Rokomet
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 11 glasov Ocenite to novico!
Branko Tamše
39-letni Branko Tamše, ki Celjane vodi od decembra 2013, je pivovarje v zadnjih štirih sezonah popeljal do štirih naslovov državnega prvaka in prav toliko pokalnih lovorik. Foto: BoBo
Luka Mitrović
Luka Mitrović se je pred sezono iz Velenja preselil v Celje. Moštvi se bosta za naslov prvaka udarili spomladi, ko je na sporedu Liga za prvaka. Foto: BoBo

Dodaj v

Tamše: Vesel sem, da smo del evropske smetane

MMC-jev intervju s trenerjem Celja PL Brankom Tamšetom
13. september 2017 ob 12:08
Celje - MMC RTV SLO

Trener rokometašev Celja Pivovarne Laško Branko Tamše optimistično pričakuje novo sezono, ki jo je v primerjavi z lansko začel s precej spremenjeno ekipo.

"Moramo biti optimisti. Pred nami je še vsa sezona, ki se je začela dobro za nas; z osvojitvijo superpokala, tudi na najzahtevnejšem terenu v Sloveniji (Velenju, op. a.) smo že zmagali, tako da fantje vidijo, da se da," pravi Tamše, ki je Celjane v zadnjih štirih sezonah popeljal do prav toliko naslovov državnega in pokalnega prvaka.

Tamše priznava, da je bila ekipa iz lanske sezone močnejša od tiste, ki jo ima na voljo letos, a se s tem ne obremenjuje, saj je realnost pivovarjev zadnja leta takšna, da težko zavrnejo finančno močne ponudbe najbogatejših klubov za svoje najboljše igralce. Kljub prevetreni in pomlajeni zasedbi pa cilji v Celju kot vedno ostajajo kar se da visoki.Tako kot skoraj vsako leto ste se morali tudi pred letošnjo sezono sprijazniti z veliko menjavami v igralskem kadru. Kako ste se spoprijeli s spremembami?
Spoprijeli smo se maksimalno, iz dneva v dan, iz treninga v trening. Odšlo je sedem igralcev, ki nekaj pomenijo tudi v svetovnem rokometu. Po drugi strani pa smo glede na to, kaj imamo finančno, poskušali poiskati dostojne zamenjave. Igralcem, ki so ostali v klubu, smo dali še pomembnejše vloge. Pred nami je zanimiva sezona. Potrebujemo še kar nekaj časa, da vkomponiramo elemente tako, kot si sam želim. Imam kar velike zahteve. Za zdaj sem zadovoljen z opravljenim delom, po drugi strani pa vem, da je treba še veliko postoriti. Tako pri samih posameznikih kot tudi pri kolektivu.

Zdi se, da je na papirju letošnja zasedba nekoliko slabša od lanske, saj ste izgubili nosilce igre Miho Zarabca, Blaža Janca, Vida Poteka, ne nazadnje tudi Luko Žvižeja. Kako bi primerjali moč letošnje ekipe s tisto iz lanske sezone?
V tem trenutku lahko rečem, da je bila lanska ekipa močnejša in bolj uigrana. A to smo odmislili, gremo se novo zgodbo, z novo ekipo in igralci. Pred njimi je veliko dela, odrekanj, truda. A to je tudi edina pot, ki pripelje vsakega posameznika do dresa z državnim grbom, do bogatejšega kluba in do donosnejšega kluba v tujini. Po drugi strani pa, ko se vse to zgodi, potem je tudi rezultat tukaj. Lahko premagaš v Ligi prvakov Rhein Neckar Löwen, Kielce in druge podobne klube. To pot poznamo, vemo, kako in kaj. Zdaj moramo to še izvesti. Kar se tiče letošnje ekipe - ima ekipa določen potencial. Ima neverjetno željo. To so karakteristike, ki jih je treba nadgraditi z delom oziroma z dvigom kakovosti posameznikov. In potem se bo ta ekipa približala oziroma prišla na raven, ki jo je imela prejšnja.

Če primerjate po igralskih položajih, kje ste najmočnejši in kje najšibkejši?
Lahko rečem, da je lanska ekipa imela igralce, ki so lahko sami odločili določene tekme. V tej generaciji, ki jo imamo zdaj, pa mislim, da je največja kakovost kolektiv, saj le ta naredi neki rezultat. Si pa želimo, da bi med sezono kakšen igralec potegnil voz naprej in odločil tekmo. Sicer pa menim, da bo naša največja moč kolektivna igra vseh 16 rokometašev.

Kljub spremembam pa so cilji visoki, ambiciozni: obe domači lovoriki, zaključni turnir Lige Seha, preboj v Ligi prvakov. Težko bo vse uresničiti, kajne?
To so vsekakor želje, tudi določeni cilji, ki morajo biti postavljeni visoko. Seveda, realnost poznamo, kakšna je. Moramo biti optimisti. Pred nami je še vsa sezona, ki se je začela dobro za nas. Z osvojitvijo superpokala, tudi na najzahtevnejšem terenu v Sloveniji smo že zmagali, tako da fantje že vidijo, da se da. Po drugi strani pa je do teh ciljev relativno daleč. Verjamem pa, da do takrat, ko se bodo igrale najpomembnejše tekme, bomo že uigran orkester in bomo lahko pošteno branili to, kar smo si priborili v zadnjih letih.

