SP v rokometu 2015
Ivo Milovanovič
Ivo Milovanovič je pri 22 letih začel reportersko kariero, v kateri je največji pečat pustil s prenosom nogometnih in rokometnih tekem, nepogrešljiv pa je bil tudi ob vseh uspehih slovenskih veslačev. Foto: Osebni arhiv Iva Milovanoviča
       Smole res ne manjka, ni Bilbije, ni Mačkovška, zdaj ima težave še Cehte. Še ena pomanjkljivost se je pokazala (na Danskem): zapravljali smo stoodstotne priložnosti. To bo treba odpraviti. Veseli pa dobra forma vratarjev, vrača se tudi Matej Gaber.       
Ivo Milovanovič
Čeprav ima ogromno izkušenj, se še vedno na vsak prenos pripravi tako kot prvič. Med tekmo dela svojo statistiko, saj ima neprijeten spomin na svetovno rokometno prvenstvo leta 1995, ko ni vedel, kakšen je rezultat. Foto: Osebni arhiv Iva Milovanoviča
       Pričakujem odlično vreme, temperaturo med 20 in 26 stopinjami. Ne vem še točno, v kakšnem hotelu bom. Upam, da bo imel bazen. Določene informacije o Katarju sicer imam, saj sem v stiku z Rolandom Pušnikom, ki tam živi in dela. Kadar takšno veliko mesto ustvarijo sredi puščave, je to po svoje svetovni čudež.       
Pod Poncami v družbi reporterskih legend iz področja nekdanje Jugoslavije. Od leve: Marjan Lah, Ivo Milovanovič, Mladen Delić, Tom Lajevec, čepita: Atanas Kostovski in Petar Lazović. Foto: Osebni arhiv Iva Milovanoviča
       Kar se tiče zdravstvenih težav, moraš na službenem potovanju predvsem paziti, da ne dobiš driske, saj ne moreš kar zapustiti komentatorskega mesta in oditi na stranišče.       
Ivo Milovanovič meni, da lahko Slovenija ponovi uspeh izpred dveh let, ko je igrala v polfinalu svetovnega prvenstva, saj so igralci še nekoliko izkušenejši. Nič kaj prepričljive igre na treh tekmah minulega turnirja na Danskem niso pravo merilo, saj so igralci po Milovanovičevem mnenju igrali previdno, da se ne bi poškodovali. Foto: EPA
       Saj bi bilo vendar smešno, če bi Denič delal napake, jaz bi ga pa hvalil. Tudi do igralcev se obnašam korektno, prav tako imajo oni spoštljiv odnos do mene, celo vikajo me. Skratka, pri meni nimajo nobene zaščite, po drugi strani pa lahko dobim kakšno dodatno informacijo, če sem z njimi v dobrih odnosih.       
S selektorjem rokometne reprezentance Borisom Deničem sta v zelo dobrih odnosih, kar pa še ne pomeni, da si Ivo Milovanovič ne more privoščiti kritike na Deničev račun. Foto: www.alesfevzer.com
       Najbolj sem se drl na konjeniški tekmi olimpijskih iger v Seulu. S strokovnim komentatorjem Matjažem Čikom sva delala v ljubljanskem studiu. Ko sem prišel ven, mi je tehnik rekel: ali se ti je zmešalo, saj se dereš kot jesihar?       
Z vnukinjama Tajo (levo) in Brino. Foto: Osebni arhiv Iva Milovanoviča
       Če (na Radiu Ga - Ga) niso žaljivi, potem v redu. Bolj me skrbi njihov odnos do Srečka Katanca. Norčujejo se iz njegovega govora. Kot da bi se norčeval iz nekoga, ki šepa. Iz tega se ne sme norčevati. To je nesprejemljivo. Če bi bil na Srečkovem mestu, bi jih tožil.       

Dodaj v

Ivo Milovanovič: "Ko ne bom imel 51-odstotne podpore, bom končal."

MMC-jev intervju z legendarnim športnim reporterjem
13. januar 2015 ob 06:22,
zadnji poseg: 13. januar 2015 ob 07:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vpitja med komentiranjem ne prenese, vseeno pa se je Ivo Milovanovič nekoč tako drl med prenosom, da ga je tehnik vprašal, ali se mu je zmešalo. In to med prenosom konjeništva!

Reporterska kariera Iva Milovanoviča traja že 40 let. Z umirjenim slogom, odličnim glasom in občasnim zategovanjem nekaterih samoglasnikov je postal nepogrešljiv spremljevalec v naših dnevnih sobah. Zraven spada še ponarodela fraza "po moji uri," ki se je je že odvadil. Predstavnik stare reporterske šole se je svoje obrti delno učil celo od legendarnega Mladena Delića, na domači televiziji pa sta bila njegova mentorja Marko Rožman in Mito Trefalt. 62-letni Milovanovič je zelo hvaležen sogovornik in uglajen gospod, ki si je izboril svoje mesto med legendami TV Slovenija. Od petka bomo lahko z njim spet uživali v prenosih rokometnega svetovnega prvenstva.


