Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

V prvem polčasu so bili z izjemo uvodnih desetih minut, ko gostujoča obramba 6-0 ni povzročala težav domačim (predvsem Borutu Mačkovšku), večji del v prednosti Srbi. Za dva zadetka so prvič povedli v 18. minuti (9:11), ko Slovenija po dveh zapravljenih sedemmetrovkah Gašperja Marguča in Jureta Dolenca ni izkoristila verižnih izključitev Ilije Abutovića in Vanje Ilića.

Slovencem je dve minuti pozneje uspelo izenačiti (12:12), zadnjič pa je bil izid poravnan pri 14:14. Zadnje minute pred odmorom so povsem pripadle gostom. V 27. minuti so prvič ušli na +3 (15:18), nato pa je Srbija vodila celo s 15:20.

Janc reševal Slovenijo

Tudi na začetku drugega polčasa Slovencem ni uspelo držati stika s tekmeci, ki so največ vodili s +7 v 41. minuti (19:26). Edini res razpoloženi igralec v vrstah Slovenije je bil Blaž Janc, ki je z nekaj zadetki v 50. minuti znižal na 24:28. Bližje kot na štiri zadetke zaostanka Slovenci niso prišli do predzadnje minute (30:33). Obramba je bila preveč skromna, Srbi so na (pre)lahek način prihajali do zadetkov in na koncu v slovensko mrežo spravili 34 žog. S končnim izidom so bili varovanci Uroša Zormana glede na potek tekme lahko še zadovoljni.

V slovenski reprezentanci je bil najučinkovitejši Dean Bombač z osmimi zadetki, Janc in Mačkovšek sta jih dosegla po sedem. Pri Srbiji je Petar Đorđić v statistiko prav tako vpisal osem golov, od tega šest v prvem polčasu.

Mačkovšek: Lahko bi se končalo katastrofalno, toda nič še ni izgubljeno

Zorman ni mogel računati na poškodovanega visokoraslega krožnega napadalca in ključnega moža v osrednjem obrambnem bloku Blaža Blagotinška (poleti 2023 se bo iz Veszprema preselil v Flensburg). Nastalo vrzel na šestmetrski črti sta poleg Mateja Gabra zapolnila Miha Žvižej, ki je po petih letih in pol znova oblekel dres z državnim grbom, in Matic Suholežnik. V začetno postavo je uvrstil vratarja Klemna Ferlina, krilna igralca Darka Cingesarja in Janca, zunanje igralce Mačkovška, Bombača in Dolenca ter krožnega napadalca Gabra.

Povratno srečanje bo v soboto ob 18.00 v Kragujevcu. Tudi ta dvoboj si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Zmagovalec se bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2023 na Poljskem in Švedskem.

Pogovora z Urošem Zormanom in Blažem Jancem po tekmi Slovenija - Srbija

Izjavi po tekmi

Uroš Zorman, selektor Slovenije: "Nismo odigrali tako, kot znamo in zmoremo. Najprej nas je pokopala slaba igra v končnici prvega polčasa, ko so Srbi po naših tehničnih napakah iz zaostanka gola prišli v vodstvo za pet zadetkov. Na začetku drugega polčasa smo zastreljali nekaj 100-odstotnih priložnosti in zapravili priložnost, da se jim približamo. Deloma smo lahko zadovoljni le z našo igro v zadnjih 15 minutah, glede na prikazano smo iztržili še ugoden izid."

Dean Bombač: "Srbom lahko samo čestitam, bili so boljši tekmeci. Vsi vemo, da je v rokometu najpomembnejša obramba, naša je bila v prvem polčasu izjemno slaba. Srbi so nas dobesedno razbili. Močno upam, da bomo v Kragujevcu prikazali boljšo predstavo."

Zadnji dve minuti tekme Slovenija - Srbija

Kvalifikacije za SP 2023

Prva tekma (Celje, Zlatorog):
SLOVENIJA - SRBIJA 31:34 (16:20)

4500 gledalcev

Slovenija: Baznik, Ferlin, Henigman, Marguč, Janc 7, Dolenec 1, Cingesar 2, Cehte, Kodrin, Gaber 2, Zarabec 2, Žvižej 1, Bombač 8 (3), Mačkovšek 7, Vlah 1, Suholežnik.

Srbija: Cupara, Milosavljev, Borzas 1, Sretenović, Đukić 1, Abutović, Radivojević 3 (1), N. Ilić 2 (2), Pechmalbec 3, V. Ilić 2, Kukić 6, Nikolić 1, Đekić, Marsenić 4, Orbović 3, Đorđić 8 (1).

7-metrovke: 3/6; 4/7

Izključitve: 6 min; 12 min

Rdeči karton: Abutović 55./Srbija


Povratna tekma, sobota ob 18.00:
SRBIJA - SLOVENIJA (Kragujevac)

Sorodna novica Dolenec: Ko si na dnu, je podpora s tribun še pomembnejša

Na velikih tekmovanjih ima sicer več uspehov Srbija, v zadnjem obdobju pa Slovenija.

Sorodna novica Srbija z več uspeha, forma zadnjega desetletja pa na strani Slovenije