ptičje perspektive. Foto: EPA
Dvorana Lusail iz ptičje perspektive. Foto: EPA

Ko se obiskovalec Katarja vozi iz Dohe proti severu in med potjo opazuje puščavo levo in desno, hkrati pa tudi gradbišča na obeh straneh ceste, po približno 20 kilometrih naleti na kompleks, ki ga obdaja jekleno-steklena konstrukcija v barvah treh značilnostih Katarja: peska, biserov in morja.
To je dvorana v Lusailu, ki je bila zgrajena v dveh letih (2012-2014) in sprejme več kot 15.000 gledalcev. V več nadstropjih obsega 130.000 kvadratnih metrov prostorov. Poleg glavne dvorane in dveh ogrevalnih je v njeni notranjosti še vrsta prestižnih trgovin in restavracij. Odlično je poskrbljeno tudi za novinarje, ki imajo brezhibne pogoje za delo.

Mesto za 45 milijard dolarjev
Dvorana bo del nastajajočega mesta, ki bo do leta 2020 zrastlo na obalnem področju Lusaila in v katerem naj bi živelo 450.000 prebivalcev. Velikopotezni projekt, če vemo, da je etničnih Katarcev le okoli 300.000, ostalih 1,5 milijona prebivalcev pa je priseljencev v tem emiratu ob Perzijskem zalivu. Projekt naj bi stal 45 milijard dolarjev. V Lusailu bosta tudi otvoritvena in finalna tekma svetovnega nogometnega prvenstva leta 2022. Na stadionu za 80.000 gledalcev, ki ga bodo seveda še zgradili.

Nekaj utrinkov dvorane Lusail si oglejte v spodnji galeriji. Foto: EPA in Aleš Vozel.

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1