Pripravljalni turnir na Danskem ne vliva upanja, da bi Slovenija lahko ponovila 4. mesto z zadnjega svetovnega rokometnega prvenstva v Španiji. Kje najbolj škriplje?
Ne bi bil tako prepričan, da se ne da ponoviti leta 2013. Eno so prijateljske tekme, drugo svetovno prvenstvo. Vedeti morate, da je Slovenija igrala z ročno in da so igralci pazili, da se ne poškodujejo. Nad zdravstvenim biltenom Slovenije smo že tako lahko zaskrbljeni. Najbolj šibki smo na položaju levega zunanjega. Smole res ne manjka, ni Bilbije, ni Mačkovška, zdaj ima težave še Cehte. Še ena pomanjkljivost se je pokazala: zapravljali smo stoodstotne priložnosti. To bo treba odpraviti. Veseli pa dobra forma vratarjev, vrača se tudi Matej Gaber.

Predsednik RZS-ja Franjo Bobinac meni, da je Slovenija močnejša kot na SP-ju 2013. Vaš komentar?
Težko je reči. Ekipa je dve leti starejša, bolj izkušena, večina igra v tujih klubih, igralci so marsikaj uredili v svojih glavah. Če bi bili vsi zdravi, bi lahko rekli, da je Slovenija storila korak naprej, ne bi pa rekel, da je močnejša.

Navijači tudi tokrat veliko govorijo o selektorju. Boris Denič je na Danskem med minutami odmora igralce spraševal, kakšno akcijo bi odigrali. Laik bi pomislil, da ne ve, kaj dela.
Morda res dobiš takšen vtis, a to delajo vsi selektorji. Takšen je način vodenja. Selektor pogosto pusti, da organizator igre izbere akcijo, za katero čuti, da je prava. Reče enka, dvojka, petka ... Sam seveda ne vem, kaj to pomeni, organizator igre pa točno ve, kakšne so posamezne akcije, saj so uigrane na treningih.

V več kot 40-letni karieri ste videli že dobršen del sveta. Se veselite poti v Katar?
Se, saj grem prvič tja. Pričakujem odlično vreme, temperaturo med 20 in 26 stopinjami. Ne vem še točno, v kakšnem hotelu bom. Upam, da bo imel bazen. Določene informacije o Katarju sicer imam, saj sem v stiku z Rolandom Pušnikom, ki tam živi in dela. Kadar takšno veliko mesto ustvarijo sredi puščave, je to po svoje svetovni čudež. Muslimansko-arabski svet mi je bil vedno uganka. Drugačen način življenja in drugo vero je seveda treba spoštovati, in če se ravnaš po njihovih pravilih, nimaš težav.

Ste imeli, če ne štejemo spomina na nesrečen 11. marec 2004, ko ste bili v Madridu, ki je bil takrat tarča terorističnega napada (umrlo je 191 ljudi), kakšne večje težave na službenih potovanjih?
Takrat nisem bil neposredno vpleten, saj sem bil v času napada v hotelu. V sredo sem komentiral tekmo Lige prvakov med Realom in Bayernom, v četrtek zjutraj pa je počilo. Novinarska žilica me je seveda odnesla na kraj napada, pot v Ciudad Real pa sem moral prestaviti za en dan. Naj spomnim, da je leto prej pred hotelom v Madridu, kjer sem prebival, razneslo avtomobil bombo, a sem imel k sreči sobo na drugi strani hotela. Drugače pa sem imel v 40 letih srečo z zdravjem, nič posebnega se ni zgodilo, le leta 1984 sem imel težave z ledvičnimi kamni. Še dobro, da je bil zraven zdravnik Andrej Stare. Če je Andrej zraven, sem tudi zaradi tega vesel.

Ker je delo športnega reporterja precej stresno, ste torej 62 let dočakali precej mirno ...
Niti ne - leta 2006 sem preživel infarkt. Ne vem, morda je bil posledica mojega dela in načina življenja. Kar zadeva zdravstvene težave, moraš na službenem potovanju predvsem paziti, da ne dobiš driske, saj ne moreš kar zapustiti komentatorskega mesta in oditi na stranišče.

Niste nikoli prekinili prenosa z izgovorom, da ste izgubili zvezo z Ljubljano in odšli na stranišče?
Nikoli. Sicer pa imam vedno na poti s seboj tablete, poleg tega so v slovenski reprezentanci zdravniki, ki imajo pri sebi vse potrebno. Imam tudi poseben režim na dan tekme. Zajtrka nikoli ne izpustim, potem pa do prenosa ne jem. Pijem le navadno vodo. Kadar ne zaupam vodi iz pipe, kupim ustekleničeno. Tudi sicer pri hrani ne eksperimentiram.

Si upate pred mikrofon nepripravljeni, ker imate že toliko izkušenj?
Nič ne pomenijo izkušnje, vsak dan se je treba pripraviti, kot da delaš svoj prvi prenos. Seveda pa je lažje, ker točno veš, kaj potrebuješ in kje dobiš informacije.

V petek bo Slovenija na SP-ju prvo tekmo igrala proti Čilu, ki v rokometu ne pomeni veliko. Ste se že pripravili na prenos, poznate vse igralce?
Preveril sem seznam reprezentantov, čeprav niti meni imena ne pomenijo veliko. Pogledam določene oznake, višino, težo, ali je igralec izkušenejši, predvidevam, da je že igral na kakšnem prvenstvu. Skratka, ko pridem na prizorišče prvenstva, nisem bos, tam pa potem vzpostavim stik z vodstvom. V primeru Čila bo to res potrebno, ker so informacije na spletu skromne. Pri velesilah je drugače, tam je vse napisano, spletne strani so zgledno urejene.

