Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac in novi selektor moške reprezentance Veselin Vujović, ki bo predvidoma tri leta vodil Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac in novi selektor moške reprezentance Veselin Vujović, ki bo predvidoma tri leta vodil Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Pri odločitvi za selektorsko mesto denar ni bil motiv. Vedno ko sem gledal Slovenijo, sem bil ljubosumen na nekdanje selektorje, ki so imeli na voljo igralce, kot so Zorman, Škof, Gajić, Žvižeja ... Vedno se mi je zdelo, da Slovenija lahko osvoji medaljo, a se je potem vedno nekaj zalomilo v ključnem trenutku. Menil sem, da bi sam lahko napravil več s temi igralci.

Vujović o odločitvi za Slovenijo
Veselin Vujović
Vujović je poleg novopečene vloge slovenskega selektorja še trener Zagreba, ki ga je v letošnji sezoni pripeljal do četrtfinala Lige prvakov. Pred Zagrebom je vodil Vardar, Al Sadd, Ciudad Real ter reprezentanco Srbije in Črne gore. Vujović je bil odličen rokometaš. Tako je z nekdanjo reprezentanco Jugoslavije osvojil naslov olimpijskega (1984) in svetovnega prvaka (1986). Leta 1988 je bil celo razglašen za najboljšega igralca na svetu. Igralsko kariero je začel na Cetinju in jo nadaljeval v Metaloplastiki iz Šabca, Barceloni in Granollersi. Tako z Metaloplastiko (1985, 1986) kot tudi z Barcelono (1991) je postal evropski prvak. Foto: EPA

Zorman je takšno rokometno ime, da ga ne morem kar izbrisati, ne da mu dam priložnost. Je velik borec, naredil je veliko za rokomet. Samo on lahko izbriše sebe s svojim obnašanjem. Nikakor pa ne s kakovostjo, ker kakovost ima.

Vujović o kapetanu Zormanu
Uroš Šerbec
Vujovićev pomočnik bo nekdanji slovenski reprezentant Uroš Šerbec. "Za mene je to velika čast in spodbuda, hkrati pa tudi velik preskok v moji karieri. Sem vesel in hvaležen za priložnost. Absolutno bom potegnil veliko izkušenj in znanja od Vujovića, o katerem ni vredno izgubljati besed, saj vemo, za kakšnega igralca in trenerja gre. To je dobra popotnica za mojo trenersko kariero. Trudil se bom, da bom čim več dal, po drugi strani pa tudi čim bolj izkoristil priložnost. Resda nimam veliko trenerskih izkušenj, a imam veliko igralskih, tako da upam, da bom znanje znal uporabiti na tem nivoju," pravi Šerbec. Foto: MMC RTV SLO

Ko nekdo pripelje Vujovića, ga zagotovo ne pripelje, da bi bil sedmi, osmi ali deseti. Vsaka ekipa je ogledalo svojega trenerja. Upam, da bodo fantje pokazali agresivnost, željo in moškost v trenutkih, ko bo najtežje. Potrudil se bom, da boste novinarji ostali na prvenstvu do finala in v njem spremljali Slovenijo.

Vujović o visokih ambicijah
Vujović novi rokometni selektor

Vujović, 54-letni črnogorski strokovnjak, je na položaju zamenjal Borisa Denića, s katerim se je vodstvo zveze sporazumno razšlo pred tremi tedni.

Z menjavo več možnosti za Rio de Janeiro
"Ocenili smo, da med trenerskim štabom in igralci ni bilo več prave energije, prišlo je do zasičenosti. Trdno sem prepričan, da bomo s to spremembo izboljšali trend naše igre in da bomo imeli več možnosti za uvrstitev na olimpijske igre v Rio de Janeiro,"
se je na vzroke za menjavo ozrl predsednik RZS-ja Franjo Bobinac, ki se je še enkrat zahvalil Deniću in poudaril, da je v petih letih opravil veliko delo: "Upravičil je zaupanje. Bistveno je razšili sistem igre in igralsko bazo."

