Veselin Vujović je maja prevzel slovensko reprezentanco. Foto: EPA
Veselin Vujović je maja prevzel slovensko reprezentanco. Foto: EPA
Dragan Gajič
Dragan Gajić bo tokrat manjkal zaradi rojstva otroka. Foto: www.alesfevzer.com
Vujović bo na turnirju pred EP-jem preizkusil igralce

Na seznamu selektorja Veselina Vujovića iz različnih razlogov manjkajo Primož Prošt, Gorazd Škof, Dean Bombač, Sebastian Skube, Miha Zarabec, Jure Natek, Matjaž Brumen, Vid Kavtičnik in Miha Žvižej, med njimi ni tudi najboljšega strelca letošnjega svetovnega prvenstva v Katarju Dragana Gajića.

"Nastopili bomo na močnem in kakovostnem turnirju v Nemčiji, naš cilj pa je, da na njem preverimo nekatere nove igralce. Na mojem seznamu ni nekaterih preverjenih igralcev, kot so Žvižej, Bombač ali Skube. Brumen se je odločil, da ne bo več igral za reprezentanco, Kavtičnik je lažje poškodovan, na seznamu ni niti Natka, ki zaradi zdravstvenih težav z ramenom in kolenom ni prepričan, ali je sploh sposoben odigrati toliko tekem v tako kratkem časovnem obdobju. Vratarja Škof in Prošt sta poškodovana, vprašanje je, ali bosta sploh pripravljena do evropskega prvenstva. Glede Gajića? V tem trenutku ga imamo in nimamo. Na prvi akciji pod mojim mandatom je manjkal zaradi nekaterih osebnih težav, tokrat bo izostal zaradi rojstva otroka. Na tem položaju je zelo ostra konkurenca, po vsem tem je vprašanje, ali si bo sploh izboril mesto v reprezentanci poleg Blaža Janca, Gašperja Marguča in Maria Šoštariča," je dejal selektor.

Z Nemčijo tudi na evropskem prvenstvu
Črnogorski strokovnjak je dobro prestal ognjena nastopa na junijskih tekmah, ko so njegovi varovanci v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo na začetku prihodnjega leta na Poljskem, na kolena položili povprečne Slovake in Latvijce. V prvi polovici novembra jih v Nemčiji čakajo veliko bolj kakovostni tekmeci, poleg "vihravih" in v zadnjem času zelo ambicioznih Brazilcev, ki se vneto pripravljajo za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Riu, bodo nastopili še Srbi in Nemci. Srbija na zadnjih velikih tekmovanjih v Španiji 2013 in na Danskem 2014 ni dosegla odmevnih izidov, na letošnje svetovno prvenstvo v Katarju pa se sploh ni uvrstila. Nemčija je predvsem blestela med letoma 2003 in 2009, ko je nanizala številne vrhunske izide in osvojila svetovno prvenstvo v Nemčiji 2007 in evropsko prvenstvo v Sloveniji 2004, tega leta je na poletnih olimpijskih igrah v Atenah osvojila tudi odličje srebrnega leska.

A Nemčija se počasi dviga, verjetno pa bo na medsebojnem obračunu s Slovenijo v Kielu tudi veliko "skrivalnic", navsezadnje se bosta tekmeca pomerila v skupinskem delu bližnjega evropskega prvenstva v Vroclavu. Njun zadnji medsebojni dvoboj na SP-ju v Dohi se je v tekmi za končno sedmo mesto končal z zmago Nemčije. "Upam, da bomo vsi izpolnili pričakovanja selektorja in mu otežili izbiro igralcev za evropsko prvenstvo na Poljskem. Na močnem in kakovostnem turnirju v Nemčiji bo treba pokazati naš maksimum. Pred nami so težke tekme, a hkrati tudi tekme, na katerih se lahko pokažemo v najlepši luči. Upam, da se bomo domov vrnili s tremi zmagami," je dejal Mario Šoštarič. Darko Cingesar ga je dopolnil: "Ni lepšega občutka od tega, da si na reprezentančnem seznamu in sodeluješ z igralci in trenerjem, ki jih spoštuješ. Moj cilj je zmaga na vsaki tekmi in upam, da se bomo v Nemčiji prikazali v lepi luči in dosegli tri zmage."

Rokometaši se bodo zbrali 1. novembra v tradicionalnem pripravljalnem taboru v Zrečah, do odhoda v Nemčijo pa bodo opravili sedem treningov. Turnir bo med 6. in 8. novembrom.


Superpokal, petek, 6. novembra (Flensburg), ob 17.45:
Nemčija – Brazilija
Ob 20.00:
Srbija - Slovenija

Sobota, 7. november (Hamburg), ob 15.30:
Nemčija – Srbija
Ob 17.45:
Brazilija - Slovenija

Nedelja, 8. november (Kiel), ob 12.30:
Brazilija – Srbija
Ob 14.45:
Nemčija – Slovenija


Seznam, vratarji: Klemen Ferlin (Gorenje Velenje), Aljoša Rezar (Tremblay) in Matevž Skok (Lubbecke);

Krilni igralci: Darko Cingesar (Maribor Branik), Gašper Marguč (Veszprem), Mario Šoštarič (Gorenje Velenje) in Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško);

Zunanji igralci: Marko Bezjak (Magdeburg), Klemen Cehte (Al Shabb), Jure Dolenec, Borut Mačkovšek (oba Montpellier), David Miklavčič (Tremblay), Staš Skube (Gorenje Velenje) in Uroš Zorman (Vive Tauron Kielce);

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek, Vid Poteko (oba Celje Pivovarna Laško) in Matej Gaber (Montpellier).

Vujović bo na turnirju pred EP-jem preizkusil igralce