Čeprav ste prvo tekmo proti Gorenju dobili, pa se verjetno obeta precej bolj izenačen boj z Velenjčani, kot je bilo to v preteklih sezonah.
Moje mnenje je, da je bil boj z Velenjčani vedno izjemno trd. Gorenje bo izjemno zahtevna ekipa za premagati, saj ima iste želje kot mi. Po drugi strani pa bi želel reči, da bodo tu še štiri ekipe iz Lige za prvaka močno premešale štrene, tako da bo treba biti optimalen na vsaki tekmi, kajti tudi v zadnji sezoni so odločile prvenstvo tekme z Ribnico, Koprom. Pričakujem, da bo tako tudi letos.

Kaj menite o skupini v Ligi prvakov? Zdi se, da bosta Meškov in Alborg tista tekmeca, s katerima se boste udarili za 6. mesto, ki še vodi v nadaljnje tekmovanje?
Moram reči, da je skupina iz sanj, kar se tiče kakovosti ekip, posameznikov, proračuna. Mi bomo razmišljali tekmo za tekmo. Mogoče so določene ekipe nekoliko lažje, a samo na papirju. Ne nazadnje smo z Meškovom že igrali in izgubili. Na prijateljski tekmi pa smo jih premagali. Skratka, odvisno je od dnevnih okoliščin. Moramo iti srečanje za srečanjem in videti, kako in kaj. Lani devet točk ni bilo dovolj za napredovanje. Ko danes pomislim na devet točk, je to zelo zahtevna naloga. A kot sem že dejal, treba je verjeti, delati. In če verjameš, delaš pošteno, se ti to lahko obrestuje.

Lani je v Ligi prvakov nekoliko presenetljivo zmagal Vardar. Koga bi vi letos izpostavili kot glavnega favorita?
Že dve, tri leta vsi nekako napovedujejo, da bo zmagal PSG. A pred enim tednom je gladko izgubil v domačem pokalu za šest golov z Nantesom. Ne vemo, kdo se bo uvrstil v Köln. Kandidatov je najmanj deset. To so vse nemške ekipe, Barcelona. Tu so Kielce, Veszprem, Szeged, Pariz, tudi mogoče še kakšna druga ekipa. Vrh se je tudi v rokometu razširil. Veselim se, da sem lahko del te evropske smetane, da je Celje še vedno v bobnih A in B. Vesel sem, da ima Slovenija dva predstavnika v Ligi prvakov, saj si to z delom zasluži.

Aleš Vozel
Prijavi napako
Komentarji
Laskodrinker
# 14.09.2017 ob 09:11
Tamše je srečen, ker je dobil težjo skupino v ligi prvakov in bo imel znova alibi za svojo nesposobnost. Kot star navijač Celja pa se zgražam nad neambicioznostjo kluba. Govoriti o obeh domačih lovorikah kot merilu uspeha je sramotno, da je Celje državni prvak se mora podrazumevati, tako kot se podrazumeva, da sonce zjutraj vzhaja. Pravi izzivi morajo biti v LP! Če Heineken znižuje sredstva je pač potrebno najti drugega sponzorja. Ruski magnati čakajo!
slovenc pa pol
# 13.09.2017 ob 19:42
Če letos ni 1/8-finala....brane odidi.. gremo Cele
samburin
# 13.09.2017 ob 14:08
Heineken lastnik klub životari. Po kaj je sploh prišel sem.
Ja gospodari z 60% vse čiste pitne vode pri nas zato je tu.
mr. pp
# 13.09.2017 ob 14:59
Letos bo vsaka zmaga velik dosežek. Pa ne mislim nič slabega o Celju, pa tudi na tekme bom prihajal... Bi pa bili prvaki v kategoriji: razmerje kvaliteta - cena. Kaj hočemo, zaenkrat je tako. Saj bi rekel, da bo trdo delo obrodilo sadove, ampak kaj ko jih bodo obirali drugi, ki bodo spet pokupili izdelane igralce. Mogoče se enkrat poklopi, malo več denarja, nosilci skupaj 3 sezone, izredna forma, pa smo na final fouru... =) Kakorkoli: FORZA CELE
juksi
# 14.09.2017 ob 10:01
laskodrinker,edina škoda je, da ti ne zrihtaš takega sponzorja! Verjetno bi ti v klubu še provizijo odstopili. Vidi se pa res Brankotova nesposobnost, še posebej glede na zadnje 3/4 trenerje, ki so z manjšim proračunom razbijali velikane po Evropi, Tamše pa izgubljal proti drugoligašem v Gorenju, svašta.
lojal
# 13.09.2017 ob 13:20
Tamše je doktor za vse trenerje v Sloveniji in med najboljšimi v Evropi. Kaj vse potegne iz tako poceni ekipe, kot je v primerjavi z klubi iz regionalne lige in evrolige.
Lesinar
# 13.09.2017 ob 13:15
Branč, povedi!
Državno prvenstvo v rokometu
link
Slišković spet v Zlatorogu; Jovičić trener Slovana
18
6. november 2017 ob 15:56 Rokometni klub Celje Pivovarna Laško se je dogovoril za vrnitev Ivana Sliškovića, ki je v Celju že nastopal dve sezoni in takrat pustil odličen vtis.
Več novic ...
Kazalo