V zadnjih letih najbrž največ informacij dobite prav na spletu?
Gotovo zelo veliko, čeprav sam še vedno rad stavim na živ stik. Rad povem kaj novega, zato je treba imeti veliko poznanstev med novinarji, s katerimi si izmenjuješ informacije, poznam pa tudi selektorje reprezentanc in igralce osebno.

Nekateri pravijo, da reporter oziroma novinar ne bi smel biti prijatelj selektorja ali igralca, saj potem ne bo znal biti dovolj kritičen ...
Moja prednost je, da sem bistveno starejši od vseh. Ko je Denič še igral, sem jaz že komentiral. Imava profesionalen odnos, Boris je dovolj zrel in dobro ve, da so tudi kritike upravičene. Saj bi bilo vendar smešno, če bi Denič delal napake, jaz bi ga pa hvalil. Tudi do igralcev se obnašam korektno, prav tako imajo oni spoštljiv odnos do mene, celo vikajo me. Skratka, pri meni nimajo nobene zaščite, po drugi strani pa lahko dobim kakšno dodatno informacijo, če sem z njimi v dobrih odnosih. Sicer pa nimam nobenih težav, kadar me tudi fantje kdaj opozorijo na kakšno napako, ki jo naredim.

Se je to res kdaj zgodilo?
Srečko Katanec na primer. Poznal sem ga, ko je bil star 13, 14 let. Kadar se dobiva, kdaj v hecu reče, da kakšne situacije na igrišču nisem dobro videl. Seveda to jemlje kot dobronamerno. Ne maram pa tistih komentatorjev na spletnih forumih, ki se izživljajo. To res nima zveze s poslom, zato teh komentarjev niti ne berem.

Kdaj je komentatorju pri delu najtežje?
Kadar komentiraš iz studia, je vedno tvegano. Zlasti pri rokometu je veliko ponovitev in medtem hitro lahko pade gol, ti pa ne veš, kdo je strelec. Zgodi se tudi, da ne vidiš dobro, kako so postavljeni igralci in se lahko zmotiš. Kadar o čem nisem prepričan, tega raje ne komentiram.

Si med rokometno tekmo še vedno sami delate statistiko?
Pišem si vse gole, izključitve, sedemmetrovke, obrambe, saj imaš lahko težave z medmrežjem. Imel sem že slabo izkušnjo. Ko je Slovenija leta 1995 igrala na prvem svetovnem prvenstvu na Islandiji, sem zaupal uradni statistiki, toda na koncu nisem vedel, kakšen je rezultat. Enkrat je na semaforju pisalo, da je neodločeno, nato da je zmagala ena in druga reprezentanca. Ni mi preostalo drugega, kot da sem zapustil komentatorsko kabino in šel do zapisnikarske mize. Od takrat si vse pišem, čeprav imam ob sebi pomožni monitor, na katerem dobim veliko podatkov.

Kdo je bil vaš vzornik, ko ste začenjali kariero reporterja? Mladen Delić morda?
Ne, Delić je bil po svoje moj učitelj, sem ga pa gotovo tudi malo občudoval. Srečo sem imel, da sem z 22 leti začel ob takšnih asih, kot so Stojaković, Nikitović, Mutić, Sušec, Milka Babović ... Vzornik je bil predvsem Vladan Stojaković, s katerim mislim, da imava nekaj skupnega. Oba sva se ukvarjala s športom, oba več staviva na strokovne komentarje kot na rumeno zgodbo. Oba sva tudi relativno umirjena in nisva razgrajača. Doma sem imel krasne vzornike v Mitu Trefaltu in Marku Rožmanu. Mito je bil velik improvizator, dober opazovalec in bogat v besednem zakladu, Marko pa je bil primer natančnosti, oborožen je bil z dobro statistiko.

Pravite, da niste razgrajači. Kdaj ste se v prenosu najbolj drli?
Ne boste verjeli, na konjeniški tekmi olimpijskih iger v Seulu. S strokovnim komentatorjem Matjažem Čikom sva delala v ljubljanskem studiu. Ko sem prišel ven, mi je tehnik rekel: Ali se ti je zmešalo, saj se dereš kot jesihar? Nepozabni so tudi spomini na zlato medaljo Iztoka Čopa na svetovnem prvenstvu v veslanju v Tampereju, ko sem skoraj jokal, pa seveda polfinale evropskega prvenstva v rokometu, ko smo premagali Hrvate. Veliko čustev je bilo gotovo tudi ob slovenskih nogometnih uspehih, recimo leta 2009 ob zmagi nad Rusijo in uvrstitvi na svetovno prvenstvo.

Pretirano vpitje med prenosi vam sicer ni všeč?
To je moderen slog, ki ga ne cenim. Bolj cenim tiste, ki so res pripravljeni. Recimo Dejan Obrez. Umirjen je, ko se res nekaj zgodi, pa povzdigne glas.

