Čeprav jih je marsikdo po prvi tekmi že odpisal, so si slovenski rokometaši z levjesrčno predstavo izborili mesto na svetovnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Čeprav jih je marsikdo po prvi tekmi že odpisal, so si slovenski rokometaši z levjesrčno predstavo izborili mesto na svetovnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Boris Denić
Selektor Boris Denić je z veliko zmago zaprl usta kritikom. Denić je priznal, da je bilo psihično izjemno naporno vzdržati zadnje tri tedne: "Današnji dan mi je bil najlažji od vseh 20 dni, kar smo skupaj. Komaj sem čakal to tekmo. Naj se konča tako ali drugače. Fantje niso imeli več psihološkega prostora. Zdaj pa se bom izgubil kot smet v vetru." Foto: Aleš Fevžer
Rdeča dvorana
Brez sijajnih navijačev, ki so v Rdeči dvorani ustvarili peklensko vzdušje, Slovencem bržkone ne bi uspel veliki met. Foto: Aleš Fevžer
Jure Natek in Jure Dolenec
Jure Natek in Jure Dolenec st a se izmenjevala na desnem zunanjem in skupaj dosegla sedem golov. Foto: Aleš Fevžer

A še po prvem polčasu je kazalo slabo, saj so varovanci Borisa Denića, ki so na Madžarsekm klonili z 22:25, zaostajali s 13:16. Tudi v nadaljevanju ni kazalo, da bi čvrsta Madžarska lahko izpustila iz rok vozovnice za Katar.

Toda Slovenci niso popuščali. Fanatična igra v obrambi in juriši slovenske "lahke" konjenice na krilih fantastičnih navijačev so v končnici utrudili višje in težje Madžare, ki jim je v zadnjih sedmih minutah (od izida 26:26) povsem pošla sapa. Do konca niso dosegli niti zadetka več, Slovenci pa so jih dali šest.

Dolenec: Potrebovali smo 90 minut, da smo se zbudili
"Vsi smo verjeli, da se bo stvar obrnila, da bodo tudi naši vratarji ubranili svoje. Dogovorili smo se, da odigramo obrambo, poskušamo biti v napadu učinkovitejši, natančno izvajati kombinacije, in to nam je uspelo. Ključ do zmage je bil pa ta, da smo od začetka do konca verjeli, da se bo tekma obrnila, in to se je zgodilo. Potrebovali smo 90 minut, da smo se zbudili v napadu. Ko smo se, je napad lepo tekel. Med polčasom nam je trener rekel, da če enkrat povedemo, bo tekma naša, in točno to se je tudi zgodilo," je nekaj minut po veliki zmagi nad vzhodnimi sosedi razmišljal Jure Dolenec.

Gaber: Vedeli smo, da Madžari ne bodo vzdržali
Drugi Gorenjec v reprezentanci Matej Gaber je bil spet steber slovenske obrambe. Na črti se je pogumno pretepal z madžarskimi silaki. "Vsekozi smo igrali v istem, visokem ritmu. Vedeli smo, da jih bomo enkrat zlomili, vedeli smo, da v takem ritmu Madžari ne bodo vzdržali. Čakali smo na teh deset minut in prišle so. Mislim, da smo zasluženo zmagali. Zahvalil bi se publiki za izjemno atmosfero in komaj čakam Katar," je bil zadovoljen Gaber.

Denić: Polili so se kot liter vode
Selektor Boris Denić je kljub neugodnem položaju med tekmo ostal dokaj miren. "Ker sem vedel , da če uspemo povesti, se bodo oni - kot slikovito rečem - polili kot liter vode po tem igrišču. In to se je tudi zgodilo. Mi smo čakali par vezanih žog vratarja. Ko se je to zgodilo, smo ušli na šest golov razlike. Lahko bi se to zgodilo v prvem polčasu, a sam sem bolj vesel, da se je v drugem, ker je potem Madžarom zmanjkalo časa. Tekma je bila čisto nasprotje tisti lanski proti Belorusiji, ko smo v 20. minuti vodili za pet, čeprav za to ni bilo nobene potrebe. Tokrat smo se mi skozi vso tekmo dvigali, lovili Madžare in fantom lahko samo čestitam, da so se držali sistema in dogovora. V obrambi je bilo postavljeno srce tam, kjer je treba. Z igralcem manj smo naredili 2:0. Fantje so dali od sebe še tiste zadnje atome, ki so jih imeli, in za to so bili nagrajeni s svetovnim prvenstvom. Zahvalil bi se tudi navijačem. Brez njih bi bilo to danes nemogoče," je analiziral Denić, ki je razkril, kdaj ga je najbolj stisnilo pri srcu. "Najbolj me je zabolelo, ko dve minuti pred koncem nismo dali gola s krožnega napadalca (Uroš Bundalo, op. a.), ko bi lahko bilo vsega konec. A je potem vletel naš Gorči (vratar Gorazd Škof, op. a.), in to je bilo to."

Zormanu težje na klopi kot kolegom na igrišču
Izjemno vesel je bil tudi kapetan Uroš Zorman, ki je zaradi kazni srečanje spremljal s klopi. "Težje je bilo meni kot njim na igrišču. Nisem vajen tega. Vedel sem, da smo boljši. Nikakor nismo mogli razviti naše igre in potem si še bolj živčen. Rabili smo svojih pet minut in rabili smo Škofa. To se je zgodilo in nič, gremo v Katar po olimpijado."

V Katar po vozovnico za Rio
Slovenija se tako po lanskem spodrsljaju proti Belorusiji, ko se ni uvrstila na evropsko prvenstvo na Danskem, vrača na velika tekmovanja. Svetovno prvenstvo v Katarju bo med 17. januarjem in 1. februarjem 2015. "Tja ne gremo na izlet, pač pa je cilj uvrstiti se na olimpijske igre v Riu de Janeiru," je napovedal Denić, nato pa odšel v velenjsko noč zasluženo proslavljat s svojimi 'borci', ki so tokrat res pustili srce na igrišču. Bravo, fantje!

Rokometaši na SP z visokimi cilji
Denić in Škof po veliki zmagi nad Madžari
Slovenci v silovitem zaključku zlomili Madžare
Zadnje minute tekme Slovenija - Madžarska
Rokometaši na SP z visokimi cilji
Denić in Škof po veliki zmagi nad Madžari
Slovenci v silovitem zaključku zlomili Madžare
Zadnje minute tekme Slovenija - Madžarska