Rokometašice Črne gore so prvič osvojile naslov evropskih prvakinj. Foto: Reuters
Rokometašice Črne gore so prvič osvojile naslov evropskih prvakinj. Foto: Reuters
Ida Alstad
Ida Alstad je dvakrat s ključnima zadetkoma rešila svojo ekipo. Foto: Reuters
Madžarske rokometašice
Napeto je bilo tudi na tekmi za 3. mesto, kjer so Madžarke šele po podaljških strle odpor gostiteljic (41:38). Foto: Reuters
Črnogorke prvič evropske prvakinje

Norvežanke so kar štirikrat zapored osvojile naslov evropskih prvakinj (2004, 2006, 2008, 2010), a tokrat niza niso podaljšale. Črnogorke so 'grizle' vse do konca, odlično sta igrali Katarina Bulatović in Milena Knežević, v vratih pa je bila prvo ime tekme, Sonja Barjaktarović.

Črnogorke dobile prvi polčas
Prvi polčas je bil zelo zanimiv, boj je bil srdit, a izenačen, Norvežanke so prvič povedle šele v 17. minuti (8:7). Po minuti odmora na zahtevo črnogorskega selektorja so se njegove varovanke zbrale, strnile vrste v obrambi in polčas dobile z 11:12.

Norvežanke povedle z delnim izidom 3:0
V 35. minuti so Črnogorke vknjižile najvišjo prednost na tekmi, ko so povedle z 12:15, skoraj polovico drugega polčasa so držale prednost, nato pa nekoliko popustile in po seriji napak v napadu Norvežankam z delnim izidom 3:0 dovolile priključek, nato še prvo vodstvo v nadaljevanju. Najprej je v polno zadela Alstadova, za 19:18 je zadela Linn Jørum Sulland.

Barjaktarovićeva branila izjemno
V končnici tekme so Norvežanke ob izidu 22:22 zapravile kopico priložnosti za vodstvo, razlog za neuspešne napade pa je bila izjemna vratarka Barjaktarović, ki je branila strel za strelom. Po strelskem mrku obeh ekip je prva mrežo med dvema branilkama zatresla Anja Edin, izid je poravnala krožna napadalka Ana Đokić.

V zadnji minuti rednega dela tekme so gledalci videli še dva zadetka: najprej je na veliko veselje Črnogorcev v polno z razdalje zadela Kneževića, izid pa je nekaj sekund pred koncem poravnala Alstadova.

Tudi po 70 minutah igre brez odločitve
V prvih petih minutah podaljška so Črnogorke igrale izjemno, v obrambi petkratnim zaporednim evropskim prvakinjam niso pustile niti milimetra prostora, odlično je svoje delo opravljala Barjaktarovićeva. V napadu so bile učinkovite, hitro so povedle, na 24:26 je s strelom med nogama vratarke Katrine Lunde Haraldsen povišala Kneževićeva. Norvežanke so se le vrnile, na 28:28 je 13 sekund pred iztekom drugega dela podaljška izenačila Alstadova.

V drugem podaljšku je bila nato izključena Heidi Löke, kar so Črnogorke izkoristile, odločilni zadetek je s 7 metrov dosegla Katarina Bulatović.

Finale:
NORVEŠKA - ČRNA GORA * 31:34 (23:23, 11:12)
Alstad 11, Löke 5, Edin 4, Sulland 3, Björndalen 2; Knežević 10, K. Bulatović 8, Radičević 5, Miljanić 3, Jovanović 2.
* - po podaljšku

Za 3. mesto:
MADŽARSKA
- Srbija
* 41:38 (33:33, 21:19)
Redei-Soos 9.; Ognjenović, Filipović in Lekić 7.
* - po podaljšku

Črnogorke prvič evropske prvakinje