V satirični radijski oddaji Radio Ga-Ga vas domiselno imitira Jure Mastnak. Poslušate kdaj?
Ne. Kopija ne more biti boljša od originala. Ampak - če niso žaljivi, potem v redu. Bolj me skrbi njihov odnos do Srečka Katanca. Norčujejo se iz njegovega govora. Kot da bi se norčeval iz nekoga, ki šepa. Iz tega se ne sme norčevati. To je nesprejemljivo. Če bi bil na Srečkovem mestu, bi jih tožil.

Ena od vaših najbolj znanih fraz je bila: "Po moji uri je do konca tekme še ... " Se je bilo tega težko odvaditi?
Stvar koncentracije. Če je nekaj avtomatizirano, je seveda težje. Fraza "po moji uri" je ostala iz časov, ko na ekranu še ni bilo ure, čas pa je v športu zelo pomemben. A to kritiko sem sprejel. Zavedam se, da se moraš prilagoditi sodobni tehnologiji, ki je spremenila tudi moj način komentiranja.

Kdo vam je v športni redakciji pomagal pri učenju sodobne tehnologije?
Predvsem Igor E. Bergant, ki to res obvlada in mi je pogosto svetoval, sicer pa mi pomaga tudi nečak.

Ste Berganta vi učili novinarske obrti?
Na začetku sem sodeloval z njim in je bil zelo marljiv učenec. Delala sva na "obrtniških" zadevah, v slog komentiranja se raje ne vtikam.

Ste še komu pomagali pri karieri reporterja?
Ne. Zdi se, da v tej hiši ni pravega posluha za to. Mladi, kot da vse znajo. K sreči je Mile (Jovanović; odgovorni urednik Športnega programa na TV SLO; op. a.) napisal protokol, kaj je treba postoriti, da nekdo začne komentirati oziroma da postane strokovni komentator. Prej je bilo veliko takšnih, ki niso šli skozi šolo. Ampak na TV Slovenija je vsaj nekaj selekcije, drugje še tega ni.

So vas kdaj vabili na kakšno komercialno televizijo?
Imel sem vabila, ampak ... Morda se bom za to odločil, ko bom šel v pokoj.

Podobno kot Tom Lajevec, ki je v lanski sezoni za komercialno televizijo komentiral smučarske skoke?
Ne na ta način. Takoj bi šel komentirat, ne po desetih letih pokoja. Seveda pa je vse odvisno od počutja, predvsem pa: ko med gledalci ne bom imel 51-odstotne podpore, bom končal.

Ali na TV Slovenija merite to podporo oziroma nekakšno stopnjo zadovoljstva gledalcev?
Sam to čutim. Skratka, ko bom začutil, da imam s seboj preveč težav, bom rekel hvala in počel kaj drugega.

Ampak - leta vas za zdaj še ne ovirajo, kajne?
Nimam težav z govorom, imam svoje zobe, kar se morda sliši smešno, vendar je pomembno. Dobro vidim, tudi s spominom nimam težav, kot rečeno, pa si vse pišem in ničesar ne prepuščam naključju.

Tomaž Okorn

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
plonx
# 13.01.2015 ob 07:35
ivo, če maš ti 51% sem jaz papež...
Otman
# 13.01.2015 ob 07:30
Kaj sta zdaj piskala nemška sodnika?
anze82
# 13.01.2015 ob 06:48
sori ivo,podpore pri gledalcih nimas vec(sam prenos vedno prestavim),pa tudi fraze po moji uri se nisi odvadil...uzivaj v penziji,dovolj je bilo...cas je za mlade,baslja in peternela..
roampoampoam
# 13.01.2015 ob 07:10
Ivo, po tvoji uri boš imel vedno 100% podporo, ne bo ti potrebno končati.
gesan
# 13.01.2015 ob 07:23
Zdaj je pravi trenutek...mogoče je pa to priložnost...gol ob pravem času...zdaj ne smejo popustit...zdaj je treba ubranit mrežo nedotaknjeno...kako bi zdaj prišel prav gol v mreži nasprotnika...

hahahahaha,
legenda fraz katerim se vedno bolj smejem.
Pravzaprav vedno večkrat napovem točen stavek, ki ga bo samo malo zatem on sam povedal.

Pa še Nostradamus ne rabiš bit
iztok150
# 13.01.2015 ob 08:12
Jaz ga nisem nikoli maral. Enostavno ima premalo znanja o posameznih športih, ki jih komentira, uporablja iste "zlajnane" fraze že desetletja, ne poglobi se niti toliko, da bi pravilno izgovoril imena ali klube za katere igrajo, ipd. Pri njemu imaš vedno občutek, da se ima za nekaj več, tudi iz zgornjih odgovorov veje neka ošabnost in (samo)všečnost. Mogoče je njegova edina prednost, da se res ne dere in je umirjen. Ampak, ali je to ključna lastnost ki jo mora imeti dober komentator?
sirob
# 13.01.2015 ob 07:45
@ Od petka bomo lahko z njim spet uživali v prenosih rokometnega svetovnega prvenstva.

