Dragan Gajić (levo) je bil s 7 zadetki najučinkovitejši strelec na tekmi. Vid Kavtičnik (desno) jih je dosegel 4. Foto: www.alesfevzer.com
Dragan Gajić (levo) je bil s 7 zadetki najučinkovitejši strelec na tekmi. Vid Kavtičnik (desno) jih je dosegel 4. Foto: www.alesfevzer.com
Matevž Skok
Takole je Matevž Skok v zadnjem napadu na tekmi Palmarssonu in Islandcem preprečil veselje. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci z remijem odhajajo v Katar na SP

Slovenci so na koncu iztržili neodločen izid, a Aarhus zapuščajo z grenkim priokusom, saj so vodili skoraj vso tekmo. Natančneje do 56. minute, imeli so tudi že prednost petih zadetkov, potem pa so nekoliko popustili.

Težave jim je povzročala predvsem sprememba islandske obrambe na 5-1, zapravili so nekaj čistih strelov, v končnici se je še posebej izkazal islandski vratar Björgvin Pall Gustavsson, ki je zaklenil vrata, tako da Denićevi varovanci kar debelih sedem minut niso dosegli zadetka.

Napad za zmago se je končal z obrambo Matevža Skoka, ki je žogi pot v mrežo preprečil tik ob vratnici. Slovenija je sklenila nastope na danskem pripravljalnem turnirju, na katerem je dvakrat izgubila, enkrat remizirala. Bolj kot rezultati so skrb vzbujajoče številne poškodbe. Pred odhodom v Katar bodo imeli fizioterapevti nedvomno polne roke dela.

Denićevi varovanci na odmor s prednostjo
Slovenci so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik, vse niti igre so držali v svojih rokah, večji del prvega dela so vodili s prednostjo štirih zadetkov, nato pa tik pred odmorom popustili. Islandci so strnili vrste v obrambi, učinkovitejši so postali v napadu, zaostanek so znižali na -1 (16:15). Vseeno sta Dean Bombač in Dragan Gajić preprečila morebiten povratek (18:15).

Strelski mrk Slovencev trajal sedem minut
V nadaljevanju so Islandci do 37. minute neuspešno lovili zaostanek, nato pa znova spremenili obrambni sistem na 5-1 in v naslednjih minutah z delnim izidom 5:0 prednost Deničeve ekipe znova stopili na -1 (25:24). Po izenačenju (28:28) so Slovenci znova stopili na plin, nekajkrat so celo povedli za dva zadetka, potem pa se je razigral vratar Gustavsson, ki je kar sedem minut nasprotniku povzročal sive lase. Islandci so povedli z 32:31, po nekaj neuspešnih napadih na obeh straneh pa je 45 sekund pred koncem za remi zadel Vid Kavtičnik. V zadnjem napadu je Skok ubranil strel Aronu Palmarssonu.

Denič še ni imel toliko težav s poškodbami
"Na Dansko smo prišli pilit našo pripravljenost za svetovno prvenstvo v Katarju, na koncu pa je izpadlo, da nimamo dovolj igralcev za zadnjo tekmo proti Islandiji. V svoji trenerski karieri še nisem imel toliko poškodovanih ali obolelih rokometašev kot na tukajšnjem turnirju na Danskem, dolgemu bolnišničnemu seznamu sta se danes pridružila še Jure Natek in Sebastian Skube. Za prvo tekmo proti Danski ni opravičila, igrali smo zelo slabo, zaradi vseh kadrovskih težav sem bil na preostalih dveh tekmah enostavno prisiljen vseskozi rotirati svoje razpoložljive varovance proti kakovostnim švedskim in islandskim tekmecem. Močno upam, da se bo izboljšalo zdravstveno stanje naših rokometašev do odhoda v Katar,"
je po danskem turnirju dejal selektor Boris Denič.

Pripravljalni turnir, Danska

Aarhus:
SLOVENIJA - ISLANDIJA 32:32 (18:15)
Gajić 7, M. Žvižej 6, Dolenec in Kavtičnik po 4, Bezjak 3, Blagotinšek, Bombač in Špiler po 2, L. Žvižej in Kozlina po 1; Gunnarsson in Petersson po 6 ...

Aalborg, sobota:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA 23:29 (14:13)

Odense, petek:
DANSKA - SLOVENIJA 36:26 (19:11)

Slovenci z remijem odhajajo v Katar na SP