Na situ ostala Vujović in Tamše
Bobinac je nato opisal okoliščine izbora Vujovića: "Vnaprej ni bilo nobenega favorita. Nismo razmišljali z nacionalističnega vidika, ampak zgolj s stališča tega, kdo v tem trenutku lahko največ naredi za slovenski rokomet. Pogovorili smo se z Vujovićem, Brankom Tamšetom in Raulom Gonzalezom. Na koncu sta na situ ostala Vujović in Tamše, nato pa smo se odločili za Vujovića. Ko smo pretehtali njegove izkušnje, uspehe, energijo, je prišlo do ocene, da gre za visoko strokovno, karizmatično osebo, ki lahko daleč največ pripomore k temu, da bo slovenski rokomet še naprej uspešen. To ne pomeni, da sta preostala dva kandidata slaba. Ideja je bila, da bi bil Tamše pomočnik Vujovića, a na koncu ni bilo dogovora. Nič zato. Kakor koli, prepričan sem, da sta Šerbec in Vujović kompatibilna in komplementarna. Uspeh ne bo izostal. Dajmo jim priložnost in podporo," je pozval Bobinac in spomnil, da je rokomet najtrofejnejši slovenski ekipni šport, ki ima tudi lepo prihodnost, saj so mlade selekcije na vseh tekmovanjih v vrhu.

Vujović: Nič ne bom obljubljal
Vujović je novo funkcijo sprejel z nasmehom na ustih. "Pri odločitvi za selektorsko mesto Slovenije denar ni bil motiv. Vedno ko sem gledal Slovenijo, sem bil ljubosumen na nekdanje selektorje, ki so imeli na voljo igralce, kot so Zorman, Škof, Gajić, Žvižeja ... Vedno se mi je zdelo, da Slovenija lahko osvoji medaljo, a se je potem vedno nekaj zalomilo v ključnem trenutku. Menil sem, da bi sam lahko napravil več s temi igralci. Ponosen sem, da sem ob vseh dobrih trenerjih, ki jih ima Slovenija, priložnost dobil jaz. Trudil se bom, da upravičim zaupanje. Nič ne bom obljubljal, vsekakor pa bom naredil vse, da bo Slovenija spoštovana in da morda osvoji medaljo na velikem tekmovanju," je na začetku povedal Vujović in novinarje prosil, da mu priznajo pravico do napake: "Če bi bil nezmotljiv, ne bi bil normalen."

Napad preveč sloni na srednjih zunanjih
O možnih izboljšavah slovenske igre pa je dejal: "Eno je, kar se vidi od daleč, s strani, drugo pa je v živo. Kljub temu menim, da Slovenija lahko daje več v obrambi, kjer lahko igra več variant. Ima vrhunska vratarja. Na obrambi se namreč gradi rezultat. Pri meni igralci v obrambi ne bodo počivali. Tu morajo dati 200 odstotkov. Glede igre v napadu pa menim, da slovenska igra preveč sloni na srednjih zunanjih igralcih. Videti je, kot da bi bili vsi drugi njihovi pomočniki. To želim spremeniti, tako da bo več strelcev in več zadovoljnih v igri. Vsekakor pa imajo Slovenci v napadu kreativnost, idejo, hitrost, in to me ne skrbi."

Vujović ne pride za sedmo ali osmo mesto
Ambicije slovenskih rokometašev so visoke. "Ko nekdo pripelje Vujovića, ga zagotovo ne pripelje, da bi bil sedmi, osmi ali deseti. Spomnimo se zadnjega svetovnega prvenstva. Vsi vemo, kdo je bil prvak, medtem ko moraš še za drugo mesto dobro pomisliti, kdo ga je osvojil. Zapomnijo se samo prvaki. Vsaka ekipa je ogledalo svojega trenerja. Upam, da bodo fantje pokazali agresivnost, željo in moškost v trenutkih, ko bo najtežje. Potrudil se bom, da boste novinarji ostali na prvenstvu do finala in v njem spremljali Slovenijo," je bil slikovit Vujović.