No, jaz ob njegovem komentiranju nisem še nikoli užival, pa ga "poslušam" (kadar ni druge alternative" že kakih 25-30 let. Če je on sinonim za kvalitetno in ušem (ter možganom) prijazno komentiranje, potem je slovensko športno komentiranje res na psu. Ampak ok, naj možak opravi svoje do penzije. Bi pa bilo lepo, če bi ga odgovorni počasi "umaknili" od mikrofona in mu dali kake druge zadolžitve.
Warbird
# 13.01.2015 ob 08:13
Ma 51% podporo je mislil v svetu RTV, briga njih za gledalce, sej pa poloznico mores placat pa ce bodo imeli 90% reklam na sporedu ...
M-cat
# 13.01.2015 ob 09:04
Ko Ivo reče "pripravite šampanjce", je to zanesljiv znak, da se bliža preobrat, po katerem bomo seveda izgubili.
Vitez
# 13.01.2015 ob 07:43
Šved piska kot na železniški postaji..
B in .
# 13.01.2015 ob 07:46
Po moji uri je bil čas za odhod že 2 olimpijska ciklusa nazaj. Zdaj se postavlja vprašanje ali je sploh še dojemljiv in razsoden.
Obe frazi sta bili uporabljeni namenoma.
Cini Minis
# 13.01.2015 ob 09:34
-igralci manchestra v belih hlackah in rdecih majicah in na drugi strani igralci chelzija v modri sportni opremi.
-in spet tisto ne pisano pravilo : kdor ne da (gola) dobi
-po moji uri še ''poljubno vstavi'' do konca
-novakovic, koren, pecnik, zorman, vugrinec, zorman, .......................
- 10min pred koncem tekme : no zdaj ze lahko slavimo.
-skratka ivo penzija klice !!!!!!!!!!!!
pravapot
# 13.01.2015 ob 08:08
ana velika NIČ od športnega novinarja (če se gre pa politiko, naj se gre pa politiko, pa bomo videli kaj bo ratalo). naj izgine iz uredništva na vekomaj veke. HVALA
Bolimek
# 13.01.2015 ob 09:39
Avstrija v svetlejših dresih, Kamerun v temnejši, zeleni opravi.
ZIZITOP
# 13.01.2015 ob 08:59
Ne. Kopija ne more biti boljša od originala. Ampak - če niso žaljivi, potem v redu. Bolj me skrbi njihov odnos do Srečka Katanca. Norčujejo se iz njegovega govora. Kot da bi se norčeval iz nekoga, ki šepa. Iz tega se ne sme norčevati. To je nesprejemljivo. Če bi bil na Srečkovem mestu, bi jih tožil.

Do tukaj je bilo lepo brat intervju, po tem pa vidiš staro šolo, ki ne pozna pravega humorja. Čeprav impulzivno, nimaš moje podpore!
whitwice
# 13.01.2015 ob 08:06
Kot komentator je za moje pojme trenutno dalec najboljsi Dani Bavec. Njega na nacionalko!
anze82
# 13.01.2015 ob 09:08
dolgočasen je.

cesar,brečko, brečko, birsa,kurtič, pa znova birsa...ja po moji oceni prvih petnajstih minut srečanja,so slovenci v posesti žoge popolnoma enakopravni estoniji. cesar, brečko, dolga žoga do novakovića in žoga znova v posesti estonije...

dolgčas za zaspat...
plonx
# 13.01.2015 ob 07:37
no sj v drugem odgovoru glede 51% podpore se je že popravil:
ko bom začutil, da imam s seboj preveč težav
itak, on to čuti, zmerit si pa itak nea upa...
veteraninsin
# 13.01.2015 ob 09:46
Vsi, ki Iva Milovanovića podpirate, si zavrtite npr. komentiranje Bergant Cerkovnik ali Urban / Matjaž in boste videli in slišali, kaj je komentatorsko strokovni dvojec. In potem Ivo/Uroš. Kar čuti se, kako je v ozadju neko zaslugarstvo, prijateljstvo, mreženje, rezultat pa popoln dolgčas, Šerbec bi bil Ivo in Ivo ne ve, kaj bi bil ter se izgublja v fraziranju, staremu 20 in več let. V rokometu me je vedno navdušil neki drugi veteran: Božo Sušec, ki je komentiral še stari yugo rokomet - nepozabno.
Bolimek
# 13.01.2015 ob 09:38
Ja, treba je priznati, Nemci igrajo zelo disciplinirano ...
VITO
# 13.01.2015 ob 07:40
Res je. Nekaj let je gonil.:" Po moji uri je točno dve minuti do konca tekme".
Zdaj tega več ne počne ampak že dvajset minut pred koncem vsakih nekaj sekund pove koliko je še do konca, da ne govorimo o "sodnikovem dodatku, pardon, podaljšku"...
Ivo, jaz osebno te najraje poslušam na Radio Ga-Ga, ob ostalih prenosih pa, če je le možno preklopim na drug program.
No, da te ne bo preveč bolelo. Tudi kadar je Stare na sceni in še kdo drug, obvezno preklopim na drug kanal, če je le možno.
fur80
# 13.01.2015 ob 09:50
@revolver1989

Pa se zavadaš, da pač ljubitelji športa, ki gledamo velikokrat tudi druge prenose in imamo po novem kak športni program več kot samo RTV (ki ga mimogrede plačujemo), vidimo kako se to dela drugje in kaj ti lahko komentatore med tekmami ponudi, več kot samo imena igralcev in kolko je uro, ter barvo dresov.
glosos
# 13.01.2015 ob 13:56
Strinjam se s tistimi, ki so izpostavili dejstvo, da je ostal nekje v letu 1995. Tako kar zadeva poznavanje dolocenih sportov, kot spremljanje dinamike v teh sportih.
Danes ni dovolj da poznas imena igralcev in njihovo zgodovino, kot se je pohvalil v intervjuju, ker to lahko v treh sekundah sam dobim na googleu ... Problem je, da on ne spremlja sodobnega sporta iz lastnega uzitka, kot to pocnemo ljubitelji sporta. Grem stavit, da ne zna nasteti deset najbolj perspektivnih mladih nogometasev, ki so trenutno najbolj zanimivi na evropski nogometni trznici. Nogomet je vse "vecji" in tekma je vec kot le to, kar se dogaja trenutno na igriscu. Poklicni komentator bi moral to vsakodnevno spremljat in poznat aktualna dogajanja. Ni tezko, nekateri v Sloveniji so prav na nivoju, ker nogomet pac spremljajo entuziasticno za svoj uzitek. Kot gledalcu, ki ima rad nogomet, in ga redno spremlja, mi Ivo Milovanovic kot komentator ne more ponudit nicesar, prav nicesar. Pa je to njegova full-time sluzba.
Celo pri sportih, ki jih ne spremljam prav pogosto, pa se takrat povrsno, mi ne ponudi nobene dodatne informacije ali vpogleda v igro. Pa tako rad poudarja da se osredotoca na strokovni vidik komentiranja. Ce celo jaz, ki pogledam povprecno eno rokometno tekmo in pol na leto, na enakem nivoju kot on analiziram igro in taktiko ekip ki jih gledam na tv ... jaka stroka ...
Je pa umirjen, to pa ...
Andershow8
# 13.01.2015 ob 09:38
E pa da mi je zdaj vedet od kje se je nasla falanga mojstrov, ki jim je Ivo Milovanovic vsec? Kaj je na njem dobrega? Kaksna legenda ffs?!?!?

Boring, za cajtom, ne ve kaj se dogaja na igriscu, pocasen in dejansko izgleda kot da nima pojma o sportu.. 62 let pa se kar cuza placo, to je ze za penzijo, ne pa da gre se kvazi care na dopust v Katar. Glavno da bo mel bazen...
fuckwad
# 13.01.2015 ob 09:30
Par metuzalemov je k sreči odšlo (Lajevec - najslabši komentator, lani skoki), komaj pa čakam, da odideta še Ivo kdor-ne-da-dobi Milovanović in Miha zdaj-bo treba-zadeti-v-napadu Žibrat.
urle
# 13.01.2015 ob 14:30
Nacionalka ima 3 katastrofe v športni redakciji: Milovanović, Jovanović in Fortin! to je en sam dolgčas, muka in spanje. še dobro , da je vsaj jovanović opustil komentiranje. najmanj en člen te trojke je verjetno tudi kriv, da je šel Bergant ( z velikim B) v drugo uredništvo, na žalost! V glavnem: g. Milovanović, 40 let ste bili na jaslih, prepričan sem, da nimate niti 5,1 % podpore, pejte v zasluženo penzijo! saj vem, Jovanović je še dolgo ne bo videl....
andrej2004
# 13.01.2015 ob 08:29
Ivo, če si imel zdravstvene težave je najbolje zate, da zaključiš kariero. No, pa tudi za nas gledalce in poslušalce, bi bilo to najbolje. Čas te je povozil pred petnajstimi leti.
antipopulist
# 13.01.2015 ob 07:40
Uh, kakšna fotka legend pod Poncami... Mladen Delić & co. ... kurja polt!
angelmanuel
# 13.01.2015 ob 10:12
Ne ve še v kakšnem hotelu bo? V hotelu s petimi zvezdicami all inclusive kaj pa druga. Savna, jacuzzi, masaže vse zastonj. Nek se vidi raskoš rtv.
Nha Trang
# 13.01.2015 ob 09:20
Kadar takšno veliko mesto ustvarijo sredi puščave, je to po svoje svetovni čudež.

Ivo Doha je staro mesto, staro vsaj 250 let.
titojecar
# 13.01.2015 ob 09:09
ĆAS bi že bil, da se poslovi in da prostor mlajšim in BOLJŠIM komentatorjem.
Kadarkoli ga slišim kot komentatorja se takoj vržem na daljinca in iščem boljši in kvalitetnejši komentar.....
Upam, da greš v penzijo čim prej....
čarli
# 13.01.2015 ob 14:25
Sicer pa nimam nobenih težav, kadar me tudi fantje kdaj opozorijo na kakšno napako, ki jo naredim.