Brez krvi in srca ne bo reprezentance
Vujović bo še naprej trener Zagreba, v čemer pa ne vidi težave. Meni, da lahko kakovostno opravlja obe službi: "Trudil se bom, da ne bom nikjer polovičen. Menim, da sem fizično in psihično v dobrih letih. In da bom dal svoj maksimum. Kolikor bom mogel, bom spremljal igralce v živo in jim dajal nasvete. Mislim, da marsikomu lahko kaj povem. Igralci, ki so denimo odšli v francosko ligo, so padli. Mislim, da so prej igrali bolje kot zdaj. Videti moramo, kaj je narobe v trenažnem procesu? Je to preveč fitnesa ali mogoče veseli vikendi, ki jih preživljajo? Kakor koli, vsak bo dobil program priprav. Če ne bo prišel pripravljen, se mu bomo zahvalili. Kdor ne bo dal srca in krvi za Slovenijo, ne bo v reprezentanci. Upam, da takšnih ne bo oziroma jih bo malo. Prepričan sem, da bo sodelovanje uspešno."

Krst proti Slovakom
Prvi test za Vujovića se zdi pravšnji za spoznavanje z reprezentanco. Slovenijo namreč v prvi polovici junija čakata dve tekmi s Slovaško (10.) in Latvijo (13.), na katerih potrebuje eno zmago za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem. Torej idealna naloga in nasprotnik za uspešen debi.

Zormana ne morem kar izbrisati
Razširjeni seznam 28 igralcev za omenjena obračuna bo Črnogorec razglasil v četrtek: "Na njem bo šest ali sedem novih igralcev v primerjavi s prejšnjim." Kapetana Uroša Zormana nekateri t. i. "strokovnjaki" ne bi želeli več v reprezentanci. A Vujović pravi: "Zorman je takšno rokometno ime, da ga ne morem kar izbrisati, ne da mu dam priložnost. Je velik borec, napravil je veliko za rokomet. Samo on lahko izbriše sebe s svojim obnašanjem. Nikakor pa ne s kakovostjo, ker kakovost ima."

Mladi: Cingesar, Zarabec, Skok, Marguč ...
Vujović računa, da bodo Slovenci zmagali že na Slovaškem, Švedi pa v Latviji, tako da bi si že pred zadnjo tekmo z Latvijo zagotovili uvrstitev na prvenstvo. "Potem bi nekaterim starejšim igralcem, kot sta Vid Kavtičnik in Zorman, rekel, prosti ste za drugo tekmo z Latvijo, spočijte se, kopajte se, in dal bi priložnost mladim." Kdo izmed mladih igralcev mu je najbolj padel v oči? "Cingesar, Zarabec, Skok, Marguč. To so igralci, ki bodo sijajni."

Ko govoriš s srcem, se razumeš
Vujović je po Srbiji in Črni gori, Makedoniji in Hrvaški prišel trenirat še v Slovenijo, s čimer mu do "jugoslovanskega kompleta" manjka še Bosna in Hercegovina: "Dobro se počutim. Prija mi. Hvala, ker me razumete v srbohrvaščini. Slovenščina se kar precej razlikuje od preostalih jezikov z območja nekdanje Jugoslavije. A če ljudje govorijo s srcem, se razumejo," je nekoliko poetično sklenil Vujović.

Pri odločitvi za selektorsko mesto denar ni bil motiv. Vedno ko sem gledal Slovenijo, sem bil ljubosumen na nekdanje selektorje, ki so imeli na voljo igralce, kot so Zorman, Škof, Gajić, Žvižeja ... Vedno se mi je zdelo, da Slovenija lahko osvoji medaljo, a se je potem vedno nekaj zalomilo v ključnem trenutku. Menil sem, da bi sam lahko napravil več s temi igralci.

Vujović o odločitvi za Slovenijo

Zorman je takšno rokometno ime, da ga ne morem kar izbrisati, ne da mu dam priložnost. Je velik borec, naredil je veliko za rokomet. Samo on lahko izbriše sebe s svojim obnašanjem. Nikakor pa ne s kakovostjo, ker kakovost ima.

Vujović o kapetanu Zormanu

Ko nekdo pripelje Vujovića, ga zagotovo ne pripelje, da bi bil sedmi, osmi ali deseti. Vsaka ekipa je ogledalo svojega trenerja. Upam, da bodo fantje pokazali agresivnost, željo in moškost v trenutkih, ko bo najtežje. Potrudil se bom, da boste novinarji ostali na prvenstvu do finala in v njem spremljali Slovenijo.

Vujović o visokih ambicijah
Vujović novi rokometni selektor