Najbolj "legendarno" napako je vsekakor naredil leta 2001 v finalu UEFA ko ni vedel za pravilo zlatega gola in se je ivo čudil (dejansko mu ni bilo nič jasno), da je tekme že predčasno konec, saj je do konca ostalo še 3 minute:) Drugače pa o komentiranju itak nima pojma saj se venomer ponavlja. Ni niti čudno, da ne bere forumov, saj bi ga mogoče to celo "razsvetlilo", da je dolgočasen, pristranski in ima nasploh o športu zelo malo znanja. Sploh glede na to, da je v tem poslu že 40 let. Najbolj smešno pa mi je ko vsakega igralca, ki sproži kakšen dober strel od daleč (pa naj bo rokomet, nogomet ali kaj tretjega) označi za izjemno poznan po močnih strelih iz razdalje, čeprav morda celo prvič sliši za njega:) To me nekako spominja na spodnjo izjavo:
- Bergkamp izlazi iz igre u 22. minuti zbog ozljede, ulazi Patrick Viera. Na ekranu se ispisuje 22 minutes Denis Bergkamp, a Pantić komentira:
- "Evo izašao je Bergkamp, a u igru je ušao iskusni Minutes sa brojem 22."
wesley90
# 13.01.2015 ob 14:05
Opa Ivo kaka aroganca. Lahko govorim kot gledalec nogometa, ki ga je zgoraj spraševani odgnal v navezi z Ervinom Čurličem za vse čase iz RTVja. Ne dvomim pa seveda, da je "spoštovani" gospod velik strokovnjak tudi za vesljanje in konjeništvo.

Pa poglejmo to vrhunsko komentiranje. Ob vklopu seveda sledijo osnovni podatki, lokacija srečanja je ponavadi izgovorjena katastrofalno narobe. Izgovarjava priimkov pri naštevanju začetne postave je približno famoznih 51% natančna. Zanimivo mu največ težav povzročajo angleški priimki, ki bi jo kot vrhunski komentator nekako moral obvladat. Dokaz, da tip ne porabi 5 minut za pripravo na tekmo. Potem sledi naštevanje priimkov, nakar je občasno čas za "strokovno" analizo. To jasno pomeni, da oceni, če najbolj znan igralec igra dobro ali slabo, nakar mu pripiše še tipične podatke, starost, klub, nastopi in goli za reprezentanco. Vse ostalo je mlatenje prazne slame, naštevanje imen, totalno nerazumevanje osnov nogometa (mešanje prekrškov z ofsajdi, nezmožnost ocene tudi ob počasnih posnetkih itd itd). In tudi ob desetletjih izkušenj uspe tekme še pred koncem razglasit za odločene. Kdo se ne bi spomnil tekme med Alžirijo in ZDA. Potem sledi še kup stvari, ki grejo povprečnemu igralcu na živce. Kaj točno imamo od tega, da turist potuje po prizoriščih in to na naše stroške? Kako lahko ga v studiu predstavljajo kot strokovnjaka za nogomet? Kako da tip lahko komentira, čeprav ne zna uporabljat interneta, vsaj tako deluje, glede na to, da mu ostale rezultate sporočajo iz "uredništva"?

Sklepam, da so navdušenci nad metuzalemom neki občasni spremljevalci, ki niti ne dojemajo, da jih ima tip dobesedno za norca. Poglejte si na Euru drugo leto, kaj pomeni kakovostno komentiranje in studijski program, če se ne ozrete na otok, se pa lahko že čez Kolpo, vsaj za studijski del.
alcatraz
# 13.01.2015 ob 12:08
Ali Ivo, po moji uri je čas, da greš v penzjon.
Limpija
# 13.01.2015 ob 09:51
Sem velik ljubitelj športa, še prav posebej nogometa. Toda če tekma res ni nekaj posebnega, grem počet kaj drugega, ko zaslišim Ivota. Glede na to, da sem začel spremljati šport, ko je Ivo začel komentirati, se bojim, da ga bom celo pogrešal. Kot da bi nekdo po desetletjih ugotovil, da ima v čevlju kamenček, ki ga vseskozi žuli.
Skratka - pri nogometu ocena NEZADOSTNO. Nesprejemljivo. Katastrofa. Ničesar ne pove, od njegovih fraz se mi obrača.
Pri veslanju ali rokometu še nekako gre, le nogometa mu ne pustite več komentirati. Prosim!!!
dimmukomun
# 13.01.2015 ob 09:31
Zamoril ste nam tolk lepga v življenju,tolk dobrih tekem,da vam še 100 let ne oprostim za tako porazno komentiranje,kr je res je res
boli.te
# 13.01.2015 ob 09:28
edini komentator ki mu uspe uničit vsak športni prenos oz. tekmo
shadyman
# 13.01.2015 ob 08:43
Ne bi bil tako prepričan, da se ne da ponoviti leta 2013. Eno so prijateljske tekme, drugo svetovno prvenstvo. Vedeti morate, da je Slovenija igrala z ročno in da so igralci pazili, da se ne poškodujejo. Nad zdravstvenim biltenom Slovenije smo že tako lahko zaskrbljeni. Najbolj šibki smo na položaju levega zunanjega. Smole res ne manjka, ni Bilbije, ni Mačkovška, zdaj ima težave še Cehte. Še ena pomanjkljivost se je pokazala: zapravljali smo stoodstotne priložnosti. To bo treba odpraviti. Veseli pa dobra forma vratarjev, vrača se tudi Matej Gaber.

Ja, samo mi smo tako pametni, da se na prijateljskih tekmah šparamo, ker Danci, Švedi in Islandci so pa taki idioti, da prijateljske tekme igrajo na polno in se mečejo na zobe. Jao, jao Ivo.
mc007
# 13.01.2015 ob 08:38
Ivo Milovanovič je EDINI komentator na svetu, ki komentira nogometno tekmo v anoraku nekega kluba. Resnično : Na tekmi Domžale : Olimpija v Domžalah je komentiral v anoraku NK Maribor. To zame ni profesionalno !!!! (da smo na jasnem, v nobenem klubskem obeležju ne bi smel biti oblečen....)
VITO
# 13.01.2015 ob 08:30
Do tega trenutka, glede na število komentarjev Ivo, si dobil cca 20% pozitivnih glasov.
Saj vemo. Ti boš odstopil tako, kot nek drug osebek, ki je to obljubil. Saj veš koga mislim!?
Matjaz82
# 13.01.2015 ob 11:42
"So poklici, ki imajo omejen rok trajanja in to nikakor ni norčevanje iz starejših ljudi. Sam sem mnenja, da je poklic komentatorja športnih prenosov zelo zahteven poklic, "

Limpija, to je seveda tvoje mnenje, ki pa (po mojem mnenju) ne zdrži. Ne predstavljam si si boljšega komentatorja, kot nekoga izkušenega, ki pozna na pamet večino igralcev, ki je že povsod bil, je živa enciklopedija. In dokler ne začne delati demenca, ki se pa začne kasneje, kot je g. Ivo sedaj star, ta poklic nima omejenega roka trajanja.
Tako kot pri glasbi, starce se vedno pošilja nekam potem pa ti pride Jagger in z mezincem pomete z vsemi mulci z Rihanno in Bieberjem na čelu.
atal
# 13.01.2015 ob 07:46
Definitivno bi bilo bolje, če bi Slovenija imela v reprezentanci še nekaj neuveljavljenih, mladih igralcev, katerih motivacija za potrjevanje na mednarodnem rokometnem trgu bi bila sigurno na zelo visokem nivoju. Tako pač je.

Ivo je pa vsekakor legenda.

"Zorman, Skube, Zorman ...
The_Rocket
# 13.01.2015 ob 16:35
Zmagaš na tekmi ali takmovanju, nasportnika lahko samo premagaš.
In ja, finale je moškega spola (tisti finale).
finále -a m (ȃ) 1. šport. zadnje in odločilno tekmovanje izbranih, najboljših: naše moštvo je prišlo v finale; reprezentanca se je uvrstila v finale; finale za prvenstvo gimnazije v namiznem tenisu
Kdo ali kaj? FINALE
Koga ali česa? FINALA
Komu ali čemu? FINALU
Koga ali kaj? FINALE
O kom ali o čem? (o) FINALU
S kom ali s čim? (s/z) FINALOM
RazorBack
# 13.01.2015 ob 11:21
Sicer pa ravno sem se spominl, na Val202 imate kar nekaj komentatorjev, ki bi jih sam dal na TV, ker so boljši od teh: Smrekar, Tominec sta 2, ki sta mi res dobra. Smrekar na žensko smučanje, Tominca pa se tudi najde mesto.
MiStri57
# 13.01.2015 ob 10:23
...joj...prejoj.....kar ne morem verjet, da so zapisala, da bomo spet uživali ob njegovem komentiranju.....meni je gledanje prenosov z njegovim komentiranjem bilo vedno mučno....žal....in pol manj užitkov je bilo ob tem, kot če bi komentiral nekdo "normalen"......in zadnje čase se mu verjetno niti mikrofona ne ljubi držati pravilno, ker ga je izredno težko slišati ob prenosih....se trudim in glasnost poskušam prilagajati, ampak čedalje slabše.....prosim RTV, da nam ga preneha vsiljevati, kot dobrega ...hvala..
jast123
# 13.01.2015 ob 09:38
"Ko ne bom imel 51-odstotne podpore, bom končal."

Takšno podporo ima samo pri Miletu, pri meni in mojih prijateljih ima nično. Vsi moji prijatelji in kolegi preklopijo drugam, če pa ni možno pa deluje tipka "mute", kadar on komentira.
Jurčič
# 13.01.2015 ob 08:36
Raul-Figooooo-žoga do Redonda-Redondo- Derepasko-Žvižej-Šerbec innnnnnnn sedemmetrovka- ne ni sedemmetrovka-po mojiiii uriiii šeeee 3 minute do konca srečanja-Mišel Salgado
frlekin
# 13.01.2015 ob 12:42
in gol
jan-resnik
# 13.01.2015 ob 11:27
Resnici na ljubo - Ivo je slab komentator. Pove bolj malo, govori priimke igralcev, ki imajo žogo...svoje informacijske zbirke ni posodobil že kakšnih 20 let.

Nekako ostaja komentator, ker je pač starejši, izkušen itd...in se vse to tolerira.

In mimogrede Ivo - kako je tebe v radio GaGa oponošal Mastnak...kako komentiraš plavanje Martina Strela v Dravi hahahahahahah nekaj najbolj smešnega, totalno te zadene, boleče zadene;)

Mastnak vsaka čast za oponašanje, res ga zadeneš v bistvo!
RazorBack
# 13.01.2015 ob 11:23
@Schumi: Haha, še letos na SP - Jagelka, Kahil, Starling, Starič,... kraL :D
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!